Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

Kαλόγριες που έπαιρναν παρασιτοκτόνο και δεν ήθελαν να νοσηλευτούν

Eισαγγελείς στα νοσοκομεία για εκείνους που απειλούν με μηνύσεις - Στην επαρχία καταφεύγουν σε διακομιδές αρνητών ασθενών σε μεγαλύτερα νοσοκομεία, προκειμένου να αποφύγουν διαμάχες
Στα Επείγοντα μεγάλου νοσοκομείου της Αττικής την περασμένη Τετάρτη οι γιατροί βρέθηκαν αντιμέτωποι με έξι ασθενείς από μονή του Λεκανοπεδίου που είχαν σοβαρά συμπτώματα λοίμωξης COVID-19. Το καινοφανές δεν ήταν η συρροή κρουσμάτων κορωνοϊού σε μοναστήρι -έχουν καταγραφεί στις εφημερίες εκατοντάδες ανάλογα περιστατικά σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας-, αλλά ότι οι καλόγριες είχαν ακολουθήσει δικό τους... θεραπευτικό πρωτόκολλο λαμβάνοντας τη δραστική ουσία ιβερμεκτίνη.



Πρόκειται για ένα παλιό αντιπαρασιτικό σκεύασμα για το οποίο είχαν γίνει περιορισμένες κλινικές μελέτες σχετικά με την αποτελεσματικότητά του απέναντι στον κορωνοϊό.

Η συνέχεια ήταν χαρακτηριστική τού τι συμβαίνει στα νοσοκομεία: ενώ οι καλόγριες πήγαν στο εφημερεύον νοσοκομείο αναζητώντας περίθαλψη, αμφισβήτησαν ότι χρειάζονται νοσηλεία! Οι αντιστάσεις τους κάμφθηκαν έπειτα από ώρα και, κυρίως, όταν ενημερώθηκαν για τα σοβαρά ευρήματα των απεικονιστικών εξετάσεων στους πνεύμονές τους.




Το προαναφερθέν περιστατικό περιγράφει τη δύσκολη, νέα καθημερινότητα στα δημόσια νοσοκομεία. Τις τελευταίες εβδομάδες οι γιατροί αναγκάζονται σε κάθε εφημερία να μπαίνουν σε μια μάχη με τους αρνητές του ιού, οι οποίοι επιχειρούν να επιβάλουν τους δικούς τους όρους στη νοσηλεία τους, απειλώντας σε αντίθετη περίπτωση με μηνύσεις.


Ενα από τα έγγραφα που ανεβάζουν στο Διαδίκτυο οι αρνητές για να εμποδίσουν τους εμβολιασμούς
Τα όπλα που ενεργοποιούν οι λειτουργοί του Ιπποκράτη -είναι εκείνοι που έχουν τον τελευταίο λόγο στην ενημέρωση του ασθενούς και ως εκ τούτου εκείνοι που βρίσκονται συχνότερα κατηγορούμενοι από τους αρνητές ή τους συγγενείς τους τόσο στα social media όσο και στα δικαστήρια- είναι βασικά η επιστημοσύνη και η υπομονή.



Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται, δεν αρκούν αυτά για να αντιμετωπιστεί το κύμα των αρνητών του κορωνοϊού. Ενα κύμα ανθρώπων κάθε ηλικίας, μορφωτικής και οικονομικής κατάστασης, που σπεύδουν στα νοσοκομεία με σοβαρά συμπτώματα λοίμωξης COVID-19 και ζητούν ιατρικές υπηρεσίες αλά καρτ.

Όλο και πιο δύσκολη η αντιμετώπιση

Οι γιατροί στα Τμήματα Επειγόντων, στις κλινικές και τις ΜΕΘ, παρότι εξαντλημένοι από τις συνεχείς επιθέσεις του κορωνοϊού αλλά εσχάτως και από τη διαχείριση των αρνητών παραδέχονται πως ο βαθμός δυσκολίας στην αντιμετώπισή τους αυξάνεται κατακόρυφα από τις εξυβριστικές εκφράσεις που ακούν για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Οταν η επικοινωνία προσκρούει σε τείχος αδιαπέραστο, ζητούν τη συνδρομή των νομικών υπηρεσιών των νοσοκομείων. Σε αυτή την περίπτωση η παρέμβαση του εισαγγελέα γίνεται μονόδρομος ώστε να διενεργηθούν ιατρικές πράξεις που μπορεί να σώσουν τον ασθενή.

Παράλληλα, όμως, φαίνεται πως προσφέρει και αίσθημα ασφάλειας στους γιατρούς, καθώς η εισαγγελική παρέμβαση λειτουργεί ως ένα πρόσθετο αμυντικό στοιχείο υπέρ τους όταν βρεθούν κατηγορούμενοι στο δικαστήριο.

«Η αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών απαιτεί ψυχραιμία, ευελιξία, πειθώ. Δεν είναι όμως ούτε εύκολο ούτε απλό αν αναλογιστεί κάποιος ότι βρισκόμαστε επί 18 μήνες σε πανδημία - και τους τελευταίους δύο μήνες σε μια συνεχή διαχείριση κρίσης με αρνητές κορωνοϊού μέσα στην εφημερία, που εξ ορισμού είναι κατάσταση δύσκολη και απρόβλεπτη», λέει γιατρός μεγάλου νοσοκομείου της Αττικής.

Στα νοσοκομεία της Περιφέρειας η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο περίπλοκη, καθώς αρνητές και γιατροί είναι μέλη της ίδιας μικρής τοπικής κοινωνίας.

Οπως αναφέρουν στελέχη της Υγείας  η αντιπαράθεση με τους αρνητές για τη νοσηλεία τους ή τις αναγκαίες ιατρικές πράξεις κόβεται σαν τον γόρδιο δεσμό: οι γιατροί υποβάλλουν αίτημα διακομιδής των αρνητών ασθενών με COVID-19 σε μεγαλύτερο νοσοκομείο και έτσι «ξεφεύγουν» από μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου