Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021

Νέα παράνομη τουρκική NAVTEX για Καστελόριζο - «Παρών» το ερευνητικό YUNUS-S

Το YUNUS-S «επιστρέφει» δίπλα στο Καστελόριζο και εντός κυπριακής ΑΟΖ με νεα προκλητική NAVTEX Θαλάσσια περιοχή που περικλείει το Καστελόριζο, και εκτείνεται εντός της Κυπριακής AOZ, δεσμεύει με παράνομη NAVTEX (850/21) ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας για διεξαγωγή ωκεανογραφικών ερευνών του πλοίου YUNUS-S μέχρι τις 9 Οκτωβρίου.
Η NAVTEX κάνει λόγο για έρευνες «μέσα σε τουρκικά χωρικά ύδατα και σε διεθνή ύδατα», ωστόσο περιλαμβάνει περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ.







Μία μέρα νωρίτερα, στις 8 Οκτωβρίου, ολοκληρώνει την αποστολή του το επίσης ερευνητικό πλοίο BILIM 2, για το οποίο είχε εκδοθεί NAVTEX (0847/21) στις 24 Σεπτεμβρίου και δέσμευε μεγαλύτερη περιοχή.

Και στις δύο περιπτώσεις, πρόκειται για θαλάσσιες περιοχές ευθύνης και δικαιοδοσίας του υδρογραφικού σταθμού Ηρακλείου Κρήτης, για έκδοση NAVTEX, καθώς και για έρευνες σε τμήματα της κυπριακής ΑΟΖ.

Παράλληλα με τελευταία (0857/21) NAVTEX, η Τουρκία επισημαίνει πως δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και τις ενέργειες της υδρογραφικής υπηρεσίας της Λάρνακας και των εντολών της σε διερχόμενα πλοία.





Νωρίτερα την Τετάρτη (11:00), και σύμφωνα με τη δημοφιλή online υπηρεσία εντοπισμού πλοίων MarineTraffic, το YUNUS-S βρίσκεται Ν.Α. του Καστελόριζου και κινείται στην περιοχή που έχει δεσμευτεί με την παράνομη τουρκική NAVTEX.

Να σημειωθεί πως την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου, το YUNUS – S βρέθηκε και πάλι μια «ανάσα» από τις ακτές του Καστελλορίζου, αγγίζοντας τα 6 ν.μ., αποχωρώντας στη συνέχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου