Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Τα γκράφιτι του Banksy στη Γάζα


Τρία νέα έργα του Βρετανού street-artist σχολιάζουν με ευαισθησία και χιούμορ την απελπιστική κατάσταση της περιοχής.


Και εκεί που φοβόμασταν ότι η μεγάλη επιτυχία και η διεθνής αποδοχή ίσως και να «απονευρώσει» την ορμή του, ο γνωστός γκραφίτι-άρτιστ Banksy επιστρέφει δριμύτερος.

Επισκέπτεται την πολύπαθη πόλη της Γάζας και αφήνει το αποτύπωμά του, δυνατό να φαίνεται και να ακούγεται σε όλο τον κόσμο μέσα από τρία γκραφίτι: ένα που αναπαριστά μία φιγούρα που κλαίει, ένα άλλο που δείχνει παιδιά να παίζουν σε ένα ιδιότυπο σκοτεινό παιχνίδι και μια πελώρια γάτα, ειρωνικό σχόλιο προς την αδιαφορία του δυτικού κόσμου για το δράμα της παλαιστινιακής πόλης.




Εικόνες από τα έργα του, τα οποία ανήρτησε ο ίδιος στο site του, συνοδεύονται από κείμενα και σχετικές λεζάντες του Banksy που σχολιάζουν την κατάσταση της ανοιχτής αυτής φυλακής. «Η Γάζα συχνά περιγράφεται σαν τη μεγαλύτερη ανοιχτή φυλακή του κόσμου, επειδή κανείς δεν μπορεί να βγει ή να μπει σε αυτήν.





Αλλά αυτό μοιάζει λίγο άδικο για τις φυλακές - εκεί δεν κόβεται ξαφνικά και σχεδόν καθημερινά το ηλεκτρικό και το νερό». «Αυτό το χρόνο ανακαλύψτε έναν νέο προορισμό», προτρέπει ο Banksy τον θεατή μέσα από ένα βίντεο και συμπληρώνει με ειρωνεία, ότι στη Γάζα «στους ντόπιους αρέσει τόσο πολύ εκεί που δεν την αφήνουν ποτέ».





Γιώτα Αργυροπούλου - tospirto.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου