Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023

Έρχεται το τέλος των πιλότων στα μαχητικά αεροσκάφη;

Στο μέλλον τα Rafale και τα F 35 δεν θα έχουν πιλότους αλλά συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που θα οδηγούν το αεροπλάνο στον στόχο με απόλυτη επιτυχία. Η εμφάνιση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) αναδιαμορφώνει ήδη τη ζωή μας. Kαι ενώ μπορεί να μην έχει αυτογνωσία και δυνατότητα παραγωγής πρωτότυπου υλικού, τα συστήματα AI είναι ικανά να μαθαίνουν και να εξελίσσονται εντός των προγραμματισμένων παραμέτρων τους. Μία από τις πιο εξελιγμένες και περίπλοκες μορφής τεχνητής νοημοσύνης ονομάζεται Hivemind AI, η οποία αναπτύχθηκε από την Shield AI.
Αυτό το εξειδικευμένο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης προσαρμόζεται για να ενισχύσει διάφορα στρατιωτικά μέσα, όπως αεροσκάφη, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πλοία, δορυφόρους και υποβρύχια, επιτρέποντάς τους ουσιαστικά να πετούν, να πλοηγούνται και να λειτουργούν όπως οι ανθρώπινοι στρατιώτες.

Η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης για τον έλεγχο του στρατιωτικού υλικού προσφέρει πλεονεκτήματα εξαλείφοντας τους ανθρώπινους περιορισμούς και τα τρωτά σημεία.


Για παράδειγμα, τα αεροπλάνα με τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να ξεπεράσουν τα φυσικά όρια των ανθρώπινων πιλότων, να παρουσιάσουν ταχύτερες ικανότητες λήψης αποφάσεων και να βελτιώσουν τη συνολική αποτελεσματικότητα της αποστολής.

Οι τεχνικές προδιαγραφές αυτής της τεχνολογίας παραμένουν εμπιστευτικές λόγω της ευαίσθητης φύσης της. Πρόκειται για ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης ειδικά σχεδιασμένο για στρατιωτικές εφαρμογές, ιδίως ως πιλότος αεροσκαφών.




Λειτουργεί αυτόνομα, χωρίς την ανάγκη επικοινωνίας με επίγειο σταθμό, πλοήγησης GPS ή προκαθορισμένων σημείων πορείας. Αντ’ αυτού, το σύστημα χρησιμοποιεί τους αισθητήρες ενός αεροσκάφους για να δημιουργήσει έναν χάρτη του περιβάλλοντός του και πλοηγείται με βάση αυτές τις πληροφορίες. Μόλις φτάσει στο στόχο του, η τεχνητή νοημοσύνη εκτελεί την αποστολή που της έχει ανατεθεί.

Η Shield AI ισχυρίζεται ότι η πρότασή της μαθαίνει και εκτελεί αυτόνομες αποστολές ανεξάρτητα, χωρίς να βασίζεται σε προ-προγραμματισμένες συμπεριφορές. Το σύστημα προσαρμόζεται δυναμικά στις απαιτήσεις κάθε αποστολής.


Η εταιρεία έχει ήδη συνεργαστεί με την αμερικανική αμυντική βιομηχανία, πραγματοποιώντας δοκιμές με το Hivemind AI και έκανε με επιτυχία αερομαχίες εναντίον F-16 που πετούσαν εν ενεργεία πιλότοι της USAF και του Πολεμικού Ναυτικού, ξεπερνώντας τους ανθρώπινους πιλότους στο 99% των περιπτώσεων.



Αρχικά, η Shield AI σχεδιάζει να αναπτύξει το σύστημα ως πιλότο για τη σειρά μη επανδρωμένων αεροσκαφών της τα οποία μπορούν να διεισδύσουν στην εχθρική αεράμυνα ή να διεξάγουν επιχειρήσεις εκκαθάρισης για τις επίγειες δυνάμεις.

Στη συνέχεια, η τεχνητή νοημοσύνη θα ενσωματωθεί ως τεχνητός συγκυβερνήτης σε μαχητικά αεροσκάφη με ανθρώπινη διακυβέρνηση. Αξιοποιώντας δεδομένα από HUDs, ελεγκτές πτήσης, αισθητήρες και ασυρμάτους, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να ενισχύσει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων των ανθρώπινων πιλότων.

Η εξέλιξη αυτή δεν περιορίζεται στο F-16 αλλά επεκτείνεται και στα F-18 και F-22. Η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να φέρει νέες δυνατότητες σε γερασμένες στρατιωτικές πλατφόρμες.

Από εκεί και πέρα, θα μπορούσαν να σχεδιαστούν εντελώς νέα αεροσκάφη, αποκλειστικά για αυτόνομους πολέμους με τεχνητή νοημοσύνη. Το ενδεχόμενο μοιάζει τρομακτικό, όμως οι εξελίξεις στην τεχνολογία προχωρούν πάντα με αυτές τις παράπλευρες συνέπειες. Και είναι πάντα το τίμημα που πρέπει να πληρώσουμε ώστε να απολαύσουμε όλες τις ευκολίες που θα φέρει στην ζωή μας η τεχνητή νοημοσύνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου