Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023

Τι φοβάται περισσότερο στο σπίτι ένα κατοικίδιο ζώο


Τα κατοικίδιά μας μπορούν να καταφέρουν πράγματα που μας εκπλήσσουν: να κάνουν μπάνιο μόνα τους, να μας φέρουν σκοτωμένα ποντίκια για δώρο, ακόμα και να διώξουν κάποιον εισβολέα από το σπίτι μας.Όσο γενναίοι και ικανοί είναι οι πιστοί μας φίλοι, όμως, άλλο τόσο φοβητσιάρηδες μπορούν να γίνουν όταν συναντηθούν με τον νούμερο ένα οικιακό εχθρό τους: την ηλεκτρική σκούπα.

Πρόκειται για μια συσκευή που έφερε την επανάσταση στις οικιακές δουλειές. Αχώριστη φίλη πολλών από εμάς, η ηλεκτρική σκούπα μας είναι στο πλευρό μας απέναντι στις τρίχες, στη σκόνη, και στα υπόλοιπα απορρίμματα που συσσωρεύονται στο σπίτι μας. Ακόμα και τόσα χρόνια μετά την εφεύρεσή της, υπάρχουν στιγμές που νιώθουμε πως η ηλεκτρική μας σκούπα είναι μαγική.

Δυστυχώς, οι τετράποδοι σύντροφοί μας τείνουν να διαφωνούν μαζί μας. Η ηλεκτρική σκούπα αποτελεί μία από τις πιο συνηθισμένες φοβίες των απανταχού γατόσκυλων, κι αυτό είναι σοβαρό. Ιδίως εάν έχουμε κατοικίδια με τρίχωμα που μαδάει, μπορεί να χρειάζεται να χρησιμοποιούμε την ηλεκτρική σκούπα καθημερινά. Το συνεχές άγχος που προκύπτει από το θόρυβο της σκούπας ανεβάζει τα επίπεδα της κορτιζόλης, κάτι που μακροπρόθεσμα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα τόσο σωματικής όσο και ψυχικής υγείας στη γάτα ή στον σκύλο μας.

Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπίσει κανείς τη φοβία της ηλεκτρικής σκούπας στα κατοικίδιά του/της.

– Έκθεση: Η γάτα ή ο σκύλος σας ενδέχεται να φοβάται τη σκούπα γιατί δεν την έχει συνηθίσει. Ξεκινήστε να την αφήνετε κλειστή στο ίδιο δωμάτιο όπου συχνάζουν τα κατοικίδιά σας έτσι ώστε, αρχικά, να τη συνηθίσουν στο χώρο. Στη συνέχεια ξεκινήστε να χρησιμοποιείτε την ηλεκτρική σκούπα σε άλλα δωμάτια, έτσι ώστε τα ζωάκια σας να εξοικειωθούν με τον θόρυβο όταν αυτός έρχεται από πιο μακριά. Όσο το κατοικίδιό σας ακούει τον θόρυβο, ένα δεύτερο άτομο μπορεί να κάθεται μαζί του και να του δίνει λιχουδιές για επιβράβευση.

Σιγά σιγά μπορείτε να αρχίσετε τη χρήση της ηλεκτρικής σκούπας στο δωμάτιο που βρίσκεται το κατοικίδιό σας – αλλά έχοντάς τη στραμμένη από την άλλη κατεύθυνση απ’ αυτό – και να του πετάτε λιχουδιές στην περίπτωση που επιδεικνύει “καλή συμπεριφορά” – δηλαδή εάν δεν φεύγει από το δωμάτιο.

Αποευαισθητοποίηση: Υπάρχει περίπτωση η γάτα ή ο σκύλος σας να έχουν δημιουργήσει μια αρνητική σύνδεση με την ηλεκτρική σκούπα. Ίσως κάποια φορά να τα ξάφνιασε ο δυνατός ήχος της, κι από τότε να την φοβούνται. Αυτό που πρέπει να κάνετε τότε, είναι να αποσυνδέσετε την τραυματική ανάμνηση από την εμπειρία της σκούπας, αντικαθιστώντας την με μια θετική σύνδεση. Για να το πετύχετε αυτό, ακολουθήστε τα βήματα που αναφέρονται παραπάνω. Κάθε φορά που χρησιμοποιείτε τη σκούπα, να έχετε εύκαιρες λιχουδιές για επιβράβευση.

– Μείωση του άγχους: Μπορείτε να προμηθευτείτε συσκευές που εκκρίνουν φερομόνες όπως το Feliway, και βοηθούν τις γάτες να ηρεμούν. Πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα, φαρμακευτική αγωγή ή συσκευή φερομονών, συμβουλευτείτε τον/την κτηνίατρό σας

Σας ευχόμαστε καλή τύχη στη συμφιλίωση του τετράποδου μέλους της οικογένειάς σας με την θορυβώδη, αγαπημένη σας ηλεκτρική βοηθό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου