Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021

ΣτΕ: «Έκοψε» πάλι την πολεοδόμηση του οικισμού των δικαστών στις Ροβιές Ευβοίας

Για ακόμη μια φορά απέτυχε η προσπάθεια της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) να εγκριθεί το πολεοδομικό σχέδιο του οικισμού της, έκτασης 106.802 τ.μ., στη θέση Κονταρράδες των Ροβιών Ευβοίας.

Η ΕΔΕ τουλάχιστον από το 2012, προσπαθεί να εγκριθεί η πολεοδομική μελέτη του οικισμού της στην θέση Κονταρράδες – Πευκιάς – Κάτω Πευκιάς των Ροβιών του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνη Αγίας Άννας στην Ευβοία, αλλά δεν μπορεί να λάβει «το πράσινο φως» των συναδέλφων της συμβούλων Επικρατείας.

Το 2012 το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν ενέκρινε το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που αφορούσε το πολεοδομικό σχέδιο του οικισμού (οικοπέδων) που έχουν οι δικαστές της Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης. Και δεν εκρίθηκε το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, καθώς δεν είχε καταβληθεί, τότε, στο «Πράσινο Ταμείο» η προβλεπόμενη ειδική χρηματική εισφορά. Η επίμαχη εισφορά υπολογιζόταν με βάση την αγοραία αξία της γης και μάλιστα δεν μπορούσε να είναι μικρότερη των 58.694 ευρώ.

Ωστόσο τα χρόνια πέρασαν και πριν ένα χρόνο επανακτήθηκε στο ΣτΕ νέο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την έγκριση της πολεοδομικής μελέτης β΄ κατοικίας των δικαστών και εισαγγελέων στην εν λόγω περιοχή της Εύβοιας.

Με το επίμαχο διάταγμα καθοριζόντουσαν οι οικοδομήσιμοι χώροι, οι οδοί, οι πεζόδρομοι, οι κοινόχρηστοι χώροι, οι χώροι αθλητισμού και παιδικής χαράς, ο χώρος εκκλησίας και εγκατάστασης βιολογικού καθαρισμού, όπως και ο χώρος αντλιοστασίου, δύο εκτάσεων των 56.469 τ.μ. και των 50.333 τ.μ. Η εν λόγω έκταση είναι μέσα σε θεσμοθετημένη Περιοχή Ειδικά Ρυθμιζόμενης Πολεοδόμησης (ΠΕΡΠΟ) που καθορίστηκε με την από 12.11.2001 απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ, όπως αυτή τροποποιήθηκε με μεταγενέστερη (8.12.2003), που επιτρέπει να πολεοδομηθεί ως περιοχή β΄ κατοικίας.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας το περασμένο έτος με την υπ΄ αριθμ. 89/2020 γνωμοδότησή τους απείχαν από την νομοπαρασκευαστική επεξεργασία του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος «έως ότου υποβληθούν από την διοίκηση συγκεκριμένα στοιχεία για την εν λόγω περιοχή».

Τον περασμένο Ιούνιο επανακατατέθηκε και πάλι στο ΣτΕ το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, αλλά και πάλι το Ε΄ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με την υπ΄ αριθμ. 132/2021 γνωμοδότησή του το «έκοψε» για ακόμη μια φορά, ως παράνομο αυτή τη φορά.

Κρίθηκε παράνομο (προεδρεύων ο σύμβουλος Επικρατείας Χρήστος Ντουχάνης και εισηγήτρια η πάρεδρος Ζωή Θεοδωρικάκου), καθώς στηρίχθηκε (έχει έρεισμα) στην υπ΄ αριθμ. 6643/4170/2001 απόφαση γενικών κατευθύνσεων του ΥΠΕΧΩΔΕ, η οποία «κατά νόμο έχει παύσει να ισχύει λόγω της έγκρισης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) για την περιοχή», ενώ το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος συνοδεύεται από βεβαιώσεις οι οποίες εκδόθηκαν χωρίς να έχουν λάβει υπόψη τους το ήδη εκδοθέν ΓΠΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου