Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023

Έρευνα αποκάλυψε πως οι άπλυτες μαξιλαροθήκες περιέχουν περισσότερα βακτήρια από τα καθίσματα τουαλέτας

Ένα πρόσφατο βίντεο του TikTok παρείχε μια οπτική αναπαράσταση των βακτηριακών αποικιών που υποτίθεται ότι ευδοκιμούν κάτω από το κεφάλι σας κάθε βράδυ.Γνωρίζατε ότι μια άπλυτη μαξιλαροθήκη μπορεί να αποτελέσει εστία ανάπτυξης βακτηρίων; Σύμφωνα με μια έκθεση που μοιράστηκε η Amerisleep αυτό το μήνα, μετά από μόλις μία εβδομάδα χρήσης, μια άπλυτη μαξιλαροθήκη μπορεί να φιλοξενήσει το εντυπωσιακό αριθμό των 3 εκατομμυρίων βακτηρίων.

Η έκθεση ανέλυσε δεδομένα καθαριότητας για στρώματα, σεντόνια και μαξιλαροθήκες, ρίχνοντας φως στους πιθανούς παθογόνους μικροοργανισμούς που παραμονεύουν στα κρεβάτια μας. Μεταξύ των ανησυχητικών σωματιδίων που μπορεί να συσσωρευτούν στις μαξιλαροθήκες είναι αλλεργιογόνα, μύκητες και νεκρά κύτταρα του δέρματος. Αυτά τα στοιχεία μπορούν να προσελκύσουν τα ακάρεα της σκόνης, μικροσκοπικά πλάσματα που ευδοκιμούν στα απορριπτόμενα δερματικά κύτταρα.

Οι ειδικοί τονίζουν τη σημασία της τακτικής αλλαγής των μαξιλαροθηκών, ακόμη και συχνότερα από μία φορά την εβδομάδα ή το μήνα. Όταν ανεβαίνετε στο κρεβάτι, μολύνετε ακούσια τα κλινοσκεπάσματά σας με διάφορες ουσίες, όπως νεκρά κύτταρα του δέρματος (περίπου 50 εκατομμύρια την ημέρα), ιδρώτα, μακιγιάζ, λοσιόν, μαλλιά και ό,τι άλλο έχετε συναντήσει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει γύρη, τρίχωμα κατοικίδιων ζώων, μούχλα από μύκητες, σωματίδια βρωμιάς, βακτήρια και σωματίδια ιών. Ο Dr. Hadley King εξηγεί ότι τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και ο ιδρώτας παρέχουν τροφή για τα ακάρεα της σκόνης, προσελκύοντάς τα στο κρεβάτι σας και διευκολύνοντας την αναπαραγωγή τους.


Ένα πρόσφατο βίντεο του TikTok παρείχε μια οπτική αναπαράσταση των βακτηριακών αποικιών που υποτίθεται ότι ευδοκιμούν κάτω από το κεφάλι σας κάθε βράδυ. Χρησιμοποιώντας μια κανονική μαξιλαροθήκη και ένα τρυβλίο Petri, ένας χρήστης παρουσίασε την υποτιθέμενη ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων με την πάροδο του χρόνου, τονίζοντας την ανάγκη για τακτικό πλύσιμο.


Τα ευρήματα αυτά βασίζονται σε πολυετείς έρευνες σχετικά με τις επιπτώσεις των λερωμένων σεντονιών. Προηγούμενες μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι τα βακτήρια που προκαλούν ασθένειες μπορούν να επιβιώσουν σε άπλυτα κλινοσκεπάσματα, υπογραμμίζοντας περαιτέρω τη σημασία της καθαριότητας και της υγιεινής στο περιβάλλον του ύπνου μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου