Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Επίσκεψη Κάμερον στην Αλγερία, έπειτα από την επίθεση στο Ιν Αμένα

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έφτασε σήμερα στο Αλγέρι για να συζητήσει για τις συνέπειες της πρόσφατης ομηρίας σε μια μονάδα παραγωγής φυσικού αερίου στην Αλγερία κατά την
οποία έξι Βρετανοί υπήκοοι σκοτώθηκαν.Η επίσκεψη του Κάμερον είναι η πρώτη που κάνει Βρετανός ηγέτης στην Αλγερία αφότου η βορειοαφρικανική χώρα εξασφάλισε την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία, το 1962. Ο Κάμερον πρόκειται να συναντηθεί με τον πρόεδρο Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα και τον Πρωθυπουργό Αμπντελμαλέκ Σελάλ.

 Μια εκπρόσωπος του δήλωσε ότι η επίσκεψη είναι "μέρος των προσπαθειών για την καθοδήγηση μιας συντονισμένης διεθνούς απάντησης στην εν εξελίξει απειλή από την Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μάγρεμπ (AQIM), η οποία πραγματοποιεί επιχειρήσεις από διάφορα μέρη της περιοχής του Σαχέλ".

"Θέλουμε να σταθούμε πλάι-πλάι με τις χώρες της περιοχής εργαζόμενοι από κοινού για την αντιμετώπιση της απειλής", δήλωσε η εκπρόσωπος.

 Η βρετανική εταιρεία BP είναι ένας από τους τρεις φορείς εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων πετρελαίου στην απομακρυσμένη περιοχή Ιν Αμένας, η οποία δέχθηκε επίθεση από μια ομάδα που συνδέεται την AQIM, μια τρομοκρατική ομάδα που βρίσκεται πίσω από αρκετές απαγωγές στην περιοχή κατά τα τελευταία χρόνια.

Μια τετραήμερη σύγκρουση μεταξύ του αλγερινού στρατού και των απαγωγέων είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο με 37 ξένων εργαζομένων, 29 ανταρτών και ενός Αλγερινού φρουρού ασφαλείας.

Οι μαχητές ισχυρίστηκαν ότι ενεργούσαν για να εκδικηθούν την επέμβαση της Γαλλίας εναντίον των ισλαμιστών ανταρτών στο γειτονικό Μάλι. Ο Κάμερον προειδοποίησε μετά για μια "πάλη γενεών" κατά ενός νέου μετώπου στη διεθνή τρομοκρατία.

Η βρετανική κυβέρνηση ακολούθησε αυτή την εβδομάδα, ανακοινώνοντας ότι θα στείλει ειδικούς για να εκπαιδεύσουν τις δυνάμεις του Μάλι και άλλων Αφρικανικών δυνάμεων για να πολεμήσουν τους αντάρτες. Μέχρι στιγμής, η Βρετανία έχει αποκλείσει την αποστολή μάχιμων μονάδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου