Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

Μητσοτάκης και Μακρόν στο Λούβρο

Με αναφορές στις ιστορικές ελληνογαλλικές σχέσεις του παρελθόντος αλλά και στο μέλλον, Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν εγκαινίασαν στο Λούβρο την έκθεση «Παρίσι-Αθήνα: Γέννηση της Σύγχρονης Ελλάδας».Η έκθεση διοργανώνεται, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και στοχεύει στην ανάδειξη των δεσμών που ενώνουν την Ελλάδα και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.

«Το νέο κεφάλαιο σχέσης Γαλλίας-Ελλάδας ίσως έχει σχέση με την ευρωπαϊκή ταυτότητα, για την οποία και εγώ και ο Μακρόν μαχόμαστε» δήλωσε σχετικά ο κ. Μητσοτάκης, ενώ, από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι η σχέση Ελλάδας και Γαλλίας είναι «μια ιστορία αγάπης».

Τον πρωθυπουργό και τη σύζυγό του Μαρέβα, υποδέχθηκαν στο Λούβρο ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η πρώτη κυρία της Γαλλίας, Μπριζίτ.





«Είναι πραγματική χαρά, κυρίες και κύριοι, που βρίσκομαι μαζί σας σήμερα στο Λούβρο όπου εγκαινιάζεται μια πολύ ιδιαίτερη, πολυεπίπεδη έκθεση για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Είναι, όντως, αλήθεια ότι όταν οι Έλληνες ξεσηκώθηκαν εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οι πιθανότητές να εξασφαλίσουν την ελευθερία τους ήταν περιορισμένες. Πολεμούσαν κόντρα στις πιθανότητες. Και αν δεν υπήρχε η συνεισφορά των ξένων δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, η δημιουργία του πρώτου έθνους - κράτους στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης δεν θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα» είπε ο πρωθυπουργός.

Και συνέχισε: «Μέρος αυτής της έκθεσης είναι επίσης ένα ευχαριστώ σε όλους εκείνους που συνέβαλαν για να επιτευχθεί ο σκοπός της ελληνικής ανεξαρτησίας. Και φυσικά, η Γαλλία ήταν πάντα εκεί από την αρχή. Πιστεύω πως μας συγκινεί όλους το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της Επανάστασης, έργα τέχνης δημιουργήθηκαν γι' αυτό το σκοπό και πωλήθηκαν σε δημοπρασίες για τη χρηματοδότηση του Αγώνα της Ανεξαρτησίας. Και είναι όντως ενδεικτικό, θεωρώ, ότι ίσως ο πιο εμβληματικός πίνακας που κινητοποίησε την κοινή γνώμη για να στηρίξει τον αγώνα των Ελλήνων, "Η Σφαγή της Χίου," έχει πλέον αποκατασταθεί στα αρχικά του χρώματα, με τρόπο εξαιρετικό. Και μπορείτε πλέον να το δείτε στο Μουσείο του Λούβρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου