Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

Γαλλοβρετανική «ναυμαχία»: Πυρά από το Παρίσι στο Λονδίνο για «ομηρεία» των ψαράδων

 Πολιτικά παιχνίδια καταλογίζει η Γαλλία στη Βρετανία, μετά την άρνηση του Λονδίνου και του Τζέρσεϊ να παραχωρήσει δεκάδες άδειες σε γαλλικά αλιευτικά σκάφη, προκειμένου να επιχειρήσουν στα χωρικά τους ύδατα. Δεν είναι η πρώτη αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πλευρών για το συγκεκριμένο ζήτημα, μετά και την οριστική αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη συμφωνία για το Brexit.

Το Παρίσι καταλογίζει στο Λονδίνο ότι παραβιάζει τη συμφωνία. Ωστόσο, η βρετανική πλευρά αναφέρει ότι είναι ανοιχτή σε περαιτέρω συζητήσεις με τα σκάφη στα οποία τέθηκε απαγορευτικό. Όπως υποστηρίζει, δεν είχαν υποβάλλει τα στοιχεία που απαιτούνται για το ιστορικό της δραστηριότητάς τους στα ύδατα, προϋπόθεση απαραίτητη για να συνεχίσουν να ασκούν αλιευτική δραστηριότητα σε ζώνη 6-12 ναυτικών μιλίων.

Ωστόσο το γαλλικό υπουργείο Ναυτιλίας κάνει λόγο για μη συμμόρφωση της Βρετανίας με τη συμφωνία για το Brexit. «Είναι νέα άρνηση των Βρετανών να εφαρμόσουν τους όρους της συμφωνίας για το Brexit, παρά τη δουλειά που έχουμε κάνει μαζί» δήλωσε η υπουργός Αννίκ Ζιραρντέν και διεμήνυσε ότι «η γαλλική αλιεία δεν θα τεθεί σε ομηρεία από τη Βρετανία για πολιτικούς σκοπούς».



Η γαλλική κυβέρνηση έχει απειλήσει με αντίποινα. Ο βουλευτής της Βουλώνης Ζαν Πιερ Πον δήλωσε ότι οι ψαράδες θα μπορούσαν να εμποδίσουν τα φορτηγά να μην επιβιβαστούν σε τραίνα στο Τούνελ της Μάγχης με κατεύθυνση προς τη Βρετανία. «Οι αλιείς θέλουν να βγουν στη θάλασσα για ψάρεμα υπό τους όρους που συμφωνήθηκαν για το Brexit», λέει.

Η αλιεία και ο έλεγχος των βρετανικών υδάτων ήταν από τα «καυτά» ζητήματα κατά την περίοδο του δημοψηφίσματος στη Βρετανία για την έξοδο από την ΕΕ. Ωστόσο, οι Βρετανοί ψαράδες κατηγόρησαν την κυβέρνησή τους ότι τα ξεπούλησε, επιτρέποντας σε ξένα σξκάφη να συνεχίσουν την αλιεία.

Το Λονδίνο υποστηρίζει ότι έχει χορηγήσει άδεια σε περίπου 1.700 αλιευτικά για να ψαρεύουν σε ζώνη 12-200 ναυτικών μιλίων και επιπλέον 105 άδειες για τη ζώνη 6-12 ναυτικών μιλίων.

Τα «μαχαίρια» είχαν βγει και στο παρελθόν



Το σκηνικό δεν είναι πρωτοφανές. Νωρίτερα φέτος, Βρετανία και Γαλλία έστειλαν θαλάσσια περιπολικά στα ύδατα του Τζέρσεϊ, καθώς ένας γαλλικός στολίσκος από μηχανότρατες απέπλευσε προς το νησί της Μάγχης. Οι ψαράδες διαμαρτυρήθηκαν για άδικο αποκλεισμό από τις αλιευτικές περιοχές.

Το Τζέρσεϊ ανακοίνωσε ότι εξέδωσε 64 πλήρεις άδειες και 31 προσωρινές, αλλά απέρριψε τις αιτήσεις 75 αλιευτικών σκαφών.

Τα σκάφη που δεν έχουν άδεια θα πρέπει να σταματήσουν την αλιεία στα ύδατα του Τζέρσεϊ σε διάστημα 30 ημερών. Το νησί είναι ανεξάρτητο διοικητικά, αλλά την ευθύνη της άμυνάς του την έχει το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ βρίσκεται 23 χιλιόμετρα από τις βόρειες γαλλικές ακτές και 140 χιλιόμετρα νότια των βρετανικών αρχών.

«Τα σκάφη που έχουν οικονομική εξάρτηση από τα χωρικά ύδατα του Τζέρσεϊ, έχουν ψαρέψει εδώ τακτικά και το έχουν δείξει, θα λάβουν άδειες» δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος του νησιού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου