Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023

Rock in Athens 85: Αυτή είναι η ιστορία του πρώτου ροκ φεστιβάλ στην Ελλάδα φωτος

Ήταν Ιούλιος του 1985 όταν γράφτηκαν οι πρώτες σελίδες στο βιβλίο της εγχώριας μουσικής φεστιβαλικής ιστορίας. Για δυο βραδιές, στις 26 και 27 του μήνα, περισσότεροι από 80.000 μουσικόφιλοι πλημμύρισαν το Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας, δίνοντας το βροντερό παρών στο ιστορικό Rock in Athens 85, το πρώτο μεγάλο ροκ φεστιβάλ που διοργανώθηκε σε ελληνικό έδαφος.







Κορυφαίες στιγμές από από την παρθενική αυτή μουσική διοργάνωση αναβιώνουν μέσα από την έκθεση «Rock in Athens Festival» που διοργανώνεται στο Terra Vibe της Μαλακάσας, στο πλαίσιο του Rockwave Festival 2023. Η έκθεση περιλαμβάνει αρχειακό φωτογραφικό αλλά και βιντεοσκοπημένο υλικό από τις δύο εκείνες καυτές νύχτες που άλλαξαν για πάντα το εγχώριο συναυλιακό γίγνεσθαι και έθεσαν τις βάσεις για την διοργάνωση των μεγάλων μουσικών φεστιβάλ που διοργανώθηκαν στη χώρα μας τις επόμενες δεκαετίες.






Σε μια εποχή που η ροκ μουσική μονοπωλούσε σχεδόν το ενδιαφέρον της απανταχού νεολαίας, η εμπειρία του να απολαύσεις από κοντά, ολοζώντανα και μάλιστα την ίδια μέρα, σπουδαίους καλλιτέχνες της ροκ σκηνής, όπως οι The Clash, Depeche Mode, The Cure, Culture Club με κεντρική φιγούρα τον Boy George, The Stranglers, Nina Hagen, Talk Talk, Telephone έμοιαζε μοναδική κι ανεπανάληπτη. Και το το ελληνικό κοινό τήν βίωσε, όπως τής άξιζε, πανηγυρικά, με πρωτόγνωρο πάθος κι ενθουσιασμό. Υπήρξαν, βέβαια, και κάποια επεισόδια που δημιουργήθηκαν από ομάδα νεαρών που ήθελαν να εισβάλουν στον χώρο δίχως εισιτήριο, η μουσική, ωστόσο, ήταν αυτή που νίκησε.



Boy George





Και για τους ίδιους τους καλλιτέχνες, όμως, η εμφάνισή τους στο κατάμεστο Καλλιμάρμαρο, μπροστά σε ένα παθιασμένο πλήθος, που είχε στην κυριολεξία πάρει φωτιά, αποτέλεσε μια αξέχαστη συναυλιακή στιγμή: «Ήταν μια απίστευτη εμπειρία, καθώς είχαμε μπροστά μας το μεγαλύτερο κοινό που είχαμε ποτέ παίξει μέχρι τότε. Ήταν κάτι πρωτόγνωρο για εμάς. Εμφανιστήκαμε μπροστά σε 80.000 κόσμο και το απολαύσαμε πολύ. Ο χώρος μπορεί να είναι και ο καλύτερος χώρος στον οποίο έχουμε εμφανιστεί μέχρι σήμερα. Ήταν το στάδιο όπου έγιναν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες και όταν πατήσαμε για πρώτη φορά το πόδι μας εκεί για το soundcheck, κοιτάζαμε γύρω μας για περίπου δέκα λεπτά προσπαθώντας να συνειδητοποιήσουμε πού βρισκόμασταν και που θα παίζαμε. Είχαμε ήδη αρχίσει να χτίζουμε το κοινό μας, τους φίλους μας στην Ελλάδα και το πλήθος μας υποδέχτηκε θερμά. Στη Μεγάλη Βρετανία η συναυλία αυτή θεωρήθηκε μεγάλη είδηση» θυμάται ο Dave Gahan των Depeche Mode.





Το «Rock in Athens», που διοργανώθηκε στο πλαίσιο στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την ανακήρυξη της Αθήνας ως πρώτης Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, είχε προσελκύσει τότε και το ενδιαφέρον του διεθνή τύπου όπου δημοσιεύονταν μεγάλα αφιερώματα για το πρώτο μαζικό ροκ πάρτι της Αθήνας.

Χρειάστηκε βέβαια να περάσουν περισσότερα από δέκα χρόνια για να βιώσει το ελληνικό κοινό μια αντίστοιχη μουσική φεστιβαλική εμπειρία, στο Rock of Gods, που διοργανώθηκε στις 12, 13 και 14 Ιουλίου, στο Λιμάνι του Πειραιά για να «γεννηθεί», έναν χρόνο μετά, το 1996 το Rockwave Festival, το μακροβιότερο μουσικό φεστιβάλ της χώρας.

«Είμαστε περήφανοι ως διάδοχοι και συνεχιστές της παράδοσης που εγκαινίασε το Rοck in Athens 1985 και θα παραμείνουμε πιστοί και σε αυτή την παράδοση και στις κοινές μας αξίες. Με περηφάνεια και συγκίνηση, φιλοξενούμε στο Rockwave Festival την έκθεση για το πρώτο Rock festival που διοργανώθηκε ποτέ στην Ελλάδα. Για να ξαναθυμηθούμε οι μεγαλύτεροι και να γνωρίσουν οι νεότεροι» δηλώνει ο εμπνευστής και επί σειρά ετών διοργανωτής του Rockwave Festival, Νίκος Λώρης.

Νίκος Λώρης Στο πλαίσιο της έκθεσης, θα προβάλλεται επίσης το ντοκιμαντέρ του Ιωσήφ Βαρδάκη «ΑΚΟΕ/ΑΜΦΙ: Η Ιστορία Μιας Επανάστασης (*Να κοιμάμαι στο στήθος του...)», της πρώτης ελληνικής ταινίας που παρουσίασε την ιστορία του Απελευθερωτικού Κινήματος Ομοφυλοφίλων Ελλάδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου