Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023

Χάντερ Μπάιντεν: Ο φοροφυγάς γιος που βάζει δύσκολα στον Αμερικανό πρόεδρο


Ενοχος για δύο πλημμελήματα φορολογικών παραβάσεων και για το κακούργημα της οπλοκατοχής ως χρήστης ναρκωτικών δήλωσε ο γιος του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, Χάντερ, βάζοντας μεν μια άνω τελεία στην πενταετή έρευνα των Αρχών για το πρόσωπό του, αλλά παράλληλα και φωτιά στο αμερικανικό πολιτικό σκηνικό. Μολονότι η είδηση της συμφωνίας του Χάντερ Μπάιντεν με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ήχησε ανακουφιστικά στα αυτιά των Δημοκρατικών, οι επιχειρηματικές δραστηριότητές του έχουν τεθεί για τα καλά στο στόχαστρο των Ρεπουμπλικανών, μαζί με τις συνεχείς γκάφες του πατέρα του, που αγχώνουν τους επιτελείς του Δημοκρατικού Κόμματος εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2024.

Μολονότι ο 80χρονος Αμερικανός δεν έχει δηλώσει επίσημα την υποψηφιότητά του για την κούρσα του 2024 περιμένοντας έως τον Νοέμβριο, η διεκδίκηση μιας ακόμη θητείας έχει σχεδόν προεξοφληθεί εν μέρει και λόγω των δικαστικών περιπετειών του γιου του. Ο πλανητάρχης δεν έχει πάψει στιγμή να στηρίζει τον μοναχογιό του, που έχει βυθιστεί σε πάθη και ανάρμοστες συμπεριφορές για περισσότερες από δύο δεκαετίες, δηλώνοντας «περήφανος» γι’ αυτόν μετά τη γνωστοποίηση της συμφωνίας του με τις Αρχές, αν και παρέμεινε σιωπηλός και αποστασιοποιημένος από τη διαδικασία, ακόμη κι αν το υπουργείο Δικαιοσύνης παραμένει εκτελεστικός βραχίονας της διοίκησής του.

Σε κάθε περίπτωση, ο Χάντερ Μπάιντεν δεν αρνήθηκε την ενοχή του για το γεγονός ότι είχε εσκεμμένα παραλείψει να καταβάλει τους ομοσπονδιακούς φόρους που του αναλογούσαν για τα έτη 2017 και 2018, ύψους 100.000 δολαρίων για κάθε χρονιά, παρότι είχε δεχθεί σχετικές οχλήσεις με ηλεκτρονικά μηνύματα από τον οικονομικό διαχειριστή του, ισχυριζόμενος ότι το αγνόησε λόγω της εξάρτησής του εκείνη την περίοδο στην κοκαΐνη και το κρακ. Αν και τοξικομανής, υπέγραψε αναληθώς στο σχετικό έντυπο ότι δεν τελεί υπό την επήρεια ναρκωτικών το 2018, όταν δηλαδή αγόρασε ένα πυροβόλο όπλο παραβιάζοντας τον ομοσπονδιακό νόμο.

Σαν να μην έφτανε το «God Save the Queen», με το οποίο έκλεισε ομιλία του πριν λίγες ημέρες, ο Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στον Λευκό Οίκο μπέρδεψε τον εθνικό ύμνο της Ινδίας με αυτόν των ΗΠΑ! Ετσι, σήκωσε το δεξί του χέρι τοποθετώντας το στο ύψος της καρδιάς για 15 δευτερόλεπτα, κίνηση που είθισται να κάνουν οι Αμερικανοί όταν ακούν τον δικό τους εθνικό ύμνο

Η αχίλλειος πτέρνα του Τζο

Τόσο η σχέση του με τη νομοθεσία των ΗΠΑ όσο και οι γκρίζες ζώνες μεταξύ επιχειρηματικής δραστηριότητας και πολιτικής έχουν φέρει τον Χάντερ ουκ ολίγες φορές στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης, καθώς για τους Ρεπουμπλικανούς είναι η αχίλλειος πτέρνα του πατέρα του και Αμερικανού προέδρου, τον οποίο εγκαλούν μάλιστα ότι ασκούσε επιρροή στις επαγγελματικές συμφωνίες που σύναπτε όλα αυτά τα χρόνια ο μοναχογιός του. Ο τελευταίος, εκτός από στόχος πολιτικών επικρίσεων, υπήρξε και αντικείμενο ενδελεχούς έρευνας των ομοσπονδιακών αρχών από το 2018 και εξής, με τους πολιτικούς αντιπάλους του πατέρα του να αφήνουν συστηματικά να εννοηθεί ότι η δράση του είχε τις ευλογίες του ενοίκου του Λευκού Οίκου.

Επιπλέον, οι αμαρτίες του Χάντερ επιχειρήθηκε να μπουν στη ζυγαριά από διάφορους Ρεπουμπλικανούς πολιτικούς το τελευταίο διάστημα, δηλαδή μόλις δύο εβδομάδες μετά την απαγγελία 37 κατηγοριών προς τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ανέγνωσε τη συμφωνία του γιου Μπάιντεν με τις Αρχές ως «πτώση στα μαλακά». Παρεμβαίνοντας στο κοινωνικό δίκτυο Truth Social, ο Τραμπ παρομοίωσε τη συμφωνία ομολογίας του Χάντερ με «απλή κλήση κυκλοφορίας», για να καταλήξει με το γνωστό του ύφος στο συμπέρασμα πως το σύστημα απονομής δικαιοσύνης είναι διεφθαρμένο.

Τις κατηγορίες του Τραμπ κατά του γιου Μπάιντεν σιγοντάρει η πιο δεξιά πτέρυγα των Ρεπουμπλικανών, θεωρώντας ότι ο 52χρονος Χάντερ εμπλέκεται σε ένα σύστημα εκτεταμένης διαφθοράς και εξυπηρέτησης ξένων συμφερόντων μέσα από τις επιχειρηματικές του συναλλαγές στην Κίνα και την Ουκρανία. Για τους Δημοκρατικούς, ωστόσο, η δαιμονοποίηση του Χάντερ στα μάτια της αμερικανικής κοινής γνώμης απέχει πόρρω από το προσωπικό του δράμα, καθώς ο ίδιος παλεύει με τους προσωπικούς του δαίμονες, δηλαδή τον αλκοολισμό, τον εθισμό του στα ναρκωτικά και την κατάθλιψη τουλάχιστον για μια δεκαπενταετία, ενώ η κατάστασή του εντάθηκε απότομα μετά τον θάνατο του αδελφού του, Μπο, το 2015, από καρκίνο στον εγκέφαλο.

Δεν είναι μόνο που η σχέση των αδελφών Μπάιντεν περιγραφόταν ως συμπληρωματική, καθώς ο ένας φέρεται να ολοκλήρωνε τον άλλον, αλλά και το γεγονός ότι ο Μπο υπήρξε βασικός υποστηρικτής στις κατά καιρούς προσπάθειες απεξάρτησης του Χάντερ, ο οποίος κατρακύλησε στην άβυσσο των παθών του μετά τον θάνατό του, συνάπτοντας μέχρι και ερωτική σχέση με τη χήρα του.

Σε αντίθεση με τον αδελφό του Μπο, ο οποίος υπήρξε λαμπρό μυαλό, εξωστρεφής και απόλυτος διάδοχος του πατέρα του στην πολιτική σκηνή, ο Χάντερ δεν σημείωσε ποτέ μια αξιόλογη επαγγελματική επιτυχία βιώνοντας παράλληλα το άγχος της αντιμετώπισης των υπερβολικών πάγιων εξόδων του. Η αναζήτηση χρημάτων, όταν διέκοψε τη δραστηριότητά του ως λομπίστας λόγω της εισόδου του πατέρα του στον Λευκό Οίκο ως αντιπροέδρου, ήταν αυτή που τον έκανε να στραφεί σε νέες πηγές ρευστότητας, φτάνοντας μέχρι την Ουκρανία και την Κίνα.

Η επαγγελματική του διαδρομή άρχισε να ανιχνεύεται ως αυτόφωτη στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν ίδρυσε μια εταιρεία λόμπινγκ στην Ουάσινγκτον, στην οποία το Politico εντόπισε «πελάτες με συμφέροντα που συνέπιπταν με τις αναθέσεις σε επιτροπές και τις νομοθετικές προτεραιότητες (σ.σ.: του πατέρα του)».Τα πράγματα, ωστόσο, περιπλέχτηκαν για τον Χάντερ από το 2013 και εξής, όταν εμφανίστηκε σε μια σειρά από διοικητικά συμβούλια εταιρικών σχημάτων με απόληξη το Κίεβο και το Πεκίνο, ενισχύοντας την επιχειρηματολογία των Ρεπουμπλικανών περί «σύγκρουσης συμφερόντων», με τον Τραμπ να αποκαλεί εξαιτίας όλων αυτών τον διάδοχο του Τζο Μπάιντεν «μαριονέτα της Κίνας».

Η αρχή, όμως, για την πολιτική κριτική εναντίον του Χάντερ Μπάιντεν έγινε με τη συμμετοχή του στο Δ.Σ. της κινεζικής εταιρείας ιδιωτικών κεφαλαίων BHR Partners, αρχικά ως άμισθου μέλους και στη συνέχεια κατέχοντας μερίδιο 10% του μετοχικού κεφαλαίου. Με την αποχώρηση του πατέρα του από τον Λευκό Οίκο το 2017, ο Χάντερ έκανε ένα επαγγελματικό άλμα συνεργαζόμενος με τον Κινέζο δισεκατομμυριούχο, μεγιστάνα του πετρελαίου, Γε Τζιανμίνγκ, με αντικείμενο ένα έργο φυσικού αερίου στη Λουιζιάνα. Η συμφωνία ωστόσο έληξε άδοξα, όταν ο δισεκατομμυριούχος συνελήφθη από τις κινεζικές αρχές κατηγορούμενος για διαφθορά.

Πάντως, τη μεγαλύτερη πολιτική διαμάχη μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών πυροδότησαν οι επιχειρηματικές συναλλαγές του Χάντερ στην Ουκρανία, καθώς έφεραν μοιραία έντονο γεωπολιτικό πρόσημο. Ολα ξεκίνησαν το 2014 όταν ο Χάντερ εισήλθε στο Δ.Σ. της εταιρείας φυσικού αερίου Burisma Holdings, με απολαβές που, κατά πληροφορίες, έφταναν στις 50.000 δολάρια μηνιαίως, παρά το γεγονός ότι ο αντιπρόεδρος τότε Μπάιντεν ηγούνταν της σταυροφορίας της Δύσης κατά της διαφθοράς της Ουκρανίας, ζητώντας την απόλυση του εισαγγελέα της χώρας, Βίκτορ Σόκιν, όπερ και εγένετο το 2016. Την ίδια περίοδο κορυφωνόταν η κούρσα για την προεδρική εκλογή, με τον υποψήφιο τότε πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να υποστηρίζει ότι η απομάκρυνση του εισαγγελέα σχετιζόταν με έρευνες κατά της Burisma.
Το «χούφτωμα» στην Εύα Λονγκόρια ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών στα social media

«Εκστρατεία συκοφάντησης»

O Χάντερ Μπάιντεν, ωστόσο, πρωταγωνίστησε και στην προεδρική κούρσα του 2020, όταν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ξέχασε σε συνεργείο έναν φορητό υπολογιστή με αρχεία όπως μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από το 2015, στα οποία ένας σύμβουλος της Burisma τον ευχαριστούσε για την πρόσκλησή του να συναντήσει από κοντά τον πατέρα του στην Ουάσινγκτον. Τα όσα είδαν τότε το φως της δημοσιότητας προκάλεσαν την έκρηξη του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έκανε λόγο για «εκστρατεία συκοφάντησης», από τον μηχανισμό παραπληροφόρησης της Ρωσίας, αρνούμενος διά των εκπροσώπων του οποιαδήποτε τέτοια ή ανάλογη συνάντηση που να σχετίζεται με τις επαγγελματικές δραστηριότητες του γιου του.

Σύμφωνα με το NBC News, οι δραστηριότητες του Χάντερ Μπάιντεν απέφεραν περίπου 11 εκατ. δολάρια στην εταιρεία του μέσω των εργασιών της στην Ουκρανία και στην Κίνα κατά το διάστημα 2013-2018, ανάμεσα στα οποία σχεδόν 5 εκατ. δολάρια μόνο από την επιχείρηση φυσικού αερίου στη Λουιζιάνα.

Τελικά, όμως, η συμφωνία του γιου του Αμερικανού προέδρου με το υπουργείο Δικαιοσύνης όπλισε με αυτοπεποίθηση τους Δημοκρατικούς, καθώς αποτέλεσε προϊόν της έρευνας του ομοσπονδιακού εισαγγελέα Ντέιβιντ Βάις, τον οποίο είχε διορίσει στη θέση του ο Τραμπ, στέλνοντας έτσι το μήνυμα ότι ουδείς είναι υπεράνω του νόμου, ακόμη και ο γιος του ενοίκου του Λευκού Οίκου. Πλέον αναμένεται να καθοριστούν οι όροι της αναστολής του για το κακούργημα της παράνομης οπλοκατοχής, παρότι ο Χάντερ δεν έχει αποκαταστήσει ακόμη τη δημόσια εικόνα του, καθώς απέφυγε να παραστεί -αν και προσκεκλημένος- στη δεξίωση για τον Ινδό πρωθυπουργό, Ναρέντρα Μόντι, στον Λευκό Οίκο, στα μέσα της εβδομάδας που πέρασε.

Η απουσία του, ωστόσο, δεν οδήγησε σε μια ανέφελη πολιτικά τελετή, καθώς ο 80χρονος Αμερικανός πρόεδρος μπέρδεψε τον εθνικό ύμνο της Ινδίας με αυτόν των ΗΠΑ! Λίγες ημέρες μετά το «God Save the Queen», με το οποίο έκλεισε ομιλία του, ο Τζο Μπάιντεν σήκωσε το δεξί του χέρι τοποθετώντας το στο ύψος της καρδιάς για 15 δευτερόλεπτα, κίνηση που είθισται να κάνουν οι Αμερικανοί όταν ακούν τον δικό τους εθνικό ύμνο. Η άβολη αυτή στιγμή, που σημάδεψε την επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον, πρόσθεσε άλλη μία ψηφίδα στο μωσαϊκό λαθών, αστοχιών και παράβασης του πρωτοκόλλου που χαρακτηρίζουν την προεδρική θητεία Μπάιντεν την τελευταία τετραετία, αποθαρρύνοντας πολλά στελέχη των Δημοκρατικών στο να ανάψουν το πράσινο φως για μία ακόμη θητεία του και ανησυχώντας για τη διανοητική του κατάσταση.

Επισήμως, ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαίρει άκρας υγείας και δεν έχει διαγνωστεί με άνοια. Στο παρασκήνιο, ωστόσο, η κόπωση από την όγδοη δεκαετία της ζωής του και μαζί η φυσιολογική φθορά λόγω γήρατος επισκιάζουν περισσότερο το ενδεχόμενο να λάβει εκ νέου το προεδρικό χρίσμα σε σχέση με τις περιπέτειες του γιου του. Ακόμη, όμως, και όσοι Δημοκρατικοί αναγνωρίζουν στο πρόσωπό του μια «κομματική σταθερά», η απρεπής χειρονομία του απέναντι στην ηθοποιό Εύα Λονγκόρια, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της νέας ταινίας της «Flamin’ Hot» στα μέσα της περασμένης εβδομάδας στον Λευκό Οίκο, πυροδότησε τσουνάμι αρνητικών σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Είναι σεξουαλική παρενόχληση», ανέφεραν ορισμένοι χρήστες στο Twitter, που σείστηκε από αρνητικά σχόλια εναντίον και των δύο, παρότι «γνωριζόμαστε πολύ καιρό. Εκείνη ήταν 17, εγώ 40», σχολίασε ο Αμερικανός πρόεδρος, θέλοντας να... προκαταλάβει τις όποιες αντιδράσεις. Με δεδομένο ότι η διοίκηση Μπάιντεν έχει στηρίξει με σθένος το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, αλλά και αυτά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, ακόμη και στενοί συνεργάτες του ένιωσαν αμήχανα μπροστά στην «ανάρμοστη» σκηνή, αλλά και τη γνωριμία... ετών του Τζο Μπάιντεν και της Αμερικανίδας σταρ.

Παρότι επρόκειτο για ένα προεδρικό αστείο, το παγωμένο βλέμμα της πρώτης κυρίας Τζιλ Μπάιντεν στο άκουσμά του, αλλά και το κύμα επικριτικών σχολίων που ακολούθησαν αποκάλυψε για άλλη μία φορά την αδυναμία επανεκλογής του το 2024. Πολύ περισσότερο όταν η επάνοδος του Τραμπ ή ενός νέου παίκτη από πλευράς των Ρεπουμπλικανών θα μπορούσε να αλλάξει άρδην τους όρους του προεκλογικού παιχνιδιού, στο οποίο ο Τζο Μπάιντεν εξακολουθεί να δηλώνει παρών, τουλάχιστον μέχρις ότου οι υποθέσεις του γιου του τεθούν οριστικά στο αρχείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου