Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023

Ιρλανδία: Προσφέρει έως και 85.000 ευρώ σε όσους ενδιαφέρονται να μετακομίσουν στα απομονωμένα νησιά της


Αν απολαύσατε τα τοπία στην ταινία «Τα πνεύματα του Ινισέριν» και δεν σας ενόχλησε η ατμόσφαιρα μοναξιάς στο ιρλανδικό νησάκι όπου εκτυλίσσεται, τώρα, από 1η Ιουλίου, η κυβέρνηση της Ιρλανδίας προσφέρει επιδόματα έως και 85.000 ευρώ για όσους είναι αρκετά τολμηροί –και μοναχικοί– ώστε να αποφασίσουν να μετακομίσουν μόνιμα σε κάποιο από τα απομονωμένα νησιά της.


Πρόκειται για κομμάτια γης που ο συνολικός πληθυσμός τους δεν ξεπερνά τους 3.000 κατοίκους – κάποια, μάλιστα, έχουν μόλις δύο μόνιμους κατοίκους. Στόχος της κυβέρνησης, μέσα από ένα νέο πρόγραμμα με τίτλο Our Living Islands, είναι να ζωντανέψει τις νησιωτικές εκείνες κοινότητες, προσελκύοντας νέους κατοίκους και κεφάλαια, ώστε να γίνουν «βιώσιμες».


Στόχος της κυβέρνησης, μέσα από ένα νέο πρόγραμμα με τίτλο Our Living Islands, είναι να ζωντανέψει τις νησιωτικές εκείνες κοινότητες, προσελκύοντας νέους κατοίκους και κεφάλαια, ώστε να γίνουν «βιώσιμες».

Όχι αναπάντεχα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «υπάρχει διαρκής ανησυχία για τη διατήρηση των επιπέδων πληθυσμού των νησιών, όπου ο μέσος όρος ηλικίας είναι, σε γενικές γραμμές, υψηλότερος, καθώς πολλοί νέοι επιλέγουν να τα εγκαταλείψουν για να σπουδάσουν ή να αναζητήσουν επαγγελματικές ευκαιρίες».


Τα κρατικά επιδόματα που θα δοθούν στους καινούριους κατοίκους προορίζονται για την ανακαίνιση των παλιών, εγκαταλειμμένων σπιτιών που υπάρχουν ήδη στα νησιά, με τον όρο να πρόκειται για κτίσματα πριν από το 2008 και να παραμένουν άδεια εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου