Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

Δημοσιογράφοι και επικριτές του Κρεμλίνου στον κατάλογο των «ξένων πρακτόρων» της Ρωσίας

 Η Ρωσία συμπεριέλαβε στην ομάδα παρακολούθησης διαδηλώσεων OVD-Info, η οποία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην καταγραφή των διαδηλώσεων κατά του Κρεμλίνου, αλλά και άλλους ιστότοπους, όπως και δημοσιογράφους στον κατάλογο των «ξένων πρακτόρων», σε μια προσπάθεια η οποία αποσκοπεί, σύμφωνα με τους επικριτές της, στην καταστολή των διαφωνιών.
Συγκεκριμένα, το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης συμπεριέλαβε στο μητρώο των ΜΜΕ-«ξένων πρακτόρων» τον ιστότοτπο Mediazona, τον ιστότοπο Zona-prava, ενώ στο μητρώο των κινημάτων-«ξένων πρακτόρων» συμπεριέλαβε την ομάδα OVD-Info.

Μεταξύ άλλων προσώπων που συμπεριελήφθησαν στον κατάλογο των «ξένων πρακτόρων» είναι οι εκδότες του ανεξάρτητου ιστότοπου Mediazona, ο αρχισυντάκτης Σεργκέι Σμιρνόφ και ο ακτιβιστής και επικριτής του Κρεμλίνου Πιότρ Βερζίλοφ, ο οποίος είναι σύμμαχος του φυλακισμένου πολιτικού Αλεξέι Ναβάλνι.




Η Ρωσία έχει πρόσφατα χαρακτηρίσει αρκετά μέσα ενημέρωσης ως «ξένους πράκτορες», ένας νομικός χαρακτηρισμός που χρησιμοποιείται, όπως ισχυρίζονται οι αρχές για μέσα ή οργανώσεις που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό και συμμετέχουν σε πολιτικές δραστηριότητες.



Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ρωσίας δήλωσε ότι συμπεριέλαβε την ομάδα OVD-Info στον κατάλογο των «μη εγγεγραμμένων μη κυβερνητικών οργανώσεων που ενεργούν ως ξένοι πράκτορες».

Η OVD-Info καλύπτει εδώ και χρόνια τις διαδηλώσεις κατά του Κρεμλίνου και προσφέρει νομική υποστήριξη σε όσους συλλαμβάνονται από την αστυνομία σε τέτοιες συγκεντρώσεις.

Η ομάδα OVD-info δήλωσε στην εφημερίδα Novaya Gazeta ότι θα προβεί σε σχετική ανακοίνωση χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.



Ο αρχισυντάκτης του ιστοτόπου Mediazona δήλωσε στη Novaya Gazeta ότι από τη μία αυτό ήταν κάτι το αναμενόμενο, «αλλά όταν συμβαίνει δεν είναι ευχάριστο». «Στην ουσία μου απαγορεύουν να έχω Twitter. Για μια ακόμη φορά λέω ότι στην ουσία μου το απαγορεύουν, πρέπει να το κλείσω. Διαφορετικά θα αρχίσουν τα πρόστιμα και η ποινική δίωξη».

Η απόφαση αυτή λαμβάνεται σε μια περίοδο που ενισχύονται οι εντάσεις της Ρωσίας με τη Δύση στον τομέα των μέσων ενημέρωσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου