Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023

Πώς να κόβετε μόνοι σας τα νύχια της γάτας

Χρήσιμες συμβουλές για να κόψετε, ακόμα και οι πιο διστακτικοί, τα νυχάκια της γάτας σας μόνοι σας και χωρίς κανένα πρόβλημα. Κάποιοι γατογονείς τρέμουν και μόνο στη σκέψη να δοκιμάσουν να κόψουν μόνοι τους τα νύχια του αγαπημένου τους αιλουροειδούς. Είναι σίγουροι ότι το τριχωτό τους παιδί δεν θα αντιδράσει καλά, και το όλο εγχείρημα θα καταλήξει σε πλήρη αποτυχία. Κι όμως, με λίγη εξάσκηση και αρκετή υπομονή (κυρίως από μέρους σας), μπορείτε κι εσείς να κόψετε μόνοι σας τα νύχια της γάτας σας, γλιτώνοντας έτσι την ταλαιπωρία της επίσκεψης στον groomer (ΟΚ, κάποιοι έρχονται και στο σπίτι) και φυσικά το έξοδο. Διαβάσαμε μερικές πολύ χρήσιμες συμβουλές από την επαγγελματία groomer Τζένιφερ Νέλσον στην ιστοσελίδα be.chewy.com.


1. Συχνότητα

Καταρχάς μάθαμε ότι σε γενικές γραμμές θα πρέπει να κόβουμε τα νύχια της γάτας μας κάθε δύο βδομάδες έως μια φορά μήνα, με εξαίρεση τα γατάκια που πρέπει να τους τα κόβουμε κάθε βδομάδα. Αν η γάτα σας ζει και έξω, χρειάζεται τα κοφτερά νύχια ως όπλα, οπότε δεν χρειάζεται να της τα κόβετε τόσο συχνά.

2. Πώς καταλαβαίνω πότε να τα κόψω;

Τρεις είναι οι ενδείξεις: ● τα νύχια να μην μπορούν να πάνε προς τα πίσω εντελώς, ● να έχουν «γυρίσει», και ● να είναι υπερβολικά κοφτερά.


3. Προβλήματα από τα μακριά και απεριποίητα νύχια στη γάτα (και σε εμάς)

Τα μακριά νύχια που έχουν «γυρίσει» προκαλούν στις γάτες προβλήματα ανάλογα με αυτά που συνεπάγονται και στους ανθρώπους: μπαίνουν μέσα στο κρέας, κάτι που είναι επώδυνο για εκείνες.
Τα μακριά νύχια μπορούν σε βάθος χρόνου να προκαλέσουν ακόμα και αρθριτικά στην γάτα, καθώς της προκαλούν πρόβλημα στο βάδισμα, ενώ εάν πιαστούν από κάπου, για παράδειγμα, σε κάποιο ύφασμα, είναι προφανές ότι προκαλούν πόνο στη γάτα.
Επιπλέον τα μακριά και κοφτερά νύχια προκαλούν μεγαλύτερη ζημιά σε πράγματα στο σπίτι, κάτι που μπορεί να προκαλέσει πόνο (ψυχής) και σε εσάς εκτός από τη γάτα σας.
Τέλος, προφανώς μια γάτα με μακριά και σουβλερά νύχια μπορεί να σας τραυματίσει πολύ πιο εύκολα στο παιχνίδι ή όταν εκνευριστεί.

4. Προετοιμασία

Εφοδιαστείτε με έναν κατάλληλο νυχοκόπτη για γάτες – ο τύπος (υπάρχουν διάφοροι στην αγορά) του θα εξαρτηθεί από τη φυλή της γάτας, από το πώς είναι τα νύχια της, και από το πόση υπομονή έχει. Να έχετε επίσης κοντά σας λιχουδιές για γάτα, μια πετσέτα στην οποία ίσως χρειαστεί να την τυλίξετε. Η κ. Νέλσον προτείνει και ειδική στυπτική πούδρα που σταματάει την αιμορραγία, στην περίπτωση κάποιου ατυχήματος – ωστόσο μην τρομοκρατήστε από τώρα!
Διαλέξτε το κατάλληλο μέρος και τη στάση που βολεύει τη γάτα σας. Είναι σημαντικό να υπάρχει ηρεμία ώστε να μην πανικοβληθεί το γατοπαιδί σας, και να μην ταλαιπωρηθεί περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται. Η χαλαρωτική μουσική ίσως βοηθήσει κάποιες γάτες.
Δοκιμάστε διάφορες στάσεις και θέσεις προκειμένου να βρείτε την κατάλληλη για εσάς και για τη γάτα. Κάποιοι την έχουν στην αγκαλιά τους όσο της κόβουν τα νύχια. Η ίδια η γάτα μπορεί να είναι σαν καθιστή, ή ξαπλωτή, ανάλογα τι προτιμάει. Η κυρία Νέλσον προτείνει μια έξυπνη λύση για τους αρχάριους και για κάπως δύστροπες γάτες: ξαπλώνετε τη γάτα πάνω σε μια σιδερώστρα που έχει «μαξιλάρι» και η οποία δεν σας νοιάζει αν γρατσουνιστεί. Για τις δύσκολες περιπτώσεις, τη λύση έρχεται να δώσει η πετσέτα, την οποία τυλίγουμε γύρω από τη γάτα και έτσι δεν μπορεί εύκολα να μας γρατσουνίσει. Ωστόσο δεν θα πρέπει να το παρακάνουμε γιατί μπορεί να έχουμε το αντίθετο αποτέλεσμα και η γάτα μας να πάρει εξαρχής από κακό μάτι όλη τη διαδικασία, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε.

Πάμε τώρα στο κρίσιμο:


5. Πώς να κόψουμε κάθε νύχι

Καταρχάς προσέχουμε πώς πιάνουμε το ποδαράκι της γάτας για να μην της το στραμπουλήξουμε και της προκαλέσουμε πόνο. Η groomer επίσης εξηγεί πώς της πιέζουμε ελαφρά το πατουσάκι για να βγει το νύχι που θέλουμε, και έτσι να δούμε πού βρίσκεται και η φλέβα στο νύχι για να μην την κόψουμε και άρχισε να αιμορραγεί. Πρόκειται για το ροζ (ή μαύρο) κομμάτι του νυχιού που είναι «επικίνδυνο»— αφού το εντοπίσουμε, αρχίζουμε να κόβουμε σιγά-σιγά και λίγο-λίγο μόνο το λευκό τμήμα. Αυτό είναι ίσως και το πιο σημαντικό κομμάτι της όλης διαδικασίας. Στην αρχή είναι πιθανό να μας δυσκολέψει λίγο, αλλά θα βελτιωθούμε με την εξάσκηση. Μάλιστα η groomer συστήνει να κόβουμε/τριμάρουμε τα νύχια της γάτας μας στην άκρη και όχι σύριζα, αλλά σε γωνία 45 μοιρών, διευκολύνοντας έτσι τη γάτα μας στο περπάτημα. Το μυστικό όμως είναι να προχωράμε αργά και σταδιακά ώστε να μην την τραυματίσουμε, μεταφορικά και κυριολεκτικά.

Να θυμάστε να επιβραβεύετε τη γάτα σας για κάθε νύχι που της κόβετε. Έτσι θα συνδυάζει την όλη εμπειρία εξαρχής με κάτι ευχάριστο. Αν αρνείται να φάει τις λιχουδιές κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, μην την πιέσετε – μπορεί να τις φάει στο τέλος.

Όπως επισημαίνει η κυρία Νέλσον, θα πρέπει να σταματάμε τη διαδικασία εάν δούμε ότι η γάτα μας αρχίσει να ενοχλείται ιδιαίτερα, γιατί μπορεί να αντιδράσει επιθετικά. Μόλις λοιπόν τη δείτε να φουντώνει ή να κάνει περίεργους ήχους, δώστε της λίγο χρόνο και συνεχίζετε αργότερα.

Τι να κάνουμε εάν κοπεί η φλέβα σε κάποιο νύχι

Καταρχάς δεν πανικοβαλλόμαστε. Σταματάμε ή συνεχίζουμε, ανάλογα με το πόση υπομονή έχει μείνει στη γάτα μας. Ωστόσο, εφόσον το ζώο μας έχει αιμορραγία χρησιμοποιούμε τη στυπτική πούδρα που αναφέρει η κυρία Νέλσον: με αυτό τον τρόπο σταματάμε την αιμορραγία και ταυτόχρονα απολυμαίνουμε την πληγή, ενώ κάποια από αυτά τα προϊόντα μειώνουν και τον πόνο της γάτας στην περιοχή του κοψίματος.

Σε κάθε περίπτωση, μη σας πάρει από κάτω! Δοκιμάστε να συνεχίσετε διαδικασία στα υπόλοιπα νύχια, συμπεριλαμβανομένων αυτών που βρίσκονται πιο πάνω στο ποδαράκι των γατών.

Μόλις ολοκληρώσετε τη διαδικασία, προσφέρετε κάτι στη γάτα σας ή κάντε κάτι μαζί της που την κάνει χαρούμενη (π.χ. παίξτε μαζί της με το μπαλάκι της, αν θέλει, ή δώστε της λίγο πατέ).


Συμπερασματικά: Ξεκινήστε αργά και σταδιακά, με υπομονή και εξάσκηση ώστε να εξοικειωθεί η γάτα σας με τη διαδικασία. Υπάρχει περίπτωση, εάν είναι ιδιαίτερα δύστροπη, να χρειαστείτε τη βοήθεια και δεύτερου ατόμου. Μην το βάζετε κάτω, και μην εκπλαγείτε εάν στο μέλλον ανυπομονεί για τον επιπλέον χρόνο που θα της αφιερώνετε υπηρετώντας την— ο οποίος φυσικά, όπως γνωρίζουν καλά όλοι οι γατογονείς, δεν είναι ποτέ αρκετός!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου