Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

Αμερικανική παρέμβαση για την υπόθεση της Σουδανής Χριστιανής

Μετά την απελευθέρωσή της.Σε διαπραγματεύσεις βρίσκονται Αμερικανοί αξιωματούχοι με τις σουδανικές αρχές για να επιτραπεί η έξοδος από τη χώρα στην Μίριαμ Ιμπραχίμ ΙσάγκΑφού φυλακίστηκε με την κατηγορία για αποστασία, γέννησε αλυσοδεμένη και τελικά αφέθηκε ελεύθερη, η περιπέτεια της 27χρονος Σουδανής Χριστιανής δεν τέλειωσε γιατί δεν της επετράπη η έξοδος από τη χώρα.

Σε μία προσπάθεια να ανατραπεί αυτό το καθεστώς, λοιπόν, Αμερικανοί αξιωματούχοι βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τις σουδανικές αρχές, ώστε η Μίριαμ Ιμπραχίμ Ισάγκ να καταφέρει να φύγει από το Σουδάν.

Η νεαρή είχε επιχειρήσει να εγκαταλείψει την πατρίδα της, μαζί με το σύζυγο και τα δύο της παιδιά, μία ημέρα από την απελευθέρωσή της, ωστόσο, συνελήφθη και πάλι, κάτι που η αμερικανική πλευρά αργότερα διέψευσε.

Ο δικηγόρος της Μοχάναντ Μοστάφα δήλωσε ότι η Ιμπραχίμ, και η οικογένειά της μένουν στην αμερικανική πρεσβεία στο Χαρτούμ από την Πέμπτη, αφού οι σουδανικές αρχές την άφησαν ελεύθερη με τον όρο να παραμείνει στη χώρα.

«Αυτή τη στιγμή γίνονται διαπραγματεύσεις μεταξύ Σουδανών και Αμερικανών αξιωματούχων ώστε να βρεθεί ένας τρόπος για να φύγουν από τη χώρα η Μίριαμ και η οικογένειά της», δήλωσε άνθρωπος που γνωρίζει την υπόθεση.

Η Ιμπραχίμ κρατήθηκε την Τρίτη στο αεροδρόμιο του Χαρτούμ επειδή κατηγορήθηκε ότι προσπάθησε να φύγει από τη χώρα με πλαστά έγγραφα. Η νεαρή γυναίκα παρουσίασε στις αρχές τα έκτακτα ταξιδιωτικά έγγραφα που είχε εκδώσει η πρεσβεία του Νότιου Σουδάν στη χώρα και τη βίζα που έχει λάβει από την αμερικανική πρεσβεία στο Χαρτούμ.

Ο Ντάνιελ Ουάνι, σύζυγος της Μίριαμ, είπε στο πρακτορείο Reuters ότι έγινε «παρεξήγηση» και λάθος όταν οι σουδανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι τα ταξιδιωτικά έγγραφά της δεν είναι έγκυρα, προσθέτοντας ότι η γυναίκα του θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να πάρει την νοτιοσουδανική υπηκοότητά του.

«Γίνονται διπλωματικές διεργασίες και η σουδανική κυβέρνηση έχει προσφέρει τη βοήθειά της σε συνεργάζεται στο θέμα αυτό», σημείωσε ο Ουάνι. «Θα φύγουμε αυτή τη φορά με ομαλό τρόπο και θα ταξιδέψουμε με έγγραφα που θα δέχονται οι σουδανικές αρχές», πρόσθεσε.
Η γυναίκα είχε καταδικαστεί σε θάνατο δι’ απαγχονισμού καθώς ασπάστηκε τον χριστιανισμό, κάτι που σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο απαγορεύεται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου