Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΜΑΡΑΘΩΝΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ «ΓΕΡΟΤΣΑΚΟΥΛΙ» ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

            ΜΑΡΑΘΩΝΑ
Κατά την άποψή μας, εάν θέλουμε να ασχοληθούμε πραγματικά με το θέμα των κατοίκων της συγκεκριμένης περιοχής, θα πρέπει ιστορικά να δούμε κάποια ζητήματα.
Η υπόθεση στο Βατοπέδι ή στο «Γεροτσακούλι» είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου στο τι είναι αυτό που τελικά η Εκκλησία και τα μοναστήρια εμφανίζονται ή διεκδικούν την ΔΗΘΕΝ περιουσία τους.
Ένα μεγάλο μέρος της περιουσίας της Εκκλησίας προέρχεται από δωρεές που έγιναν στην Εκκλησία κατά την τουρκοκρατία για να μην πάρουν τα κτήματα οι κατακτητές. Οι Τούρκοι δεν σέβονταν την περιουσία των Ελλήνων, αλλά σέβονταν την περιουσία της Εκκλησίας.
Έτσι η Εκκλησία εμφανίζεται ως θεματοφύλακας περιουσιών που της δόθηκαν από κατατρεγμένους Έλληνες για να τις φυλάξει και να τις διασώσει.




Έτσι όμως η ιδιοκτησία που υπάρχει κατά νομικούς κανόνες βρίσκεται ηθικά υπονομευμένη. Τα κτήματα αυτά ανήκουν ουσιαστικά στο εθνικό σύνολο.Το «ηθικό δικαίωμα» στην προκειμένη περίπτωση της Πολιτείας είναι να δοθούν αυτά τα κτήματα στο κοινωνικό σύνολο, αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ πολιτική πράξη, λόγω της διαπλοκής Κράτους-Εκκλησίας.
Το ζήτημα συνεπώς δεν είναι ούτε τα χρυσόβουλα των βυζαντινών αυτοκρατόρων, ούτε τα χοτζέτια των πασάδων, τα οποία επικαλούνται κατά καιρούς οι ιεράρχες και οι ηγούμενοι των μοναστηριών.
Το θέμα είναι πότε θα εφαρμοστεί η ρήση του Καποδίστρια ότι δηλαδή το ελληνικό κράτος δημιουργήθηκε «επαναστατικώς και δημευτικώς». Και ως εκ τούτου, ο λαός μας δεν χρωστάει τίποτα σε «κοτσαμπάσιδες, πασάδες και σεβάσμιους δεσποτάδες».
Επίσης, σαν Λαϊκή Συσπείρωση Μαραθώνα έχουμε να πούμε ότι όταν οι αγωνιστές του ’21 αλλά και μετά αγωνίζονταν και μάτωναν για ελευθερία και πατρίδα, άλλοι όλα αυτά τα χρόνια αγωνίζονταν για χρυσόβουλα και χοτζέτια.
Οι μέχρι σήμερα ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, είναι τεράστιες και για τις οικογένειες της περιοχής Γεροτσακούλι. Αυτό έχει να κάνει με το οτι οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις αντιμετώπιζαν τη λαϊκή στέγη σαν εμπόρευμα και όχι σαν δικαίωμα.
Χρειάζεται σήμερα αγώνας για κάλυψη των συνδυασμένων λαϊκών αναγκών για στέγαση, η εξασφάλιση φθηνής, ασφαλούς, ποιοτικής κατοικίας για όλους τους εργαζόμενους.
Το Δ.Σ. Μαραθώνα σήμερα πρέπει να διεκδικήσει:
  • Να προχωρήσει το κράτος σε νομοθετική ρύθμιση για την περιοχή, έτσι ώστε να βρεθεί τρόπος που να καλύπτει τις ανάγκες των συγκεκριμένων οικογενειών
  • Να εξετάσει η κυβέρνηση την παραχώρηση σε άλλη περιοχή έκτασης για στέγαση και τακτοποίηση των συγκεκριμένων οικογενειών
  • Ο Δήμος Μαραθώνα από τούδε και στο εξής να μην προχωρήσει σε καμία πράξη αγοράς ή ενοικίασης από την Εκκλησία βοηθώντας έτσι το ελληνικό κράτος στις διεκδικήσεις του.
  • Δήμευση εκκλησιαστικής περιουσίας για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών σε στέγη, νοσοκομεία, παιδικούς σταθμούς και σχολικά κτίρια
  • Να ξεπαγώσουν άμεσα όλα τα προγράμματα του οργανισμού, εκτός του τραπεζικού δανεισμού. Να ενισχυθεί αποφασιστικά το κατασκευαστικό πρόγραμμα του πρώην ΟΕΚ.
  • Κατασκευή φτηνής και ποιοτικής κατοικίας με ευθύνη του κράτους. Ο πρώην ΟΕΚ να ενισχύσει το κατασκευαστικό πρόγραμμα που μπορεί να εξασφαλίσει φθηνή, ποιοτική και σύγχρονη κατοικία στους δικαιούχους, με το 50% του προϋπολογισμού να πάει στην κατασκευή κατοικίας, Να αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία του προς όφελος των εργαζομένων.
  • Αγορά νέων οικοπέδων από το κράτος για κατασκευή εργατικών κατοικιών
  • Κρατικός φορέας κατασκευών για την εκτέλεση βασικών δημοσίων και αγροτικών έργων υποδομής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου