Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

Ο Ράμα έβαλε 12 κυρίες στη νέα κυβέρνηση της Αλβανίας

Η αλβανική κυβέρνηση βάζει τα... γυαλιά στις χώρες της Δύσης - Ποιες είναι οι γυναίκες που κατέλαβαν τη συντριπτική πλειοψηφία των 16 υπουργείων Κυβέρνηση… γένους θηλυκού στην Αλβανία, αφού 12 από τους 16 συνολικά υπουργούς της νέας κυβέρνησης Ράμα, είναι γυναίκες. Η Αλβανία φαίνεται, πως «βάζει» τα γυαλιά σε πολλές χώρες της Δύσης, με την τοποθέτηση γυναικών στη συντριπτική πλειοψηφία των υπουργείων της χώρας, που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ.
Η συγκρότηση της νέας αλβανικής κυβέρνησης καθυστέρησε τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές του Απριλίου, καθώς εκκρεμούσαν κατηγορίες για παρεμβάσεις στις εκλογική διαδικασία, μέσω εξαγορών και εκφοβισμού ψηφοφόρων. Καταγγελίες που ο πρωθυπουργός Ράμα απέρριψε κατηγορηματικά.

Στη νέα αλβανική κυβέρνηση, οκτώ από τα δώδεκα υπουργεία θα διευθύνονται από γυναίκες και μόνο τέσσερα από άνδρες. Παράλληλα γυναίκες τοποθετήθηκαν και στα τέσσερα υπουργεία άνευ χαρτοφυλακίου.

Οι «άγγελοι» του Ράμα, σε υπουργεία-κλειδιά είναι:

-Olta Xhacka (42 ετών) Υπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών: Μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος από το 2009 και υπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών από το 2021, θέση που ανανέωσε στη νέα κυβέρνηση. Έχει πτυχίο Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων στο πανεπιστήμιο Clark της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ. Εργάστηκε ως λέκτορας πολιτικών επιστημών στο κολέγιο της Νέας Υόρκης στα Τίρανα. Διετέλεσε μετά το 2017 υπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας και Νεολαίας, καθώς και υπουργός Άμυνας.








-Delina Ibrahimi (38 ετών) Υπουργός Οικονομικών: Πρώην διευθύντρια της Φορολογικής Διεύθυνσης (2016-2019), με σπουδές οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Bocconi του Μιλάνου και διδακτορικό στην Τραπεζική και Χρηματοοικονομική Διοίκηση. Εργάστηκε στην Τράπεζα της Αλβανίας, καθώς και στο γραφείο του Πρωθυπουργού Έντι Ράμα, ως σύμβουλος για οικονομικά θέματα.



-Belinda Balluku (48 ετών) Υπουργός Υποδομών και Ενέργειας: Από το 2019 είναι επικεφαλής του υπουργείου Υποδομών και Ενέργειας, θέση που ανανέωσε και στη νέα αλβανική κυβέρνηση. Είναι απόφοιτος του Εκτελεστικού Προγράμματος «Οικονομική Ανάπτυξη» του Harvard Kennedy School και μεταξύ των πτυχίων της είναι και αυτό του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Αθηνών. Το 2004 συνεργάστηκε με τον Ραμα στο δήμο Τιράνων και από το 2006 είναι ενεργό μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

-Evis Kushi (46 ετών) Υπουργός Παιδείας και Αθλητισμού: Σπούδασε μάρκετινγκ και οικονομικά στο Πανεπιστήμιο «Aleksander Xhuvani» του Ελμπασάν και το 2012-2013 διετέλεσε Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών στο ίδιο πανεπιστήμιο. Μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος και Βουλευτής της περιφέρειας Ελμπασάν στα αλβανικό κοινοβούλιο από το 2013. Το 2020 ανέλαβε υπουργός Παιδείας, Νεολαίας και Αθλητισμού, θέση που εξακολουθεί να κατέχει και στη νέα κυβέρνηση Ράμα.



-Frida Krifca (43 ετών) Υπουργός Γεωργίας: Με σπουδές στην Οικονομική Σχολή του Πανεπιστημίου των Τιράνων και στο Πανεπιστήμιο του Akron στο Οχάιο των ΗΠΑ, θεωρείται από τους πολιτικούς στην Αλβανία που έχει εμπειρία στη διοίκηση και στην διαχείριση, ειδικά στην ανάπτυξη του χρηματοπιστωτικού τομέα. Το 2017διορίστηκε επικεφαλής του Οργανισμού Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ παλαιότερα εργάστηκε στην Τράπεζα Τιράνων ως διευθύντρια Μάρκετιγκ.



-Ogerta Manastirliu (43 ετών) Υπουργός Υγείας: Σπούδασε στη σχολή Φυσικών Επιστημών, κλάδος Γενικής Χημείας, του Πανεπιστημίου των Τιράνων όπου έχει ανακηρυχθεί διδάκτωρ. Εργάστηκε στο δήμο Τιράνων ως επικεφαλής της Διεύθυνσης Στέγασης και Κοινωνικών Υπηρεσιών. Το 2017 εξελέγη βουλευτής με το Σοσιαλιστικό Κόμμα, αναλαμβάνοντας στη συνέχεια τη θέση της υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Προστασίας. Το 2018 τ΄ όνομά της ενεπλάκη σε ένα σκάνδαλο λογοκλοπής που αφορούσε μεταπτυχιακά και διδακτορικά πανεπιστημίων, Η ίδια τότε είχε απορρίψει ως αβάσιμη την κατηγορία, τονίζοντας την αυθεντικότητα της διδακτορικής της εργασίας.



-Elva Margariti (41 ετών) Υπουργός Πολιτισμού: Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας και στη συνέχεια εργάστηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας στην Ιταλία αλλά και στην Αλβανία. Διετέλεσε σύμβουλος του πρωθυπουργού Ράμα και συντονίστρια του Προγράμματος Ολοκληρωμένης Αγροτικής Ανάπτυξης. ΤΟ 2019 τοποθετήθηκε υπουργός Πολιτισμού. Είναι μητέρα μιας κόρης.



-Mirela Kumbaro Furxhi (55 ετών) Υπουργός Πολιτισμού: Είναι αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο των Τιράνων, με μεταπτυχιακό τίτλο στη μετάφραση και τη διαπολιτισμική επικοινωνία στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης στην Γαλλία. Εργάστηκε ως μεταφράστρια, εκδότρια και εμπειρογνώμονας σε διαπολιτισμικά έργα και πανεπιστημιακά ερευνητικά προγράμματα. Από το 2017 είναι βουλευτής Αργυρόκαστρου με το Σοσιαλιστικό Κόμμα.



Τέσσερις επίσης γυναίκες υπουργοί Επικρατείας, συμμετέχουν στη νέα αλβανική κυβέρνηση. Συγκεκριμένα:

-Elisa Spiropali ως υπουργός Σχέσεων με το κοινοβούλιο



-Edona Bilali ως υπουργός Προστασίας της Επιχειρηματικότητας



-Milva Ekonomi ως υπουργός Προτύπων και Υπηρεσιών



-Bora Muzhaqi ως Υπουργός Νεολαίας και Παιδιών



Όσον αφορά τους άνδρες-μέλη της νέας αλβανικής κυβέρνησης, εκτός από τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα, συμμετέχουν ακόμη τέσσερις:
-Arben Ahmetaj ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Ανασυγκρότησης
-Bledar Cuci ως υπουργός Εσωτερικών
-Ulsi Manja ως υπουργός Δικαιοσύνης
-Niko Pelesh ως υπουργός Άμυνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου