Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

ΦΠΑ: Πώς θα γλιτώσετε το χιλιάρικο του πρόστιμου

Να βάλουν φρένο στα «τρελά» πρόστιμα με τα οποία απειλούνται οι επιχειρήσεις και
επαγγελματίες -πριν καν εφαρμοστούν- τρέχουν τώρα στο υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες που μίλησαν στο newmoney.gr, τα πρόστιμα δεν θα διπλασιάζονται «αυτόματα» και θα επιβάλλονται μόνο μετά από έλεγχο, ενώ σχεδιάζεται να αναγνωρίζεται και … ο «πρότερος έντιμος βίος» του φορολογουμένου.

Όπως διευκρίνιζαν παράγοντες του υπουργείου, δεν θα μειωθούν τα πρόστιμα αλλά σχεδιάζεται να αλλάξει ο τρόπος επιβολής τους. Σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, ακόμα και αν χρειαστεί να αλλάξει εν μέρει η διατύπωση στο νέο νόμο Φορολογικών Διαδικασιών, δεν θα πληρώνουν πρόστιμο 1.000 ευρώ και άνω για ασήμαντες παραβάσεις όπως πχ αν «ξεχάσουν» να δηλώσουν έστω και ένα τιμολόγιο μικρής αξίας.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εξετάζει ήδη προτάσεις των υπηρεσιών για αλλαγές στο σύστημα επιβολής των προστίμων, τα οποία κανονικά θα αρχίσουν να «τρέχουν» από την ερχόμενη Δευτέρα για φορολογικές υποχρεώσεις του 2014 (ΦΠΑ, ΦΜΥ κλπ).

Για παράδειγμα έχει προταθεί για μη υποβολή δήλωσης, τα αυτοτελή πρόστιμα των 1.000 – 2.500 ευρώ να μην επιβάλλονται αυτομάτως αλλά κάθε φορολογούμενος να συγχωρείται για πχ 1 παράλειψη κάθε χρόνο, ή αν αποδεικνύει ότι η παράλειψη οφείλεται αποκλειστικά σε λόγους ανωτέρας βίας (πχ έκτακτοι λόγοι υγείας).

Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, τα πρόστιμα θα παραμείνουν αμετάβλητα και δεν θα μειωθούν, καθώς στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν «ασυγχώρητο» να μην υποβάλλει καν δηλώσεις μια επιχείρηση, ειδικά από τη στιγμή που για την υποβολή τους δεν απαιτείται πλέον ταυτόχρονα και η πληρωμή τους. Σε αντίθεση με το παρελθόν που χιλιάδες μικρομεσαίοι απέφευγαν να καταθέσουν πχ δήλωση ΦΠΑ γιατί ταυτόχρονα έπρεπε να την πληρώσουν και την ανέβαλαν μέχρι να βρουν τα χρήματα αφού πρώτα τακτοποιήσουν άλλες εκκρεμότητες (ΟΑΕΕ, προμηθευτές κλπ), πλέον η υποβολής της δήλωσης έχει αποσυνδεθεί από την πληρωμή της.

Όχι «αυτόματα» πρόστιμα

Οι ίδιες πηγές διευκρίνιζαν επίσης ότι τα πρόστιμα των 1.000-4.000 ευρώ για επαγγελματίες (β΄κατηγορίας βιβλία) και 2.500-10.000 ευρώ για επιχειρήσεις (γ΄κατηγορίας βιβλία) θα επιβάλλονται μόνο αν δεν έχει υποβληθεί καν δήλωση και όχι αν έχει παραλειφθεί κάποιο τιμολόγιο. «Ακόμα και αν κάποιος υποβάλει μηδενική δήλωση και μετά καταθέσει ο ίδιος από μόνος του μία τροποποιητική για να εμφανίσει επιπλέον χρεωστικό ΦΠΑ, δεν θα πληρώνει τα 1.000 ευρώ» ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Επιπλέον, με βάση τις ίδιες πηγές, ούτε αν κάποιος παραλείψει 2 ή 3 φορές να υποβάλει δήλωση, θα πληρώνει αυτομάτως το διπλάσιο πρόστιμο της προηγούμενης, κάτι που θα οδηγούσε σε εξωφρενικά υψηλά πρόστιμα (πχ 2.500+5.000+10.000=17.500 ευρώ πρόστιμο επειδή κάποιος δεν υπέβαλε δήλωση για τιμολόγιο 40 ευρώ.

«Δεν είναι αυτό το πνεύμα του νομοθέτη και αν υπάρχει ανάγκη θα τροποποιηθεί ο νόμος» έλεγαν χαρακτηριστικά, για να τονίσουν ότι αυτό που ισχύει είναι πως ο διπλασιασμός του προστίμου θα γίνεται μόνο αν μετά από έλεγχο βρεθεί υπότροπος ο υπόχρεος επειδή δεν κατέθεσε 2 ή 3 δηλώσεις. Δηλαδή ο διπλασιασμός δεν θα αφορά την ίδια παράλειψη αλλά αλλεπάλληλες και μόνο εφόσον αυτό διαπιστωθεί στο πλαίσιο ελέγχων, εφόσον επαναληφθεί η παράβαση μέσα σε μία πενταετία. Άρα αν έχει ο ίδιος φροντίσει να υποβάλει την δήλωση εκπρόθεσμα, θα γλιτώνει το πρόστιμο.

Πηγή: ΦΠΑ: Πώς θα γλιτώσετε το χιλιάρικο του πρόστιμου | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/38211/fpa-pos-tha-glitosete-hiliariko-toy-prostimoy#ixzz2s7FsjMFE


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου