Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Φασόλια γίγαντες τουρσί με μαρινάτες σαρδέλες

Εξαιρετικός «μερακλίδικος» μεζές για συνοδεία στο ουζάκι ή το τσιπουράκι σας.

Υλικά


  • Για τους γίγαντες τουρσί
  • 500γρ. φασόλια γίγαντες, μουλιασμένα αποβραδίς
  • 2 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • 2 φλιτζάνια νερό κρύο
  • 2 φλιτζάνια ξίδι
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας αλάτι
  • 1 κουτ. σούπας μαραθόσπορο
  • 6 γαρίφαλα
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • Για τις μαρινάτες σαρδέλες
  • 1 κιλό σαρδέλες
  • ξίδι
  • χυμό από 2-3 λεμόνια, ή περισσότερο
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι μάραθο άγριο, ψιλοκομμένο, ή μαραθόριζα ξυσμένη, ανακατεμένη με 2 κουτ. σούπας μαραθόσπορο, φρεσκοαλεσμένο
  • έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

gigantes-toursi-ska1500b Διαδικασία

Βήμα 1

Φτιάχνετε τους γίγαντες: Στραγγίζετε τα μουλιασμένα φασόλια και τα βάζετε σε μια κατσαρόλα με φρέσκο νερό να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν αλλά όχι να λιώσουν.

Βήμα 2

Σε ένα κατσαρολάκι αναμιγνύετε τη μουστάρδα με το ξίδι. Προσθέτετε και τα υπόλοιπα υλικά και αφήνετε να σιγοβράσουν για 10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Αποσύρετε το μείγμα από τη φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει για λίγο.

Βήμα 3

Σε βάζα που έχετε αποστειρώσει, βάζετε τα βρασμένα φασόλια και μετά αδειάζετε σε αυτά το μείγμα με το ξίδι. Αφήνετε το τουρσί στο ψυγείο για 3 ημέρες τουλάχιστον πριν το καταναλώσετε.

Βήμα 4

Ετοιμάζετε τις σαρδέλες: Βρέχετε με ξίδι τις σαρδέλες και τις αφήνετε για 2-3 λεπτά σε ένα μπολ.

Βήμα 5

Πιάνετε το κεφάλι της σαρδέλας, το τραβάτε και το αφαιρείτε. Με ένα μαχαιράκι ανοίγετε την κοιλιά της και με το δάχτυλο προσεκτικά ξεκολλάτε τη ραχοκοκκαλιά, γλιστρώντας το προς τα κάτω, για να βγάλετε και να πετάξετε και τα εντεράκια. Θα κάνετε τη δουλειά πιο άνετα φορώντας γάντια της κουζίνας.

Βήμα 6

Ανοίγετε το ψάρι στη μέση σαν βιβλίο και σπάτε τη ραχοκοκκαλιά κάπου κοντά στην ουρά, πριν την ξεκολλήσετε και την πετάξετε. Ξεπλένετε τα ψαράκια με τρεχούμενο νερό.

Βήμα 7

Τα αραδιάζετε, ανοιχτά, σε γυάλινο ταψί ή σε ανοξείδωτο (όχι αλουμίνιο), κάνοντας μια στρώση. Περιχύνετε με χυμό λεμόνι, πασπαλίζετε με σκόρδο και μάραθο και συνεχίζετε κάνοντας δεύτερη και τρίτη σειρά με τον ίδιο τρόπο.

Βήμα 8

Περιχύνετε με ελαιόλαδο, πιέζοντας να καλύψει τα ψαράκια. Τα σκεπάζετε και τα αφήνετε στο ψυγείο 2-3 ώρες (ανάλογα με το μέγεθος).

Βήμα 9

Τα βγάζετε από το ψυγείο και αφήνετε να μείνουν 5-10 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου, γιατί το λάδι στερεοποιείται στο ψυγείο. Διατηρούνται σε σταθερή ψύξη 6-7 μέρες. Σερβίρετε σε ένα πιάτο τους γίγαντες και από πάνω τις σαρδέλες με ελαιόλαδο, λίγο ξύσμα λεμονιού και φρέσκα μυρωδικά.

  • Μερίδες : 6
  • Χρόνος προετοιμασίας : 40m
  • Χρόνος ψησίματος : 60m
  • Έτοιμο σε : 1:40 h
  • Χρόνος αναμονής : 3 ημέρες
 Φωτογραφία – Food Styling: Αντωνία Κατή  www.olivemagazine.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου