Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Εγκρίθηκε ιστορική απόφαση υπέρ της "Ισότητας του Διαδικτύου"

Όπως σας είχε ενημερώσει το Pathfinder, η απόφαση για διασφάλιση της Ισότητας στο Διαδίκτυο ήταν ειλημμένη. Έτσι κατά την χθεσινή ημέρα, Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015
οριστικοποιήθκε και τυπικά η απόφαση της FCC να διασφαλίσει και με τη βούλα την ίση μεταχείρηση των πολιτών από τους παρόχους Internet και Υπηρεσιών Επικοινωνίας.
Η παραπάνω ιστορική απόφαση εντάσσει τους ISP (Internet Service Providers) σε καθεστώς εποπτείας και συγκεκριμένου νομικού πλαισίου εντάσσοντας τις ανωτέρω εταιρείες (τόσο για το ενσύρματο όσο και για το ασύρματο Internet στο νομικό πλαίσιο της Πράξης ''Title II of the Communications Act'' του Αμερικανικού Συντάγματος.
Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες θα πρέπει να διαχειρίζονται την πρόσβαση στο διαδίκτυο ως ένα δημόσιο αγαθό που θα πρέπει να διαθέτουν όλοι οι πολίτες κατά τον ίδιο, ισότιμο τρόπο. Η απόφαση αυτή έρχεται να επικαλύψει δικαστική απόφαση που είχε εκδοθεί στο παρελθόν και αμφισβητούσε την κανονιστική αρμοδιότητα της FCC έναντι του παρόχου τηλεφωνίας και Internet Verizon.
Με άλλα λόγια ανατρέπονται τουλάχιστον επί του παρόντος τα σχέδια που είχαν μεγάλοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι για θέσπιση συνδέσεων πολλών ταχυτήτων όπου ο κάθε πολίτης / πελάτης θα είχε πρόσβαση σε σύνδεση με ταχύτητα ανάλογη του ποσού που θα πληρώνει (όσο περισσότερα πληρώσεις, τόσο πιο γρήγορο Internet θα έχεις).
Η απόφαση της FCC ελήφθη κατά πλειοψηφία 3 Δημοκρατικών (συμπεριλαμβανομένου το Προέδρου της Επιτροπής, Tom Wheeler) έναντι 2 Ρεπουμπλικάνων και σε αυτή συνετέλεσε η τεράστια συμμετοχή των πολιτών με εκατομμύρια μηνύματα στο ηλεκτρονικό γραμματοκιβώτιο της Επιτροπής υπέρ της Net Neutrality. Σημαντικό ρόλο υπέρ της απόφασης διαδραμάτισε επίσης ο Πρόεδρος των Η.Π.Α Βarrack Obama ο οποίος είχε προβεί σε διάγγελμα σχετικά με το ζήτημα.
Σύσσωμος ο ειδικός τύπος των Η.Π.Α που καλύπτει τα τεκταινόμενα στον χώρο της τεχνολογίας χαιρέτισε την απόφαση, τονίζοντας ωστόσο ότι οι εκπρόσωποι των επιχειρηματικών συμφερόντων θα πολεμήσουν σθεναρά την εξέλιξη αυτή με όποιο νομικό μέσον διαθέτουν.
Άλλωστε τον έλεγχο του Κονγκρέσσου έχουν κερδίσει εδώ και μήνες οι Ρεπουμπλικάνοι οι οποίοι πιθανολογείται ότι θα προσπαθήσουν ακόμα και να υποβαθμίσουν την δικαιοδοσία της FCC υπό το φως των εξελίξεων.
Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε γιατί είναι μια ιστορική απόφαση αυτή που έλαβε η FCC και τι σημαίνει πρακτικά για τον κάθε πολίτη η αρχή της Ισότητας στο Διαδίκτυο (Net Neutrality).
Αυτό που αξίζει να κρατάμε στο μυαλό μας είναι ότι η μάχη της Net Neutrality δεν είναι η μάχη για μια αφηρημένη έννοια στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Πρόκειται για το θεμελιώδες δικαίωμα του κάθε πολίτη να έχει ελεύθερη πρόσβαση στο Διαδίκτυο κατά τον ίδιο τρόπο που έχει πρόσβαση σε βασικά αγαθά όπως είναι το πόσιμο νερό. Η διασφάλιση της Ισότητας στο Διαδίκτυο σημαίνει διασφάλιση του δικαιώματος στην Ενημέρωση και στην Γνώση.
Σημαίνει ότι μπορείτε και μπαίνετε στο Pathfinder χωρίς διακρίσεις, ανεξαρτήτως Internet Provider (έστω και με τις όποιες στρεβλώσεις της ελληνικής αγοράς τηλεπικοινωνιών). Ας το θυμόμαστε αυτό γιατί μπορεί να κληθούμε να πάρουμε παρόμοιες αποφάσεις και στη δική μας ήπειρο ή χώρα στο μέλλον. Μην ξεχνάμε άλλωστε τι είχε γίνει πριν από λίγο καιρό στην Ουγγαρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου