Σάββατο, 28 Φεβρουαρίου 2015

Ένοχη η πρώην αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της Κολομβίας

Ένοχη η πρώην αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της Κολομβίας
Καταδικάσθηκε από δικαστήριο για παράνομες υποκλοπές
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Κολομβίας καταδίκασε χθες, Παρασκευή, την πρώην αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών
Μαρία Πιλάρ Ουρτάδο στο πλαίσιο μιας υπόθεσης παράνομων υποκλοπών στη διάρκεια της προεδρίας του Άλβαρο Ουρίμπε, από το 2002 ως το 2010.

Η Ουρτάδο κρίθηκε ένοχη για «κατάχρηση εξουσίας» μέσω «άδικων και αυθαίρετων πράξεων», καθώς και για «παράνομη παραβίαση επικοινωνιών», σύμφωνα με την ετυμηγορία που εκδόθηκε από το δικαστήριο.

Πρώην διευθύντρια της Διεύθυνσης Ασφαλείας (DAS), η Μαρία Πιλάρ Ουρτάδο δικαζόταν επειδή συμμετείχε στην παρακολούθηση τηλεφωνικών επικοινωνιών αντιπολιτευόμενων πολιτικών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται προσωπικότητες της αριστεράς όπως ο νυν δήμαρχος της Μπογκοτά Γκουστάβο Πέτρο και η πρώην γερουσιαστής Πιεδάδ Κόρντομπα, αλλά επίσης δημοσιογράφοι και δικαστικοί, μεταξύ των οποίων οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου.
Η Ουρτάδο κατέφυγε το 2010 στον Παναμά, όπου επί τέσσερα χρόνια έχαιρε πολιτικού ασύλου. Στις 30 Ιανουαρίου παραδόθηκε στις κολομβιανές αρχές, έπειτα από διεθνές ένταλμα που εκδόθηκε από την Ιντερπόλ. Έκτοτε βρίσκεται υπό κράτηση.

Ο πρώην ιδιαίτερος γραμματέας του Ουρίμπε, ο Μπερνάρντο Μορένο, ο οποίος αποφυλακίσθηκε προσωρινά αφού πέρασε 19 μήνες υπό κράτηση στη διάρκεια της έρευνας, καταδικάσθηκε επίσης κατά τη συνεδρίαση αυτή. Κατηγορούνταν ότι ζήτησε πληροφορίες που είχαν ληφθεί παρανόμως από αξιωματούχους της DAS, η οποία εξαρτάται από την προεδρία.

Οι ποινές των δύο κατηγορουμένων, στους οποίους το 2010 είχε απαγορευθεί η άσκηση οποιουδήποτε δημόσιου αξιώματος επί 18 χρόνια, πρόκειται να ανακοινωθούν την ερχόμενη Πέμπτη.

Ορισμένα από τα θύματα των υποκλοπών κατηγόρησαν δημόσια τον Ουρίμπε ότι είχε ζητήσει ο ίδιος τις παράνομες υποκλοπές, κάτι που εκείνος αρνείται.

Ο συντηρητικός πρώην πρόεδρος, ο οποίος προσωπικά χαίρει ασυλίας επειδή είναι γερουσιαστής, υπερασπίσθηκε την «καλή φήμη» της πρώην αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών, για την οποία είπε πως «βρίσκεται υπό διωγμό», και υπογράμμισε πως «οι επίμαχες υποκλοπές προέκυψαν από "επιχειρήσεις εθνικής ασφαλείας».

Μέχρι τώρα η Ουρτάδο δεν έχει καταθέσει ενώπιον της δικαιοσύνης. Η ενδεχόμενη αντίδρασή της στην καταδίκη της τροφοδοτεί εικασίες, κυρίως αν είναι πιθανό να ενοχοποιήσει τον πρώην πρόεδρο με αντάλλαγμα μια μείωση της ποινής της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου