Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Ουκρανία: Αιματηρή «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» στα υπό κατάληψη κτίρια του Σλαβιάνσκ

Νέα επικίνδυνη κλιμάκωση της κρίσης.Ξένοι δημοσιογράφοι κάνουν λόγο για τουλάχιστον έναν νεκρό και πέντε τραυματίες - Δραματική έκκληση του υπουργού Εσωτερικών: καλεί τους πολίτες να μείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους και να απομακρυνθούν από τα παράθυρα - Κινητοποιούνται όλες οι δυνάμεις ασφαλείας της ΟυκρανίαςΤη στιγμή που η ένταση κλιμακώνεται και πάλι στην ανατολική Ουκρανία, με δεκάδες φιλορώσων να έχουν καταλάβει δημόσια κτίρια στην περιοχή Σλαβιάνσκ, εκ των οποίων και ένα αστυνομικό τμήμα από το οποίο απέσπασαν όπλα μοιράζοντας τα στη συνέχεια στους διαδηλωτές, η ουκρανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να απαντήσει δυναμικά.

Σύμφωνα με κείμενο που ανήρτησε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, όπως συνηθίζει, ο μεταβατικός υπουργός Εσωτερικών, Αρσεν Αβάκοφ, η ουκρανική κυβέρνηση ξεκινάει «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» στην πόλη Σλαβιάνσκ.

«Μία αντιτρομοκρατική επιχείρηση ξεκίνησε στην Σλαβιάνσκ. Πραγματοποιείται υπό τις εντολές του κέντρου αντιτρομοκρατίας των Υπηρεσιών Ασφαλείας της χώρας. Οι δυνάμεις από όλες τις μονάδες ασφαλείας από ολόκληρη τη χώρα έχουν κινητοποιηθεί», αναφέρει το κείμενο του Αβάκοφ.


Προειδοποίησε, μάλιστα, πως υπάρχει «πολιτική μηδενικής ανοχής σε ένοπλους τρομοκράτες», αν και μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί κινήσεις των δυνάμεων ασφαλείας στην περιοχή, αν και σύμφωνα με αναφορές χρηστών του Διαδικτύου οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ανοίξει πυρ στις δυνάμεις ασφαλείας της Ουκρανίας.


Ωστόσο, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax ο υπουργός κάλεσε τους κατοίκους του Σλαβιάνσκ να παραμείνουν στις κατοικίες τους και να απομακρυνθούν από τα παράθυρα.

«Πείτε σε όλους τους πολίτες να εγκαταλείψουν το κέντρο της πόλης. Μη φύγετε από τα διαμερίσματά σας και μην πάτε στα παράθυρα. Οι αυτονομιστές άνοιξαν πυρ κατά των ειδικών δυνάμεων χωρίς διαπραγματεύσεις», φέρεται να δήλωσε ο υπουργός.


Αμέσως μετά την εντολή του, οι φιλορώσοι αυτονομιστές ενίσχυσαν τα οδοφράγματα χρησιμοποιώντας ελαστικά, ξύλα και σακιά άμμου γύρω από το αστυνομικό τμήμα, το οποίο έχουν καταλάβει και έχουν υψώσει τη ρωσική σημαία.

Στο μεταξύ, υπάρχουν αναφορές ότι ελικόπτερο των ουκρανικών δυνάμεων πετάει πάνω από την περιοχή.


Λίγες ώρες πριν, είχε προηγηθεί άλλο μήνυμα του υπουργού όπου κατήγγειλε την παρουσία ενόπλων με στολές παραλλαγής και προειδοποιώντας ότι η απάντηση θα είναι πολύ σκληρή «διότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε διαδηλωτές και τρομοκράτες», τονίζοντας πως «μονάδες των υπουργείων Άμυνας και Εσωτερικών επεξεργάζονται επιχειρησιακό σχέδιο απάντησης».


Νωρίτερα, η Ρωσία είχε προειδοποιήσει πως αν το Κίεβο κάνει χρήση βίας κατά φιλορώσων διαδηλωτών στην ανατολική Ουκρανία, θα οδηγούσε σε αποτυχία των προσπαθειών για συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές, με τη συμμετοχή των ΗΠΑ και της ΕΕ, σε μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης της κρίσης.

Όλα αυτά τη στιγμή που οι ρωσόφιλοι εξακολουθούν να καταλαμβάνουν δημόσια κτίρια, παραμένουν σε επιφυλακή και στήνουν οδοφράγματα.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας, Καρλ Μπιλτ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Οδησσό, έκανε λόγο για «ντε φάκτο χρεοκοπία της Ουκρανίας».


Επισήμανε, μάλιστα πως η χώρα υποφέρει από «εκτεταμένη διαφθορά», εκφράζοντας ελπίδα ότι η οικονομική ενίσχυση του ΔΝΤ θα βοηθήσει την οικονομία της Ουκρανίας, αν και προειδοποίησε ότι η Δύση δε θα ανεχθεί «τα χρήματα να καταλήξουν στα χέρια ιδιωτών».

Κάλεσε, δε, τη Ρωσία να σταματήσει να θέτει όρους στην Ουκρανία και τη ρωσική κυβέρνηση να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα ουκρανικά σύνορα.


Στο μεταξύ, δημοσιεύματα κάνουν λόγο για κατάληψη του δημαρχιακού μεγάρου της περιοχής Κραματόρτσκ του Ντόνετσκ από φιλορώσους διαδηλωτές, ενώ έχει δοθεί εντολή στους πολίτες να μην εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το Russia Today το σημείο που συνδέει το Ντόνετσκ με το Σλαβιάνσκ έχει αποκλειστεί με τη χρήση τεθωρακισμένων οχημάτων, ενώ οι πολίτες ετοιμάζονται για την «επίθεση» με αυτοσχέδια όπλα, όπως ξύλα με καρφιά και... καρέκλες.

Την ίδια στιγμή, σε μία προσπάθειά τους να αποτρέψουν τις ουκρανικές δυνάμεις, πυρπολούν ελαστικά, αλλά παρόλα αυτά άνδρες του ουκρανικού στρατού ήδη έχουν ξεκινήσει την επιχείρηση εκδίωξης των ρωσόφιλων καταληψιών από τα δημόσια κτίρια, ενώ γίνεται λόγος και για πυροβολισμούς στην περιοχή Σλαβιάνσκ.


Την ώρα που η κρίση κλιμακώνεται, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, δήλωσε πως η προπαγάνδα της Ρωσίας κατά του Συμβουλίου του Βόρειου Ατλαντικού δεν είναι τίποτα άλλο παρά «προπέτασμα καπνού για να καλύψει τις παράνομες ενέργειές της. Διαλύστε τον καπνό και η αλήθεια θα είναι ξεκάθαρη. Η Ρωσία ενσωμάτωσε την Κριμαία (προτάσσοντας) την κάνη του όπλου, παραβιάζοντας όλες τις διεθνείς δεσμεύσεις της».

Ο Ράσμουσεν, μάλιστα, τόνισε πως η Ρωσία έχει απομονωθεί από τον υπόλοιπο κόσμο, καθώς η αξιοπιστία της καταρρέει και αυτό δε τη συμφέρει. Η Ρωσία έχει μία μόνο επιλογή, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, να σταματήσει να επιρρίπτει ευθύνες στους άλλους για τις δικές της πράξεις, να αποσύρει τα στρατεύματά της, να συμμορφωθεί με τις διεθνείς δεσμεύσεις της και να ξεκινήσει να δομεί και πάλι την εμπιστοσύνη.

Όλα αυτά, τη στιγμή που ο κυβερνήτης του Ντόνετσκ, σύμφωνα με το BBC, υποστηρίζει ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα νόμιμα μέσα για να επαναφέρει την ισορροπία στην περιοχή.
Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές του Kyiv Post τρεις Ουκρανοί, εκ των οποίων ένας πολίτης, έχουν τραυματιστεί σε επεισόδια με ενόπλους που δε φέρουν διακριτικά στα ανατολικά της χώρας.

Αναφέρεται, δε, ότι όσοι πραγματοποίησαν κατάληψη στο αστυνομικό τμήμα του Σλαβιάνσκ ανήκουν στις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας.



Όσο μεταδίδονται φωτογραφίες από... καιόμενο σημείο ελέγχου στο Σλαβιάνσκ, ο Βιτάλι Σεβτσένκο του BBC αναφέρει πως άνδρας ονόματι Βιατσέσλαβ Πονομαρίοφ, αυτοανακηρύχθηκε νέος δήμαρχος στο Σλαβιάνσκ.

Σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα ο άνδρας καταγράφεται έξω από το αστυνομικό τμήμα της περιοχής και ανακοινώνει πως ο εκλεγμένος δήμαρχος, Νέλια Στέπα, αποχώρησε. Επιπλέον, ισχυρίζεται ότι ένοπλοι Ουκρανοί βρίσκονται στα όρια της πόλης, κάνοντας λόγο ότι ένας φιλορώσος ένοπλος τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια συγκρούσεων.


Τοπική ενημερωτική ιστοσελίδα υποστηρίζει ότι μία ακόμα πόλη της περιφέρειας Ντόνετσκ βρίσκεται υπό την κατοχή φιλορωσικών ομάδων, έχοντας ήδη καταλάβει το δημαρχιακό κτίριο, στο οποίο έχει υψωθεί η ρωσική σημαία, αλλά και η σημαία της Δημοκρατία του Λαού του Ντόνετσκ, το αστυνομικό τμήμα και την εισαγγελία.

Παράλληλα, όπως αναφέρουν ξένοι δημοσιογράφοι και το Russia Today, ένας άνδρας έχει πέσει νεκρός, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστό αν έχασε τη ζωή του από πυρά και δίχως να έχει γνωστοποιηθεί η ταυτότητά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου