Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023

Γάλα και γάτα: Η αλήθεια πίσω από το μύθο


Μπορούν οι γάτες να πιουν γάλα; Τους κάνει καλό ή κακό; Τι είδους γάλα μπορούν να πιουν; Πού αρχίζει ο μύθος και πού τελειώνει η αλήθεια; Σίγουρα είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που κατακλύζουν το μυαλό μας όταν αποφασίσουμε να υιοθετήσουμε μια γατούλα, ανεξάρτητα από το αν είναι μωρό ή πιο μεγάλη σε ηλικία. Ίσως αυτό προκύπτει από τις εικόνες που έχουμε με ένα γατάκι να πίνει γάλα από το μπολ του.


Προκειμένου να ξεκαθαρίσουμε τους μύθους και τις αμφιβολίες, θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε και να εξηγήσουμε αν είναι ασφαλές να πίνουν οι γάτες γάλα, πότε πρέπει να το αποφεύγουν, πόση ποσότητα μπορούν να πιουν και αν επιτρέπονται όλων των ειδών τα γάλατα.

Είναι ασφαλές οι γάτες να πίνουν γάλα;

Όπως και οι άνθρωποι έτσι και οι γάτες μπορεί να έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, ένα σάκχαρο που βρίσκεται στο γάλα και σχηματίζεται από γαλακτόζη και γλυκόζη.
Το πεπτικό σύστημα της γάτας αλλάζει και σε διαφορετικά στάδια της ζωής της, έχει διαφορετική ικανότητα να μεταβολίσει το γάλα και τα παράγωγά του. Για παράδειγμα, κατά τη γέννησή της και τα πρώτα χρόνια της ζωής της, αυτή η ικανότητα είναι πιο μεγάλη. Αυτό συμβαίνει γιατί ο οργανισμός της διαθέτει ένα ένζυμο, τη λακτάση, το οποίο βοηθάει στη σωστή πέψη της λακτόζης ώστε να μπορεί να τρέφεται με το γάλα της μητέρας της. Στη συνέχεια της ζωής της, παράγεται όλο και λιγότερη λακτάση, με πιθανό αποτέλεσμα να δημιουργηθεί δυσανεξία στη λακτόζη. Ωστόσο, δεν επηρεάζονται όλες οι γάτες τόσο έντονα και μπορούν να μεταβολίσουν το γάλα και τα παράγωγά του και κατά την ενήλικη ζωή τους. Βέβαια, καθώς μεγαλώνουν χρειάζονται πιο στέρεες τροφές, πλούσιες σε βιταμίνες και πρωτεΐνες, απαραίτητες για τη σωστή ανάπτυξη και υγεία τους οπότε η διατροφή τους δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να βασίζεται στο γάλα.

Τι συμβαίνει στον οργανισμό τους αν πιουν γάλα ενώ έχουν δυσανεξία;


Όταν μια γάτα που έχει δυσανεξία στη λακτόζη πίνει γάλα, η άπεπτη λακτόζη περνά μέσα από τον εντερικό σωλήνα αντλώντας νερό και αντί να καταλήξει στο αίμα, με τη βοήθεια των βακτηρίων του παχέος εντέρου πραγματοποιεί ζύμωση των άπεπτων σακχάρων παράγοντας πτητικά λιπαρά οξέα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πιθανά γαστρεντερικά προβλήματα όπως στομαχικές διαταραχές, διάρροια, εμετό, απώλεια όρεξης και βάρους, κοιλιακό πόνο και δυσφορία και σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν αλλαγές στη συμπεριφορά όπως αυξημένο ξύσιμο.

Μπορούν να τα νεογέννητα γατάκια να πιουν γάλα;

Τα νεογέννητα γατάκια πρέπει ιδανικά να τρέφονται με το γάλα της μητέρας τους, το οποίο περιέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, αν έχετε υπό τη φροντίδα σας ένα γατάκι που έχει μείνει ορφανό και πρέπει να πιει γάλα, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας ώστε να επιλέξετε τη βέλτιστη διατροφή για εκείνο. Δεν προτείνεται το αγελαδινό γάλα καθώς η σύνθεσή του είναι διαφορετική από το μητρικό γάλα της γάτας, οπότε το γατάκι δεν θα λάβει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.
Αν έχετε υιοθετήσει ένα γατάκι που έχει απογαλακτιστεί, μπορείτε να του προσφέρετε μικρές ποσότητες γάλατος για να δείτε αν το δέχεται ο οργανισμός του. Σε περίπτωση που δεν παρουσιάσει κάποιο πρόβλημα μπορείτε να του προσφέρετε γάλα αλλά πάντα με μέτρο και χωρίς αυτό να αποτελεί την κύρια πηγή της διατροφής του.

Τι είδους γάλατος μπορούν να πιουν οι γάτες;

1. Αγελαδινό γάλα: Το αγελαδινό γάλα περιέχει λακτόζη, την οποία πολλές γάτες δυσκολεύονται να χωνέψουν οπότε αυτό μπορεί να δημιουργήσει γαστρεντερικές διαταραχές όπως εμετό, διάρροια ή πρήξιμο στην κοιλιακή χώρα. Προτιμήστε γάλα ειδικά σχεδιασμένο για γάτες ή γάλα χωρίς λακτόζη το οποίο μπορεί να είναι πιο εύπεπτο.


2. Κατσικίσιο γάλα: Το κατσικίσιο γάλα είναι γεμάτο ένζυμα και θρεπτικά συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη μιας υγιεινής διατροφής. Δεν πρέπει ωστόσο να αποτελεί τη μοναδική πηγή της ημερήσιας διατροφής της γάτας σας. Περιέχει λιγότερη λακτόζη από το αγελαδινό οπότε μπορεί η γατούλα σας να το χωνέψει πιο εύκολα. Μπορείτε να της προσφέρετε λίγο για να δείτε πώς θα αντιμετωπίσει την πέψη του και αν δεν έχει πρόβλημα, να συνεχίσετε. Αποφύγετε τις μεγάλες ποσότητες κατσικίσιου γάλατος και συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για οποιαδήποτε αλλαγή θέλετε να κάνετε στη διατροφή του αγαπημένου σας κατοικιδίου.

3. Γάλα αμυγδάλου: Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις για να αντικαταστήσετε το αγελαδινό γάλα όπως είναι το γάλα αμυγδάλου που για τους ανθρώπους είναι απολύτως ασφαλές. Αν και τα αμύγδαλα μπορεί να μην είναι δηλητηριώδη για τις γάτες, δεν συνίσταται όμως να πίνουν γάλα αμυγδάλου καθώς μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές.

4. Γάλα σόγιας: Μπορεί οι γάτες να λατρεύουν τη γεύση του γάλατος, όμως ούτε το γάλα σόγιας είναι μια καλή εναλλακτική λύση ώστε να προσφέρετε στο αγαπημένο σας κατοικίδιο. Οι γάτες δεν είναι σε θέση να διασπάσουν τα σάκχαρα που περιέχονται στο γάλα σόγιας, ακόμα και στην εκδοχή του χωρίς ζάχαρη.

Μύθος ή πραγματικότητα;

Μπορεί να έχουμε στο μυαλό μας τη στερεοτυπική εικόνα μιας γατούλας να πίνει γάλα ωστόσο πολλές φορές μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνο. Οι περισσότερες εμφανίζουν δυσανεξία στη λακτόζη και δυστυχώς αυτό έχει αντίκτυπο στην υγεία τους.
Προτιμήστε λοιπόν το νερό αντί του γάλατος καθώς είναι πολύ σημαντικό για την καλή λειτουργία του οργανισμού της γάτας αλλά και της ενυδάτωσής της.
Όσο και να λατρεύει το γάλα η χνουδωτή σας γάτα καλό θα ήταν να το αποφεύγετε και να ζητάτε πάντα τη γνώμη του κτηνιάτρου σας προτού προβείτε σε οποιαδήποτε δοκιμή ή αλλαγή στη διατροφή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου