Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Βουλή: Στο στόχαστρο της Ζωής οι «βουλευτές - γλάστρες»

Τουλάχιστον δέκα τα παραδείγματα της προηγούμενης Βουλής
Αφορά σε εκείνους που μπορούν να ολοκληρώσουν μια θητεία δίχως να έχουν κάνει έστω μια ομιλία ή κατάθεση ερώτησης.
Συγκεκριμένο πλάνο για τη νέα λειτουργία του Κοινοβουλίου φαίνεται πως διαθέτει η νέα πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου. Σύμφωνα με πληροφορίες στην ατζέντα της προέδρου, εκτός από τα ζητήματα της διαφάνειας, του εκδημοκρατισμού και του εκσυγχρονισμού της νομοθετικής παραγωγής υπάρχουν και ζητήματα  που άπτονται του κοινοβουλευτικού κύρους και ήθους.




Συγκεκριμένα, την κυρία Κωνσταντοπούλου και τους στενούς της συνεργάτες φαίνεται να τους απασχολεί και το ζήτημα των βουλευτών που δεν ανταποκρίνονται στα κοινοβουλευτικά τους καθήκοντα.

Πρόκειται για τους βουλευτές γνωστούς ως «κοινοβουλευτικές γλάστρες» που μπορούν να ολοκληρώσουν μια θητεία δίχως να έχουν κάνει έστω μια ομιλία ή κατάθεση ερώτησης.

Υπάρχουν για παράδειγμα περισσότεροι από δέκα βουλευτές της προηγούμενης Βουλής που πραγματοποίησαν λιγότερες από πέντε ομιλίες και κατέθεσαν ακόμα λιγότερες ερωτήσεις.

Οι ίδιοι βουλευτές δε, εμφανίζονται ως συμμετέχοντες σε περισσότερες από εκατό συνεδριάσεις κοινοβουλευτικών επιτροπών. Στην πράξη εμφανίζονται μόνο για λίγα λεπτά, να δηλώσουν παρουσία και να πληρωθούν το 75ευρω της σχετικής αποζημίωσης.

Από την όλη τους συμπεριφορά προκύπτει πως αντί να εκπροσωπήσουν τους πολίτες που τους έστειλαν στο κοινοβούλιο, περιορίζονται μόνο στην απόλαυση των βουλευτικών τους προνομίων. Προνόμια όπως γραφεία, βουλευτικά ΙΧ και συνεργάτες που τους παραχωρούνται για τη διευκόλυνση του κοινοβουλευτικού τους έργου, το οποίο όμως είναι μηδενικό! Υπό αυτά τα δεδομένα προκύπτει το ερώτημα «για ποιο λόγο να έχουν οι συγκεκριμένοι προνόμια» και ο προβληματισμός για το εάν θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη στον Κανονισμό της Βουλής που θα τους τα περιορίζει.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι προβληματισμοί είναι σε αρχικό στάδιο και οι όποιες πρωτοβουλίες θα ληφθούν σε δεύτερο χρόνο, μετά την ομαλοποίηση της λειτουργίας Ολομέλειας και επιτροπών με βάση το νέο πλάνο της Προέδρου. Ειδικότερα, επισημαίνεται πως έως τα μέσα του επόμενου μήνα θα έχει ξεκαθαριστεί το πόσες ώρες θα λειτουργεί - κατά μέσο όρο - η Ολομέλεια την εβδομάδα καθώς και η χρονική διάρκεια των κοινοβουλευτικών επιτροπών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου