Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023

10 άγνωστες πληροφορίες για τα ινδικά χοιρίδια

Photo: Unsplash
Είναι χνουδωτά, χαριτωμένα και πολύ δημοφιλή κατοικίδια χάρη στο μικρό τους μέγεθος. Αν σκέφτεστε να αποκτήσετε ένα ινδικό χοιρίδιο ή είστε ήδη κηδεμόνας ή απλά θέλετε να καταλάβετε σε τι διαφέρουν από τα χάμστερ, έχουμε ετοιμάσει μια λίστα με 10 διασκεδαστικές πληροφορίες που ίσως δεν γνωρίζετε για αυτό το μικροσκοπικό και πολύ κοινωνικό πλάσμα.


1. Δεν είναι ούτε από την Ινδία αλλά ούτε γουρουνάκια

Το όνομά τους «ινδικό χοιρίδιο» είναι πολύ παραπλανητικό καθώς ούτε από την Ινδία κατάγονται αλλά ούτε και γουρούνια είναι. Θεωρείται ότι ινδικά ονομάστηκαν διότι αρχικά η εισαγωγή τους στην Ευρώπη γινόταν από τα νησιά της Καραϊβικής, τα οποία ονομαζόταν και Δυτικές Ινδίες λόγω της λανθασμένης εκτίμησης του Χριστόφορου Κολόμβου, ο οποίος όταν τα ανακάλυψε νόμιζε ότι είχε φτάσει στην Ινδία. Στην πραγματικότητα, τα ινδικά χοιρίδια προέρχονται από τις Άνδεις της Νοτίου Αμερικής και μεταφέρθηκαν στην Καραϊβική από ιθαγενείς.
Βέβαια ούτε γουρουνάκια είναι. Πιθανολογείται ότι ονομάστηκαν χοιρίδια λόγω της ομοιότητας του τριχώματός τους με αυτό των πραγματικών χοίρων που είναι πολύ σκληρό ή λόγω των ήχων που παράγουν και της μεγάλης όρεξης που έχουν που και αυτά είναι χαρακτηριστικά των γουρουνιών.

2. Κοιμούνται το πολύ 6 ώρες την ημέρα

Τα χαριτωμένα αυτά κατοικίδια κοιμούνται από 4 έως 6 ώρες μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο. Απολαμβάνουν σύντομους υπνάκους, μπορεί και μόλις 10 λεπτών την ημέρα. Συνήθως είναι περισσότερο δραστήρια την αυγή και το σούρουπο. Αυτό το μοτίβο δραστηριότητας-ύπνου πιθανότατα αναπτύχθηκε για να μπορούν να αποφεύγουν να γίνονται λεία στους επίδοξους θηρευτές.


3. Μπορούν να κοιμούνται με τα μάτια τους ανοιχτά

Πολλά ζώα που είναι εύκολα θηράματα κοιμούνται με τα μάτια τους πλήρως ή μερικώς ανοιχτά για να μπορούν να είναι συνέχεια σε εγρήγορση και να αποφύγουν τον κίνδυνο από πιθανούς θηρευτές.
Έτσι λοιπόν και τα χαριτωμένα ινδικά χοιρίδια μπορούν να κοιμούνται με τα μάτια ανοιχτά, ή σχεδόν ανοιχτά, ικανότητα πραγματικά αξιοθαύμαστη και αξιοπερίεργη.

4. Η όρασή τους καλύπτει σχεδόν 360 μοίρες

Το οπτικό πεδίο των ινδικών χοιριδίων είναι πραγματικά εντυπωσιακό, αφού καλύπτει εύρος 340 μοιρών με το μόνο τυφλό σημείο 20 μοιρών στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους. Ένα ακόμα χαρακτηριστικό που τους βοηθάει να είναι σε εγρήγορση και να αντιλαμβάνονται αν υπάρχει κοντά κάποιος θηρευτής που σκοπεύει να τα κάνει λεία του.

5. Τα δόντια τους δεν σταματάνε να μεγαλώνουν


Όπως ακριβώς και τα αξιολάτρευτα κουνελάκια, έτσι και τα ινδικά χοιρίδια έχουν δόντια που συνεχώς μεγαλώνουν. Είναι πολύ σημαντικό να τους παρέχεται η κατάλληλη τροφή όπως το σανό, για να μπορούν να λιμάρουν τα δόντια τους και να μη μεγαλώσουν υπερβολικά με αποτέλεσμα προβλήματα στη διατροφή τους.

6. Έχουν διαφορετικό αριθμό δαχτύλων στα μπροστά και πίσω πόδια

Ένα μοναδικό χαρακτηριστικό των ινδικών χοιριδίων είναι ότι έχουν τέσσερα δάχτυλα σε κάθε μπροστινό πόδι και μόλις τρία δάχτυλα σε κάθε πίσω πόδι, σύνολο δηλαδή δεκατέσσερα δάχτυλα. Αν και η δομή των ποδιών τους είναι κατάλληλη για να σκάψουν τούνελ και λαγούμια, εντούτοις δεν τα βοηθάει καθόλου να σκαρφαλώνουν σε ψηλά μέρη. Αντιθέτως είναι κακοί ορειβάτες και αρκετά αδέξιοι.

7. Τα μωρά τους γεννιούνται πλήρως διαμορφωμένα

Τα μωρά ινδικά χοιρίδια, σε αντίθεση με τα περισσότερα είδη τρωκτικών, γεννιούνται πλήρως διαμορφωμένα. Έχουν τρίχωμα και όλα τους τα δόντια, μπορούν να ακούνε, να βλέπουν, να περπατάνε ακόμα και να τρέχουν μόνο μέσα σε λίγες ώρες μετά τη γέννησή τους. Είναι στην ουσία μια μικρογραφία των ενήλικων ινδικών χοιριδίων, αρκετά ανεξάρτητα στο να φάνε και να φροντίσουν τον εαυτό τους και με εξαιρετική επίγνωση του περιβάλλοντος.

8. Κάνουν «popcorn»

To popcorn είναι μια έκφραση που χρησιμοποιείται και είναι το αντίστοιχη με τα zoomies των σκύλων. Τα ινδικά χοιρίδια όταν είναι ενθουσιασμένα πετάγονται στον αέρα και στριφογυρίζουν όπως ακριβώς κάνουν και τα ποπ κορν όταν σκάνε. Αν ξαφνικά δείτε το μικρό σας κατοικίδιο να κάνει popcorn σημαίνει ότι είναι πραγματικά εκστασιασμένο!

9. Μπορούν να κολυμπήσουν

Η ικανότητά τους στο κολύμπι θεωρείται ότι αναπτύχθηκε για να μπορούν να ξεφεύγουν από τους θηρευτές τους. Έχει παρατηρηθεί ότι μερικά ινδικά χοιρίδια μπορούν να κολυμπούν έως και 5 ώρες τη φορά. Όμως είναι μια διαδικασία που δεν απολαμβάνουν οπότε καλό είναι να τα κρατάτε μακριά από το νερό.

10. Δεν είναι χάμστερ

Μπορεί να ανήκουν στην ίδια οικογένεια ζώων αλλά είναι εντελώς διαφορετικά είδη. Τα ινδικά χοιρίδια είναι περίπου διπλάσια σε μέγεθος από τα χάμστερ και χρειάζονται για αυτό το λόγο μεγαλύτερο χώρο για να ζήσουν. Επίσης συνήθως ζουν περισσότερο από τα χαμστεράκια και είναι αρκετά πιο κοινωνικά οπότε καλό είναι να έχουν πάντα συντροφιά. Σκεφτείτε ότι στη Σουηδία είναι παράνομο να είστε κηδεμόνας μόνο ενός ινδικού χοιριδίου. Μια ακόμη διαφορά είναι ότι σε αντίθεση με τα χάμστερ, τα ινδικά χοιρίδια δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τροχούς γυμναστικής ή μπάλες διότι η σπονδυλική τους στήλη δεν είναι ικανή να λυγίσει όπως πρέπει όταν πρόκειται να τρέξει πάνω σε μια τέτοια επιφάνεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου