Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Φυτά σε μπουκάλια

Οι κήποι σε μπουκάλια είναι πολύ διακοσμητικοί. Μέσα σε σταθερό και σχετικά απρόσβλητο από τα έντομα περιβάλλον, τα φυτά αναπτύσσονται χωρίς δυσκολία. Αυτό το είδος της
καλλιέργειας λύνει πολλα προβλήματα όπως για παράδειγμα το πότισμα. Πράγματι, όταν τα φυτά εγκλιματιστούν μέσα στο μπουκάλι, ποτίζονται πάρα πολύ αραιά. Εκτός από αυτό, τα φυτά προστατεύονται από τα ρεύματα του αέρα, την αφυδάτωση που προκαλεί η κεντρική θέρμανση και τα τοξικά αέρια που παράγονται απο τις σόμπες, τον καπνό κτλ.
Η τοποθέτηση τους στο μπουκάλι είναι σχετικά εύκολη όταν βρίσκονται στο πρώτο στάδιο ανάπτυξης του φυτού. Στον πάτο, υπάρχει στρώμα αποστράγγισης και ενα στρώμα κοπρόχωμα μεσα στο οποίο φυτεύεται το φυτό. Το μπουκάλι πρέπει να παραμένει κλειστό ώστε οι υδρατμοί που αποβάλλουν τα φυτά κατα την διάρκεια της ημέρας, να συμπυκνώνονται στα τοιχώματα του. Την νύχτα, οι υδρατμοί κυλούν στον πάτο του δοχείου υγραίνοντας το χώμα.
Ο κύκλος αυτός επαναλαμβάνεται συνέχεια.Για την καλλιέργεια μέσα σε μπουκάλι, τα πιό κατάλληλα δοχεία είναι οι νταμιτζάνες. Υπάρχουν δύο μεγεθών, το ένα έχει ύψος 45 εκατοστά και το άλλο 90 εκατοστά. Πρέπει να είναι απο διαφανές γυαλί και να έχουν πώμα.
Εκτός απο τις νταμιτζάνες, τα φυτά μπορούν να φυτευτούν και σε άλλα δοχεία όπως είναι οι μεγάλες μποτίλιες, οι μεγάλες καράφες κτλ. Το στρώμα αποστράγγισης στον πάτο του μπουκαλιού παίζει ουσιαστικό ρόλο. Τα χαλίκια είναι ιδανικά. Μπορούν παρόλα αυτά να χρησιμοποιηθούν και σπασμένα κεραμίδια ή στρώμα ξυλοκάρβουνου. Το στρώμα πρέπει να έχει παχος 5 εκατοστών. Το υλικό αυτό απορροφάει όλες τις τοξικές ουσίες που αποβάλλουν τα φυτά κατα την διάρκεια της νύχτας. Στην συνέχεια προσθέτουμε ένα στρώμα κοπρόχωμα.

Το κοπρόχωμα αυτό αποτελείται απο 7 μέρη υγρού αποστειρωμένου φυτοχώματος, 3 μέρη υγρής τύρφης και 2 μέρη χοντρής άμμου. Η τοποθέτηση του παραπάνω μίγματος γίνεται με την βοήθεια ενός λεπτού και αρκετά μακριού σωλήνα. Ισίωνουμε το χώμα με ένα πηρούνι. Προτού τοποθετήσουμε τα φυτά οριστικα στο μπουκάλι, καλο θα ήταν να κάνουμε μία δοκιμή.
Διευθετούμε τα φυτά μέσα σέ ένα σωρό απο χώμα στον οποίο θα έχουμε δώσει το σχήμα και τις διαστάσεις που θέλουμε. Θα μπορέσουμε έτσι να τα μεταφυτεύσουμε και να διαρρυθμίσουμε καλύτερα. Γενικά , οι πιό επιτυχημένες συνθέσεις είναι αυτές που τα υψηλότερα φυτά βρίσκονται κοντά στο κέντρο. Όταν τοποθετήσουμε τα φυτά στο μπουκάλι, ποτίζουμε.
Ο πιό εύκολος τρόπος είναι με ψεκασμό. Τοποθετούμε το μπουκάλι στο μέρος που έχουμε διαλέξει. Απο εδώ και πέρα, θα πρέπει να το παρακολουθούμε προσεκτικά. Στα μπουκάλια με ισορροπημένο περιβάλλον δεν σχηματίζεται παρά μόνο λίγη υγρασία. Αν δεν σχηματιστεί καθόλου, το περιβάλλον είναι πολύ ξερό. Στην περιπτωση αυτή θα πρέπει να προσθέσουμε νερό. Εάν εμφανιστούν σταγόνες στα τοιχώματα, το περιβάλλον είναι πολύ υγρό. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να αφήσουμε το μπουκάλι ανοικτό προκειμένου να εξατμιστεί η πλεονάζουσα υγρασία. Όταν τα φυτά βρίσκονται στο μπουκάλι, δέχονται την ίδια ποσότητα φωτός και υγρασίας.
Πολλά φυτά έχουν τις ίδιες ανάγκες. Πχ το χώμα που θα περιέχει μονο κάκτους, πρέπει να περιέχει περισσότερο άμμο και να είναι λιγότερο υγρό. Ωστόσο τα φυτά συμπεριφέρονται καλύτερα μέσα στο μπουκάλι εάν αυτά έχουν πολύχρωμη φυλλωσιά. Τα φυτά που κάνουν λουλούδια, σαπίζουν μετά την ανθοφορία τους εκτός και άν τα αφαιρέσουμε. Το σάπισμα μπορεί να μολύνει και τα άλλα φυτά του μπουκαλιού. Καλά είναι να μην διαλέγουμε φυτά που εκτείνονται σε πλάτος. Μπορεί να πνίξουν τα υπόλοιπα. Μερικές φτέρες και τηλέγραφα έχουν αυτήν την ιδιότητα.
Οι κήποι στα πλατύστομα αγγεία γίνονται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Ο πάτος τους πρέπει να στρωθεί με ένα στρώμα αποστράγγισης , ένα στρώμα ξυλοκάρβουνου και χώμα. Η μόνη διαφορά είναι οτι έχουν διαφορετικό κλείσιμο. Πολύ καλα για αυτήν την δουλειά είναι και τα βάζα για τα χρυσόψαρα και οι μεγάλες γυάλες. Αποτελούν ιδανικό περιβάλλον για τα φυτά που βγάζουν λουλούδια και χρειάζονται αρκετή υγρασία. Οι σαινπόλιες αναπτύσσονται θαυμάσια εκεί μεσα ακόμα και σε σπίτια που δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν. Το πλεονέκτημα αυτών των αγγείων είναι οτι τα φυτά που τα λουλούδια τους έχουν μαραθεί μπορούν να αφαιρεθούν εύκολα. Ωστόσο θα πρέπει να τα ποτίζουμε χωρίς όμως υπερβολές. Με λίγη προσοχή, θα μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε ακόμα και ορχιδέες.

Φυτά που καλλιεργούνται σε μπουκάλι
  • Acorus gramineus variegatus
  • Asplenium rutamuraria
  • Cocos weddeliana
  • Crotons
  • Dracaena terminalis
  • Ficus radicans
  • Ficus pumila
  • Hedera spp
  • Pellea rotundifolia
  • Pteris cretica
  • Saintpaulia ionantha
  • Sansevieria trifasciata
  • Scindapsus aureus
  • Maranta leuconeura
  • Fittonia verschaffeltii.
Γραμματέα Αναστασία
Γεωπόνος ΓΠΑ
Email: anastagra@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου