Τρίτη 1 Αυγούστου 2023

Πόσο ρεύμα καίει το κλιματιστικό μας και σε πόσα ευρώ «μεταφράζεται» η χρήση του

Καθώς ο παρατεταμένος, ακραίος καύσωνας των προηγούμενων ημερών ακολουθείται από νέο -ευτυχώς όχι της ίδιας έντασης και διάρκειας- είναι λογικό τα κλιματιστικά των σπιτιών μας να δουλεύουν... υπερωρίες. Και μπορεί να προσφέρουν σωτήρια δροσιά για αυτές τις μέρες, όμως

ένα άλλο μεγάλο ζήτημα είναι το αν θα φέρουν... παγωμάρα όταν έρθει η μέρα πληρωμής του λογαριασμού του ρεύματος. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι πόσο καίει το κλιματιστικό μας δουλεύοντας όλη μέρα.



Όπως εύκολα μπορεί να φανταστεί κανείς, είναι πολλοί οι παράγοντες οι οποίοι καθορίζουν την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος του air condition μας. Κάποιοι από αυτούς είναι τα BTU τους, η ενεργειακή τους κλάση, η τεχνολογία που φέρουν, η παλαιότητά τους κ.α. Ανεξάρτητα όμως από αυτά, ακόμα και αν έχουμε ένα -έστω και σχετικά- καινούριο inverter, το οποίο εστιάζει στη μείωση της κατανάλωσης, έχει μεγάλη σημασία η συντήρηση του κλιματιστικού. Ένα ασυντήρητο air condition «ζορίζεται» και, άρα, καίει περισσότερο ρεύμα. Όπως και να χει, ωστόσο, η τεχνολογία έχει θεαματικά αποτελέσματα στην κατανάλωση καθώς τα inverters έχουν καλύτερες επιδόσεις καταναλώνοντας λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια.

Πόσο καίει, λοιπόν, το κλιματιστικό μας, αν το έχουμε ανοιχτό όλη την ημέρα; Πόσο θα πληρώσουμε στο τέλος του μήνα; Με τη βοήθεια της βραβευμένης πλατφόρμας της ΡΑΕ electricitycostcalculator.gr (η οποία παρέχει υπολογισμό κόστους της ενέργειας για όλες τις συσκευές του σπιτιού μας), έχουμε έναν γενικό «μπούσουλα». Με τον θερμοστάτη λοιπόν του air condition στους 26 βαθμούς Κελσίου -όπως συμβουλεύει η ΡΑΕ- και με την τιμή στα 0,15 ευρώ/KWh σε παροχή 15 kVA, το καθαρό κόστος ενόςενεργειακ κλιματιστικού έχει ως εξής:

-Για ένα κλιματιστικό 9.000 BTU με inverter, η ημερήσια κατανάλωση ανέρχεται σε 21 kWh την ημέρα, ήτοι 5,57 ευρώ ημερησίως. Σε έναν μήνα, η κατανάλωση θα είναι 633,60 kWh και το κόστος σε μηνιαίο επίπεδο 167,14 ευρώ.



-Για το ίδιας απόδοσης κλιματιστικό (9.000 BTU), αλλά χωρίς inverter, το κόστος ανέρχεται σε 6,58 ευρώ την ημέρα, ή 197,43 ευρώ το μήνα.

-Ένα κλιματιστικό 12.000 BTU με inverter θα κάψει 7,47 ευρώ την ημέρα και 224 ευρώ το μήνα



-Το ίδιο κλιματιστικό (12.000 BTU) αλλά χωρίς inverter θα καταναλώσει 8,82 ευρώ σε μια ημέρα αν δεν σταματήσει να λειτουργεί και 264,64 ευρώ το μήνα.

-Ένα κλιματιστικό 18.000 BTU με inverter θα καταναλώσει 11,17 ευρώ σε μια ημέρα αν δεν σταματήσει να λειτουργεί και στο τέλος του μήνα θα έχει «κάψει» 334,95 ευρώ.



-Ένα κλιματιστικό 18.000 BTU χωρίς inverter, αν δουλεύει 24 ώρες το 24ωρο, θα καταναλώσει 13,16 ευρώ την ημέρα και σε επίπεδο μήνα 394,86 ευρώ.

-Ένα "μεγάλο" κλιματιστικό απόδοσης 24.000 BTU με inverter, "παγώνει" τον χώρο γρήγορα και εύκολα, αλλά θα καταναλώνει 14,86 ευρώ την ημέρα αν δεν κλείνει καθόλου, κάτι που σημαίνει ότι στο τέλος του μήνα θα έχει κάψει 445,90 ευρώ το μήνα

-Ένα κλιματιστικό 24.000 BTU χωρίς inverter, αν δουλεύει 24 ώρες το 24ωρο θα καταναλώνει 17,57 ευρώ την ημέρα και, στο τέλος του μήνα, θα έχει προσθέσει στον λογαριασμό το ποσό των 527,18 ευρώ.

Τώρα, στα παραπάνω ποσά, τα οποία αφορούν την καθαρή κατανάλωση ενός air condition, θα πρέπει να προσθέσουμε και άλλες χρεώσεις, όπως το μηνιαίο κόστος προμήθειας και το κόστος ρυθμιζόμενων χρεώσεων (χρήση συστήματος υπέρ ΑΔΜΗΕ, χρέωση χρήσης δικτύου υπέρ ΔΕΔΔΗΕ, Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας και Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων), καθώς και ΕΦΚ και ΦΠΑ επί του τελικού κόστους. Φυσικά, στον λογαριασμό θα προστεθούν και οι χρεώσεις υπέρ τρίτων, όπως δημοτικά τέλη, ΤΑΠ, Δημοτικό Φόρο, χρέωση ΕΡΤ, Ειδικό Τέλος 5%.

Επιπλέον, το πόσο θα είναι η... λυπητερή καθορίζουν και οι συνθήκες. Όπως όλα τα μηχανήματα, έτσι και για το κλιματιστικό η απόδοσή του επηρεάζεται ανάλογα από τις κλιματικές συνθήκες στις οποίες λειτουργεί. Έτσι, σε συνθήκες ακραίου καύσωνα, η κατανάλωση του air condition ανεβαίνει, με ό,τι συνεπάγεται αυτό. 

 
 
Εγώ άνοιξα

βόθρο βάθους 10 μέτρων, και κατεβαίνω για ύπνο εκεί, η θερμοκρασία είναι σταθερά στις 18 βαθμούς, το μόνο πρόβλημα η δυσωδία αλλά τι να κάνουμε, καύσωνας είναι θα περάσει.

Χρύσα

Με τίποτα δεν ανταποκρίνονται αυτές οι τιμές στην πραγματικότητα. Είναι πολύ γενικές και αόριστες. Δεν λαμβάνονται υπόψιν πολύ βασικές παράμετροι όπως τα τετραγωνικά που κλιματίζονται ούτε και η ατμοσφαιρική θερμοκρασία. Οπότε μην τρελαίνετε τον κόσμο δίνοντας τις υψηλότερες τιμές που μπορεί να φτάσει ένα κλιματιστικό. Η εμπειρία μου λέει ότι με 50 ευρώ περίπου το μήνα δροσίζω ένα καθιστικό 60 τμ (στις μέρες του καύσωνα έκαιγε περίπου 18 ώρες το 24ωρο-τις υπόλοιπες περίπου 8-10 ώρες την ημέρα) με 18άρι κλιματιστικό.

Μένω

Στο Κουκάκι σε ένα διώροφο παλιό σπίτι του 38 οι τοίχοι του σπιτιού πέτρινοι 80 εκατοστά έχω μόνο έναν ανεμιστήρα οροφής.

Γιαννης

Αυτα ειναι τα ωραια, μονο οσοι ξερουν καταλαβαινουν την δροσια που εχουνε αυτα τα ντουβαρια.

Αλ

Δεν ισχύουν τα νούμερα

THANOS

Οι πράξεις του άρθρου σας, άρα μάλλον και της πλατφόρμας είναι λάθος και αποδεικνύουν πόσο επιδερμικό είναι το άρθρο...0,15 η ΚW με 21 κw την κατανάλωση/ημέρα είναι 3,15 ευρω και όχι 5,57 ανά ημέρα ενώ μηνιαία είναι 94 ευρω και όχι 167,14 όπως γράφετε...και σε πλήρη λειτουργία όλη την ημέρα αν και συνήθως κανείς δεν το έχει όλη την ημέρα μόνιμα αναμένο...δυστυχώς είναι κρίμα τόση παραπληροφόρηση χωρίς σωστή ανάλυση...

αγράμματος

0,15euro/Kwh*21Kwh=5.57??? Με την ρήτρα μέσα;Γιατί αλιώς δεν βγαίνει.

Πουρές

Εγώ τα καλοκαίρια παραθερίζω στον Κοσμά Αρκαδίας, πάνω από 1.100μ υψόμετρο. Η ατμόσφαιρα είναι το πιο φυσικό air condition. Εάν θέλουμε θάλασσα και μπάνια κατεβαίνουμε στις παραλίες του Λεωνιδίου, ψηνόμαστε στην ζέστη αλλά όταν ξανα-ανέβουμε στον Κοσμά βρισκόμαστε ξανά στον παράδεισο. Πάρτε τα βουνά να δείτε, έχουμε πολλά τέτοια χωριά.

Τυριώτης

Με την βενζίνη που θέλεις για να πας από τον Κοσμά στο Λεωνίδιο κάθε μέρα την αράζεις κάτω στον Τυρό και έχεις και την θάλασσα δίπλα σου.... Έλα κάτω ,κερνάμε τσίπουρα !!!!

Καλά Χριστούγεννα!

Ω, ρε ένα ρεύμα που θα μου έρθει! Πρέπει να προετοιμαζομε ψυχολογικά απο τώρα. Άναβα το κλιματιστικό συνέχεια για κάνα μήνα για να γλυτώσω από τη θερμοπληξια,,, αλλα τελικά με βλέπω να πηγαινω απο έμφραγμα!

Καλύτερα να πληρωνω.....

Άναβε το,εγώ έπαθα θερμοπληξία κ κριση πανικού κ κόντεψα να πάω στον άλλο κόσμο......τι αξία έχουν τα λεφτά μπροστά στη ζωή σου?

Aelios

Μαλακίες.Ελαχιστη η διαφορά κατανάλωσης αλλά εν τέλει καταλήγουμε στο ότι καλύτερο είναι ένα on/off.Δεν βάζετε στον αλγόριθμο ότι πλέον παράγουμε σκουπίδια στον πλανήτη.Τι θέλω να πω.Ενα ινβερτερ έχει μέσα έξω πλακέτα.Η πλακέτα ειδικά έξω χαλάει για πλάκα.Αλλοτε απο οξειδώσεις άλλοτε καιγονται σε διάφορα σημεία, άλλοτε σκάνε τροφοδοτικα κ.ο.κ.Οι νέοι ανεμιστήρες έξω και μέσα είναι ινβερτερ με ενσωματωμένη πλακέτα πολλές φορές που χαλάνε πάρα πολύ συχνά μαζι με την πλακέτα.Οποτε ο πελάτης αν καίγεται έχει δύο επιλογές ή να καίγεται ή να ψάχνει κάποιον να του βάλει νέο κλιματιστικό να πετάξει το παλιό.Γιατι αυτό; Γιατί πάνω στον καύσωνα δε θα περίμενει να έρθει ο τεχνικός να βγάλει τα πράγματα να επισκευαστούν ή να πάρει την εταιρία για ανταλλακτικά μέχρι να τα στείλουν (αν τα έχουν κιόλας) θα δώσει άλλο ένα 300€ για πλακέτα και παραπάνω αν έχει βλάβη ο ανεμιστήρας.Για επισκευή θα πρέπει να περιμένει και θα δώσει από 50-60 έως 100+ σε ηλεκτρονικό.Στα οn off έρχεται ο ψυκτικός το πολύ να αλλάξει δύο πυκνωτές είτε του ανεμιστήρα είτε του συμπιεστή.Τωρα μόνο σκουπίδια παράγουμε.Το δωμάτιο που έχει άτομα και νοικιάζονται σου λέει το έβαλα νέο κλιματιστικό προπερσι αλλά δε μπορώ να περιμένω γιατί θα γράψουν αρνητική κριτικη οι πελατες.Το πετάω και βάζω άλλο.Μονο σκουπίδια γεμίσαμε.Και για άλλη μια φορά σας κορόιδεψε ο Μητσοτάκης.Σας έδωσε επιταγές για κλιματιστικά που πάντα πρέπει να πληρώσεις έως το 45% της τιμής για να πάρουνε λεφτά οι έμποροι.Δηλαδη έχεις ενα μηχανήματα κι που δουλεύει και δεν έχεις έξοδα ως οικογένειά σου λέει πχ βάλε ένα νέο 9000btu θα δώσεις από 250€ και πανω σίγουρα.Αρα η οικογένεια έβαλε αυτό το μήνα έξοδα τουλάχιστον +250€ ενω δεν είχε.Και θα πέσει η παραμυθά, ότι θα γλιτώσεις ρευμα.Εκει ως ηλεκτρολόγος μηχανικός γελάω πολυ.Αλλα όσοι το κάνατε και βάλατε ινβερτερ ειδικά τα νέα Mercury aux Tesla κλπ που είναι όλα σαπια και με ίδιες πλακέτες όλα, θα το θυμηθείτε σε λίγο καιρό που θα έρθει η βλάβη.

Εγώ μπηκα σε σπίτι τον χειμώνα

Με κλιματιστικά inverter σχεδόν εικοσαετίας που ήταν σε χάλια κατάσταση. Φρόντισα να τα ελέγξω πλήρως και για καθαριότητα και για ψυκτικό και γενικά τους έκανα ένα τεστ πριν μπει για τα καλά το καλοκαίρι. Με ένα καλό καθάρισμα από τους τεχνικούς που έστειλε ο ιδιοκτήτης και στο μέσα και στο έξω και συμπλήρωση ψυκτικού, το σύστημα δουλεύει ρολόι.

@

Δηλαδή αν συνυπολογίσει κάποιος αγορά, επισκευές, συντηρήσεις και κόστος λειτουργίας, που θα φτάσει το κοντέρ; Πιο πολύ συμφέρει να βάλεις 10 ανεμιστήρες, να είσαι έτοιμος για απογείωση.

@10:29

Στα παλιά πρώτα ινβερτερ ειδικά που ήταν ιαπωνικής τεχνολογίας κυριολεκτικά μέχρι και η δίοδος σε κάθε πλακέτα ήταν της Toshiba πχ.Ως μηχανικός έχω επισκευάσει και επισκευάζω συστήματα και πλακέτες άπειρες.Ειμαι μεσα στη βιομηχανία από φοιτητής και έχω δει πολλά συστήματα .Απο τέτοιο μηχάνημα που λες τώρα εδώ και δύο χρόνια έρχονται για επισκευή οι πλακετες και επειδή τα λυπούνται που είναι όντως καλοφτιαγμένα.Δε λέει κάτι αυτό.Λεμε για τις μπούρδες ότι θα δεις σημαντική διαφορά στη μείωση ρεύματος ότι προσέχουμε το περιβάλλον (ενώ οι πλακέτες οι ανεπισκευαστες(δε συνέφερε, οξειδώσεις σε όλο το μήκος, ή ο πελάτης ήθελε να αγοράσει άλλο)που έχω εγώ μόνο στην αποθήκη του εργαστηρίου μου ξεπερνάνε τις 1000 και είναι 90% από inverter και το άλλο 10% από κινεζικές on off με βλάβη στην MCU.

Ελλην

Διακοπές πλέον μόνο Κροατία, Ιταλια και Αλβανία, μισές τιμές από τη ΒλαχοΕλλαδα, ατέλειωτες κορμάρες και όχι σλατινες με σορτσάκια και μαύρα τοπ, όλες μια φωτοτυπία, 34 βαθμούς σταθερά και άντε γεια κουπονιακοι.

Χαχχ

Αντε να αραιώνουμε να μείνουμε λίγοι κ καλοι

🍿

Είμαστε χώρα που μαστίζεται από καύσωνες.Η ΔΕΗ να μειώνει τους λογαριασμούς το καλοκαίρι...οκ;;

Διονυσιώτης Δεσμώτης

Εγώ που μένω στον Διόνυσο μπορεί να έχω παραπάνω έξοδα θέρμανσης τον χειμώνα αλλά για το καλοκαίρι δεν έχω καν a/c. Κανένας ανεμιστήρας μέσα στην μέρα λίγη υπομονή και ανοικτά παράθυρα το βράδυ και κοιμόμαστε μια χαρά. Έχω και την γυναίκα μου βέβαια που αν είχαμε θα το ρύθμιζε στους 42 βαθμούς οπότε παίζει και αυτό τον ρόλο του. Σε αραιοκατοικημένες, ημιορεινές περιοχές ακόμη και μέσα στην Αθήνα καταλαβαίνεις την επιβάρυνση του τσιμέντου…

Υπερβολές...

Ναι, είναι λίγο πιο υποφερτά αλλά με προϋποθέσεις. 1) να έχεις υπόγειο στο σπίτι σου και ακόμα καλύτερα με ελάχιστα παράθυρα τύπου φωταγωγών οριζόντια σχεδόν στο ταβάνι. 2) να είναι κυριολεκτικά πνιγμένο το σπίτι από ψηλή βλάστηση. 3) υψόμετρο πάνω από 500m. Με 43-44 βαθμούς έξω, λίγα μπορείς να κάνεις για τους πάνω ορόφους εκτός από κλιματιστικό. Η αστικοποίηση είναι πραγματικός καρκίνος, τον οποίοι επίτηδες τον προώθησαν με νύχια και με δόντια για να συγκεντρώσουν τον πληθυσμό (έλεγχος) και να σβήσει η αυτάρκεια της χώρας σε τρόφιμα. Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε σήμερα 650€ μέσος μισθός και 3€ την τυρόπιτα, 5€ το σουβλάκι και 2.5€ οι τομάτες...

Δημήτρης

Ναι αλλά φαντάζομαι όλη νύχτα με παράθυρα ανοιχτά, θα είσαι 12 ώρες αϋπνος με μια καραμπίνα στο χέρι, αν προλάβεις, για να γλιτώσεις από τους διαρρήκτες...

Απο το υπερπεραν

Απο τα σχολια και μονο καταλαβαινω οτι πολλοι συμπολιτες μας ζουνε σε αλλη χωρα η απλα θελουνε να κανουνε μικροπολιτικη.

Κίμων

Ωραία πλατφόρμα.... το δικό μου είναι 12αρι, inverter, το έχω μόνιμα ανοικτό, ρυθμισμένο συνήθως στο 27-29 βαθμούς Κελσίου και πληρώνω ρεύμα γύρω στα 150 ευρώ το μήνα. Το ρεύμα φυσικά αφορά σε όλο το σπίτι. Και μένω σε ρετιρέ...

Σχόλιο

Από 45 °C έως 55 °C κυμαίνεται η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια μίας μέσης (average) ημέρας του έτους, στην Αθήνα. Εφόσον το 99% των κατοίκων της Ελλάδας δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανάψουν το κλιματιστικό τους ούτε ένα λεπτό την ημέρα, καταλαβαίνουμε για ποιο λόγο οι Έλληνες είναι τόσο αντιπαραγωγικοί, δυστυχισμένοι, μίζεροι και πάσχουν από αϋπνία.

@

Γιατί άλλαξες όνομα; Το reminder μου άρεσε πιο πολύ.

Τετρακυμία εν κρανίω...

Και όχι απλά τρικυμία...

Γιώργος

Μ' αρέσει που είναι και βραβευμένη η πλατφόρμα! Ένα κλιματιστικό - ιδιαίτερα Inverter - δεν καταναλώνει μόνιμα την μέγιστη ισχύ του όπως το υπολογίζει η πλατφόρμα. Μόλις πιάσει τη επιλεγμένη θερμοκρασία η κατανάλωση πέφτει σημαντικά. Επίσης μεγάλο ρόλο παίζουν τα τετραγωνικά που καλύπτει το κλιματιστικό, κάτι που δεν λαμβάνει υπόψη η βραβευμένη πλατφόρμα. Έτσι είναι πιθανόν ένα 24άρι να αποδειχθεί πιο οικονομικό από ένα 12άρι ή ένα 9άρι που δουλεύει 24 ώρες πιο οικονομικό από το να δουλεύει 4-5 ώρες στην μέγιστη ισχύ του για να κατεβάσει θερμοκρασία.

Σκύλος του Παβλόφ

Έτσι είναι. Αλλά η τσέπη δεν αντέχει. Ούτε το ένα τρίτο από τις καταναλώσεις που αναφέρονται. Πέραν του γεγονότος πως συμβάλουν στην αύξηση της θερμοκρασίας της γης και την κλιματική κρίση. Καλύτερα ένας ανεμιστήρας.

Cyprus

Η Κύπρος είναι ένα νησί καταπράσινο, βροχερό, δροσερό, με πολλά Μεσαιωνικά παλάτια, κάστρα και εκκλησίες από την εποχή της Ενετοκρατίας, πανύψηλα βουνά που έχουν χιόνια στις κορυφές ακόμη και το καλοκαίρι, πυκνή βλάστηση και πολλές χιονοπτώσεις το χειμώνα και την άνοιξη.

@

Επίσης, το Πυθαγόρειο θεώρημα λέει πως το άθροισμα των τετραγώνων των δύο κάθετων πλευρών ισούται με το τετράγωνο της υποτείνουσας... Σημασία έχει που βρισκόμαστε και οι δύο εντός θέματος, αυτό για το κόστος λειτουργίας των κλιματιστικών

ΕΛΔΥΚ

υπηρέτησα στο νησί σου ένα χρόνο , έχει ωραίους ανθρώπους , μου δώσαν πολύ αγάπη , πήγαμε σχεδόν παντού , έχει ομορφιές και ένας ηλίθιος σα και σένα, βαλτός να γίνει αχώνευτος, δεν ξέρω από ποιόν ,δεν πρόκειται να μου αλλάξει τη γνώμη. Την αγάπη μου στους Κύπριους

Ελλάδα

Η Ελλάδα είναι η χώρα με το θερμότερο και πιο ανυπόφορο κλίμα, αλλά και την ακριβότερη τιμή ηλεκτρικού ρεύματος σε όλο τον κόσμο.

@

Εγώ δεν έχω κλιματιστικό σκεπτόμενος ακριβώς αυτό, το κόστος λειτουργίας. Φέτος μπήκα σε σκέψεις μήπως έβαζα ένα μικρό κλιματιστικό στο μικρότερο δωμάτιο του σπιτιού, σαν escape room σε περιόδους καύσωνα. Διαβάζοντας τώρα για 5+ ευρώ την ημέρα σε ρεύμα, σκέφτομαι να παραμείνω στον ανεμιστήρα των 20-50W, στο δροσερό νερό από το ψυγείο και στα κρύα ντους. Τα κόστη αυτά είναι no go για εμένα

Μην διαβάζεις βλακείες

Δεν πρόκειται να δουλεύει το κλιματιστικό όλη την ημέρα οπότε δεν πρόκειται να κάψεις τόσο ρεύμα. Ένα 9000 btu inverter καταναλώνει συνήθως 500-700 w κατά μέσο όρο. Στη χειρότερη δηλ 1.5kwh το δυωρο. Με τους εδώ υπολογισμούς 30 λεπτά max. Σιγά μην το δουλεύεις 24 ώρες συνεχόμενα

FF

χωρίς κλιματιστικό ... ; 😱 ψάξτε για τον καύσωνα του 1987 στην Αθήνα, 1300 νεκροί (επίσημα) τους οποίους λόγω έλλειψης χώρου, τους έβαζαν σε βαγόνια ψυγεία . Η μοναδική λύση είναι από Ιούνιο μέχρι Σεπτέμβριο , τηλεργασία σε βουνό με πλατάνια ... Αλλά αν μαζευτούμε πολλοί , θα τα καταστρέψουμε και αυτά

Σκύλος του Παβλόφ

Εγώ το 87 την έβγαλα χωρίς κλιματιστικό. Βέβαια ζω στην Αθήνα αλλά μέσα στα πεύκα. Δεν έχω 6000 τόνους μπετό και άσφαλτο τριγύρω μου, ούτε 200 ανθρώπους για γείτονες. Η αστυφιλία είναι το μεγαλύτερο λάθος της ανθρωπότητας.

Ελλάδα

Ο μέσος εργαζόμενος στην Ελλάδα αμοίβεται με μισθό €500 καθαρά το μήνα, δουλεύοντας 10 ώρες ανά ημέρα, 6 ημέρες ανά εβδομάδα. Παράλληλα, το κόστος διαβίωσης στην Ελλάδα, ιδιαίτερα όσον αφορά τα τρόφιμα, τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και τα καύσιμα, είναι το υψηλότερο στον πλανήτη.

Στον πλανήτη! Πολυταξιδεμένος είσαι

.....

Αντώνης

Δεν βαρέθηκες να γράφεις τις ίδιες βλακείες;

ασχετος!

Ασχετος σε ολα.Αν παιρνεις €500/μηνα ο εργοδοτης σου πρεπει να επανεξετασει την περιπτωση σου γιατι σου δινει πολλα.

Μητσος

Εγώ βγάζω 500 την ημέρα.

Που φτάσαμε...

Μία τετραμελής οικογένεια με 2 μικρά παιδάκια που μένουν σπίτι σε συνθήκες καύσωνα (θέλει μόνο για ψύξη) 450€! Αν συνυπολογίσει κάποιος, κόστος μαγειρέματος, διατροφής, ενοίκιο, λογαριασμοί νερού/ τηλεφωνίας, λοιπά έξοδα νοικοκυριού, καύσιμα, ένδυση/ υπόδηση θέλει 3000€!!! Και όλα αυτά χωρίς να τους συμβεί κάτι έκτακτο (ασθένεια, ατύχημα, ζημιά στο νοικοκυριό) ή να βγάζουν γούστα με διακοπές και εξόδους! Πραγματικά, μιλάμε για τεράστιες αντιξοότητες. Διόλου απίθανο πως έχουν πέσει οι τεκνοποιήσεις κατακόρυφα και τα διαζύγια βαράνε κόκκινο.

Ben

Δεν πειράζει φίλε μου..αν θέλουν να κάνουν και δυο παιδιά χρειάζονται να κάνουν και θυσίες για να τα μεγαλώσουν αξιοπρεπώς…Αν δεν έχει ο άλλος μυαλό να κάνει εναν σωστό οικογενειακό προγραμματισμό ποσα βγάζει ποσα δίνει και ποσό κοστίζει μια τετραμελης οικογενεια, δεν γίνεται να τα θέλει και ολα τσαμπα μετά. Απλή λογική.

Ένα χωρις κλιματιστικο

Ένα χωρις κλιματιστικο, θα στειλει τον κάτοχο στο νοσοκομειο με θερμοπληξια. Μετα θα λεει "ειδες η δεη"; Και δώστου να φτιάχνουμε φωτοβολταϊκα και ανεμογεννητριες για να παραγουμε ρευμα, και οσο τα φτιαχνουμε, τοσο ακριβαινει παλι το ρευμα. Πάνε και οι ρήτρες, ξανα-ακριβαινει η βενζινη ( αλλα ξεχασα ) θα μας δωσει 22 ευρω το μηνα η κυβερνηση να αγορασουμε σουβλακια.

Ποιος αφήνει

24 ώρες τον κλιματισμό; Ληγμένα πίνετε;

@Ποιος αφήνει

Εγώ !! Γιατί ζορίζεσαι ;; Εσύ το πληρώνεις ;;

Ελευθέρας βοσκής

Μιλά το άρθρο για τη χρήση ενός 24ωρου ή μιας ημέρας. Κάνε μια διαίρεση τις 24 ώρες με τα ευρώ και θα βρεις πόσο κοστίζει η κάθε ώρα. Έλεος πια. Όλα μασημένα τα θέλετε.

Εγώ

Το AC θα σβήσει τον Οκτώβριο αδερφέ

@Ποιος αφήνει

Τι λες βρε στουρνάρι; Εγώ ανάβω τα δύο κλιματιστικά που έχω στο σπίτι (18άρι και 9άρι, υπερσύγχρονα Mitsubishi με πιστοποίηση Eurovent) τον Ιούνιο και τα σβήνω μέσα Σεπτεμβρίου. Οι καταναλωσεις είναι ελάχιστες και φυσικά το άρθρο γράφει πίπες καμαρωτές.

ΖΒΑΝ

Τι λες ρε φιλε.Πρεπει να εισαι πολυ φτωχος ή πολυ τσιγγουνης για να λες τετοιες αρλουμπες... - Τελικα θα ηθελες να παιρνεις ακομα και ληγμενα, αλλα δεν εχεις ουτε σεντ για να τα αγορασεις..κακομοιρη...

Πολλοί

περισσότεροι απ' όσους φαντάζεσαι ζούνε σαν άνθρωποι και όχι με την αμάνικη φανέλα κολλημένη πάνω τους.

Εφημερίδα είστε ή γραφειο τύπου;

Αυτό που δεν μας εξηγείτε είναι γιατί η kwh χρεώνεται 15 λεπτα… Οι τιμές του φυσικού αερίου που ήταν και το καύσιμο που εκτόξευε την τιμή έχουν καταρρεύσει…κάτω από 2,5 λεπτα η kwh…Για ποιο λόγο λοιπόν η τιμή του ρεύματος είναι τουλάχιστον διπλάσια από ότι θα έπρεπε; Ποιος αισχροκερδεί? θα κάνετε επιτέλους καμία έρευνα να δικαιολογήσετε τον τίτλο σας?




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου