Oι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την κακή χρήση του facebook.
Οι 7 λόγοι που κάνουν το facebook επικίνδυνο για την υγεία. Το facebook είναι ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ιδιαίτερα προσφιλές στους νέους -και όχι μόνο- χρήστες. Μέσω αυτού μπορεί κάποιος να δικτυωθεί, να βρει παλιούς γνώριμους, αλλά και να γνωρίσει νέους ανθρώπους, διευρύνοντας έτσι τον κοινωνικό του κύκλο. Έτσι, το facebook θεωρείται πια ένα πολύπλευρο κοινωνικό εργαλείο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί με διαφορετικούς τρόπους και να εκπληρώσει διάφορους σκοπούς, από αμιγώς επαγγελματικούς μέχρι προσωπικούς.
Είναι δυνατόν, όμως, το συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης να γίνει επικίνδυνο για την πνευματική υγεία των χρηστών, αν χρησιμοποιηθεί με λανθασμένο τρόπο;
Μέσα από 7 βήματα, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την κακή χρήση του facebook και προειδοποιούν τους χρήστες για πιθανά ψυχικά προβλήματα, που ενδεχομένως μπορούν να προκύψουν.
- Σύγκριση και απελπισία- πολλές φορές το άτομο θέτει τον εαυτό του σε μια διαδικασία σύγκρισης με τους άλλους, γεγονός που μπορεί να του δημιουργήσει αισθήματα απογοήτευσης ή και απόγνωσης.
- Διαταραχή συμπεριφοράς- κατά την διαδικασία δημιουργίας μιας τέλειας αυτοπροβολής, το άτομο ενδέχεται να υποπέσει σε συμπεριφορικές ασυνέπειες, με στόχο να γίνει δημοφιλές και αγαπητό.
- Ζήλια- ο χρήστης μπορεί να πέσει στην παγίδα της αυτοακύρωσης, όντας έρμαιο στα αισθήματα ζήλιας, που μπορεί να βιώσει.
- Η τέλεια selfie- σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα, η επιθυμία για να δημιουργηθεί μια τέλεια απεικόνιση του εαυτού, οδηγεί σε ψυχολογικό τέλμα και συμβάλλει στη διόγκωση της συναισθηματικής ανεπάρκειας.
- Ανάγκη αποδοχής- το λεγόμενο like δεν είναι τίποτα άλλο, από την αισθητοποιημένη ανάγκη του ανθρώπου για αποδοχή.
- Καθιστά αδύνατη την λήθη- τα πάντα είναι καταγεγραμμένα στο facebook, σε σημείο που ακόμα και να θέλει κάποιος να προσπεράσει μια κατάσταση, να «πέφτει» συνεχώς πάνω της.
- Έλλειψη συγκέντρωσης στους προσωπικούς στόχους- η συνεχής ενασχόληση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποπροσανατολίζει το άτομο, και καθιστά δύσκολη την προσήλωσή του στην επίτευξη των προσωπικών του στόχων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου