Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Μια ημέρα για τον Μολιέρο!

Άλλη μια καλλιτεχνική δράση από το ΚΘΒΕ, αυτή τη φορά αφιερωμένη στο μεγάλο θεατρικό συγγραφέα.
Ο θεσμός έχει επιτύχει γι’ αυτό και συνεχίζεται. Τέταρτη, λοιπόν, «Big Day» από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας (ΚΘΒΕ) στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, αυτή τη φορά αφιερωμένη στο θεατρικό συγγραφέα Μολιέρο. Μια ημέρα για όλη την οικογένεια, με θεατρικές δράσεις, παιχνίδια, προβολές ταινιών, εκθέσεις και συζητήσεις.

Αναλυτικότερα το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 8 Μαρτίου, έχει ως εξής:





* Εργαστήρι θεατρικής γραφής και θεατρικού παιχνιδιού «Ξενοδοχείο μόνο να σε βλέπω να γελάς», για παιδιά 9-12 ετών. Ώρα έναρξης: 11.00, διάρκεια: 2 ώρες. Οικοδεσπότες, ο ηθοποιός Στέλιος Χατζηαδαμίδης και η ενδυματολόγος – σκηνογράφος Χαρά Τσουβαλά.

* Εκπαιδευτικό δράμα «Η ιστορία ενός μικρού άρχοντα», για παιδιά 5- 8 ετών: Εμπνευσμένο και βασισμένο πάνω στη γνωστή κωμωδία του Μολιέρου «Ο Αρχοντοχωριάτης». Μέσα από ένα συνδυασμό συναισθηματικής εμπλοκής, φαντασίας και βιωματικής εμπειρίας τα παιδιά μαθαίνουν πώς να αγαπούν τον εαυτό τους, αποδεχόμενα τόσο τις ιδιαιτερότητές τους όσο και των άλλων, ώστε να εντάσσονται πλήρως και αρμονικά στο κοινωνικό σύνολο, χωρίς συμπλέγματα και προκαταλήψεις.
Ώρα έναρξης: 11.30, διάρκεια: 1 ώρα και 30 λεπτά. Με τις θεατρολόγους Μαίρη Χατζηαγγελίδου και Μάρα Μπάχα.

* Ψυχόδραμα, «Ψυχοσωματικές ασθένειες. Κατά φαντασία ασθενής;», για ενήλικες
Με άξονα το κείμενο του Μολιέρου «Κατά φαντασία ασθενής» και εργαλείο τις ψυχοδραματικές τεχνικές προσεγγίζεται η ψυχοσωματική γλώσσα και τα μηνύματά της. Ώρα έναρξης: 12.00, διάρκεια: 3 ώρες. Με την ψυχολόγο Φωτεινή Παπαχαραλάμπους.

* Προβολή ταινίας εποχής: «Μολιέρος», σε σκηνοθεσία Λοράν Τιράρ, με τους Ρομάν Ντουρίς, Φαμπρίς Λουκινί, Λάουρα Μοράντε. Ώρα έναρξης: 13.00

* Στρογγυλό Τραπέζι με τίτλο «Δον Ζουαν ala…». Με τους:
Μάρθα Βασιλειάδη, Λέκτορα στο τμήμα Φιλολογίας του ΑΠΘ,
Άννα Σταυρακοπούλου, επίκουρη καθηγήτρια Θεατρολογίας στο τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ, Δημήτρη Ναζίρη, ηθοποιό, αναπληρωτή καθηγητή Υποκριτικής στο τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ, Δαμιανό Κωνσταντινίδη, σκηνοθέτη, επίκουρο καθηγητή Σκηνοθεσίας-Yποκριτική στο τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ.
Συντονίστρια η Ιουλία Πιπινιά, λέκτορας θεατρολογίας-ιστορίας θεάτρου στο τμήμα θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Ώρα έναρξης: 15.00

* «4+4=1.1: 4 Σκηνοθέτες, 4 Ηθοποιοί, 1 Κείμενο, 1 Ώρα πρόβα = παρουσίαση».
Τέσσερις τελειόφοιτοι σπουδαστές του τμήματος σκηνοθεσίας του ΑΠΘ Θεάτρου θα συνεργαστούν με τέσσερις τελειόφοιτους σπουδαστές της δραματικής σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Θα δοθεί στους ηθοποιούς το ίδιο κείμενο και θα έχουν μισή ώρα στη διάθεσή τους για να το μάθουν και στη συνέχεια να το παρουσιάσουν.
Ώρα έναρξης παρουσίασης: 16.30
Διάρκεια: 30 λεπτά


* Θέατρο: «Je Suis Moliere». Αλλιώς, η αφήγηση ιστοριών ή στιγμών από την προσωπική ζωή των θεατών, όπου μέσα από την τελετουργική διαδικασία παρακολουθούν άμεσα την αυτοσχεδιαστική εκδραμάτιση των βιωμάτων τους. Ο αφηγητής βλέποντας την ιστορία του να “ανα-δημιουργείται” (Play-back) μπορεί όχι μόνο να συνδεθεί διαφορετικά με τη δική του εμπειρία, αλλά και να βιώσει μια μοναδική σχέση με τους ηθοποιούς και το υπόλοιπο κοινό.
Ώρα έναρξης: 17.00. Διάρκεια: 1 ώρα και 30 λεπτά

* Έκθεση «Moliere’s Poster Plays». Η αποτύπωση των κυριότερων έργων του Μολιέρου σε πόστερ, από τα ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ.

* Προβολή Video: Η ζωή και το έργο του μεγάλου Γάλλου θεατρικού συγγραφέα, μέσα από αποσπάσματα από παραστάσεις και φωτογραφικό υλικό. Από τα
ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ.
Info 08 Μαρτίου 2015
ΚΘΒΕ-ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ, Εθνικής Αμύνης 2, Θεσσαλονίκη
Τηλ.: 2310-288000

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου