Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023

Κουνούπια – Ιός Δυτικού Νείλου: Χαμηλότερη η κυκλοφορία του ιού φέτος

 Δεν συντρέχει προς το παρόν λόγος ανησυχίας για τον ιό του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας, καθώς η κυκλοφορία του ιού από τα μέσα Μαΐου έως σήμερα κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα. Τα πρώτα στοιχεία από συγκεκριμένες περιφέρειες προσφέρουν αισιοδοξία, ειδικά μετά τις προειδοποιήσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) για τον κίνδυνο από τις ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια.

Σύμφωνα με την πρώτη ανάλυση των δεδομένων για το 2023, που πραγματοποιήθηκε από την «Οικοανάπτυξη ΑΕ», η χρονική περίοδος που έχει διανυθεί (από τα μέσα Μαΐου μέχρι σήμερα) όσον αφορά στον επιδημιολογικό κίνδυνο για τον Ιό του Δυτικού Νείλου παρουσιάζει εφέτος σαφώς χαμηλότερα επίπεδα κυκλοφορίας του ιού, όπως αυτά καταγράφονται σε ακμαία κουνούπια και ζώα-δείκτες. Αναφορικά με την όχληση, οι πληθυσμοί των κουνουπιών, παρ’ όλες τις βροχοπτώσεις του περασμένου διαστήματος, κινούνται χωρίς εξάρσεις και υφέσεις και κοντά στο μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας.

Έτσι, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την περίοδο 16/05 έως 25/06, το 2023 καταγράφηκε θετικότητα 1,6% από ένα συνολικό αριθμό 182 δειγμάτων ακμαίων κουνουπιών, έναντι θετικότητας 4% από έναν αριθμό 299 δειγμάτων για το 2022. Αντίστοιχα, σε οικόσιτα ορνίθια ηλικίας κάτω των 6 μηνών το 2023 καταγράφηκε οροθετικότητα 2% σε 45 οικισμούς, έναντι οροθετικότητας 11% σε 53 οικισμούς για το 2022. Η διαφοροποίηση αυτή είναι σημαντική, σύμφωνα με την «Οικοανάπτυξη» διότι μας προϊδεάζει για χαμηλότερη ένταση μετάδοσης του ιού του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους για τους μήνες Ιούλιο-Σεπτέμβριο και η συσχέτιση αυτή εξάγεται από τα επιδημιολογικά στοιχεία που συλλέγονται συστηματικά από το 2010.


«Μέχρι στιγμής δεν συντρέχουν λόγοι ιδιαίτερης ανησυχίας για το δείκτη επικινδυνότητας που σχετίζεται με ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια και κυρίως για τον ιό του Δυτικού Νείλου που ενδημεί από το 2010 στην επικράτεια», ανέφερε ο πρόεδρος της εταιρίας Σπύρος Μουρελάτος μιλώντας στο περιθώριο των εργασιών ενός webinar. Σημειώνεται ότι η «Οικοανάπτυξη» από το 2010 και μετά, έχει εγκαταστήσει και λειτουργεί κάθε χρόνο, πέραν των εντομολογικών δικτύων, και δίκτυα παρακολούθησης για την κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου (σε ακμαία κουνουπιών και νεαρά ορνίθια) σε πέντε Περιφέρειες της χώρας.

Τα περισσότερα κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου από το 2018


Πριν από μερικές ημέρες, το ECDC εξέπεμψε σήμα κινδύνου για το κουνούπι «τίγρης» και το Αιγυπτιακό κουνούπι, επισημαίνοντας σε έκθεσή του ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος στην Ευρώπη για εξάπλωση ασθενειών που μεταδίδονται από τα κουνούπια, ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής.


Μάλιστα, τα περισσότερα κρούσματα λοίμωξης με τον ιό του Δυτικού Νείλου, σε σχέση με το 2018, έτος επιδημίας, εντοπίστηκαν πέρυσι σε χώρες της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ECDDC, το 2022, αναφέρθηκαν 1.133 ανθρώπινα κρούσματα και 92 θάνατοι από λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση/Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, εκ των οποίων οι 1.112 εντοπίστηκαν τοπικά σε 11 χώρες. Τοπικά κρούσματα αναφέρθηκαν από την Ιταλία (723), την Ελλάδα (286), τη Ρουμανία (47), τη Γερμανία (16), την Ουγγαρία (14), την Κροατία (8), την Αυστρία (6), τη Γαλλία (6), την Ισπανία (4), τη Σλοβακία ( 1) και τη Βουλγαρία (1).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου