Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021

Αποκαλύψεις για τον «κόκκινο» Φίλιππο: Εκτός από γυναικάς, ο δούκας του Εδιμβούργου ήταν και... σοσιαλιστής!

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις στο νέο βίβλιο των σωματοφυλάκων της βασιλικής οικογένειας - Οι σοσιαλιστικές ιδέες του Φίλιππου που έφερναν σε δύσκολη θέση την Ελισάβετ - Πώς εμπλέχθηκε στο σκάνδαλο Προφιούμο - Ποιοι τον χαρακτήριζαν... Ούννο και αγροίκο Οταν ο ψηλός, όμορφος και αθλητικός Φίλιππος γνώρισε τη νεαρή Ελισάβετ, στο παλάτι του Μπάκιγχαμ ξέσπασε συναγερμός, Ο τότε βασιλιάς Γεώργιος ο 6ος και πατέρας της Ελισάβετ έδωσε εντολή για την δημιουργία ένος πλήρους ντοσιέ «απλώς με τα πάντα» για τον νεαρό υποψήφιο μνηστήρα. Ζήτησε να αποκαλυφθούν όλοι οι σκελετοί που πιθανόν να έκρυβε ο νεαρός Μάουντμπαντεν.

Eίναι απόγευμα του 1946. Οκτώβριος, σε ένα Λονδίνο που ακόμα προσπαθει να γιατρέψει τις πληγές του πολέμου. Στο γραφείο του Γεωργίου του 6ου έχει ξεκινήσει το οικογενειακό συμβούλιο. Παρούσες οι δύο βασίλισσες: Η βασίλισσα Ελισάβετ μήτερα της σημερινής Ελισάβετ και η βασίλισσα Μαίρη, γιαγιά της, οι δύο πιο σκληρές γυναίκες των Oυίνσδορ. Θέμα της συνάντησης το μέλλον της σχέσης Φίλιππου - Ελισάβετ.



Ο φάκελλος που έφτασε στο γραφείο του ήταν ογκώδης και γεμάτος στραβοπατήματα του νεαρού Έλληνα πρίγκιπα. Αναιδής, πότης, γυναικάς, ξενύχτης, χαρτοπαίκτης και με μια άθλια αίσθηση του χιούμορ. Με λίγα λόγια, όλα όσα ένας πατέρας τρέμει για την κόρη του. Ο Τζάκ Κόλβιλ, προσωπικός γραμματέας της πριγκίπισσας Ελισάβετ του είπε χωρίς πολλές περιστροφές πως «αποκλείεται αυτός να παραμείνει πιστός στην πριγκίπισα».

Ο δε Τόνι Λασάλ, προσωπικός γραμματέας του Γεωργίου που βρισκόταν στη σύσκεψη τον χαρακτήρισε συνοπτικά «αγροίκο, σκληρό και αμόρφωτο». Η μητέρα της Ελισάβετ, παρούσα και αυτή στην συνάντηση, τον μισούσε έτσι και αλλιώς από πριν και δεν σταματούσε να τον αποκαλεί «ο Ούννος»!





Σε πρώτο πλάνο ο Βασιλιάς Γεώργιος Στ΄ μαζί με την μητέρα του Βασίλισσα Μαίρη. Αριστερά η σύζυγός του Βασίλισσα Ελισάβετ μαζί με τις μικρές τότε πριγκίπισσες Ελισάβετ και Μαργαρίτα Οσο φυλλομετρούσαν τον φάκελλο τόσο χειρότερη γινόταν η θέση του Φίλιππου. Ολες οι αδερφές του είχαν παντρευτεί υψηλόβαθμα στελέχη των Ναζί, η μάνα του ήταν ημίτρελη (υποστήριζε πως άκουγε φωνές) κλεισμένη σε μοναστήρι και ο πατέρας του είχε πεθάνει στα χέρια της ερωμένης του στο Μόντε Κάρλο το 1944. Σκέτη καταστροφή το βιογραφικό. Οι δύο βασίλισσες ήταν ανένδοτες.
Αυτός, όμως που αναστάτωσε τον Γεώργιο ήταν οι αποκαλύψεις ότι ο νεαρός Φίλιππος στα κλαμπ του Λονδίνου που γυρνούσε συναστρεφόταν με σοσιαλιστές. Και πολλές φορές είχε εμπλακεί σε καβγάδες για πολιτικά ζητήματα. Τόσο πολύ μάλιστα που στις παρέες του ήταν γνωστός ως ο «κόκκινος πρίγκιπας».
Δεν ήταν μια και δύο οι φορές που είχε φέρει σε δύσκολη θέση την νεαρή Ελισάβετ μπροστά στους φίλους της με τις σοσιαλιστικές του ιδέες. Μια φορά μάλιστα ενώ είχε ανάψει η συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις, η Ελισάβετ οργισμένη του φώναξε να σταματήσει «να είναι τόσο ένθερμος και βίαιος εκφραστής του σοσιαλισμού».

Φυσικά η σύσκεψη τελείωσε με ένα τεράστιο... «απορρίπτεται»! Ο «κόκκινος πρίγκιπας» δεν έκανε για την νεαρή πριγκίπισσα. Αλλά, όπως γνωρίζουμε από την ιστορία, το πείσμα της Ελισάβετ ήταν πολύ πιο ισχυρό από το ντοσιέ... Εξι μήνες αργότερα ο Φίλιππος μπαίνει σε φάση μεταμόρφωσης: Αλλάζει το οικογενειακό όνομά του, αποποιείται τους τίτλους του και τις σοσιαλιστικές του ιδέες και έναν χρόνο αργότερα παντρεύεται την αγαπημένη του Ελισάβετ. Όμως, όλες οι προβλέψεις των γραμματέων αποδεικνύονται αληθινές, όπως λέει ένα παλαιό γνωμικό...
Βασίλισσα Ελισάβετ και πρίγκιπας Φίλιππος

Μπορεί, ο Φίλιππος να υποσχέθηκε στην Ελισάβετ πως «τέρμα οι πολιτικές συζητήσεις και ο σοσιαλισμός», στην πραγματικότητα, όμως, απλά έγινε πιο προσεκτικός και μυστικοπαθής. Στις αρχές του 1960, ξέσπασε το σκάνδαλο Προφιούμο: Ο υπουργός πολέμος Τζον Προφιούμο μοιραζόταν την ίδια ερωμένη με τον στρατιωτικό ακόλουθο της πρεσβείας της Σοβιετικής Ένωσης στη Βρετανία, Γιβγένι Ιβανόφ, τη διάσημη χορεύτρια καμπαρέ, την 19χρονη Κρίστιν Κέλερ.

Γνωρίστηκαν σε ένα πάρτι που διοργάνωσε στο Μπέρκσαϊρ ο Στίβεν Γουάρντ, ένας πλούσιος και διάσημος Λονδρέζος, με ευρύ κοινωνικό κύκλο, που αναλάμβανε να γνωρίζει επιφανείς Βρετανούς σε νεαρές και όμορφες γυναίκες. Ο Στίβεν Γουάρντ ήταν κατάσκοπος της Σοβιετικής Ένωσης και είχε ζήτησει από την Ελεν Κέλερ να αντλήσει πληροφορίες από τον Προφιούμο για τη θέση των πυρηνικών κεφαλών στη Δυτική Γερμανία.

Τη διεξαγωγή της έρευνας για την υπόθεση ανέλαβε ο Λόρδος Ντένιγκ. Ο φάκελος που πήρε στα χέρια της η Ελισάβετ ήταν σκέτη φωτιά. Γεμάτος από ονόματα της βρετανικής αριστοκρατίας. Ανάμεσα τους και ο πρίγκιπας Φίλιππος. Ο Στίβεν Γουόρντ ήταν στενός φίλος του. Οχι μόνο προμήθευε γυναίκες και χορεύτριες για το «κλαμπ της Πέμπτης», το κλειστό κλαμπ φίλων του Φίλιππου που βρίσκονταν και γλεντοκοπούσαν μια φορά τον μήνα -μόνο Πέμπτη, αλλά συμμετείχε και στις φλογερές σοσιαλιστικές συζητήσεις.

Και όχι μόνο αυτό. Ο Γουόρντ ήταν και ζωγράφος. Μέσα στο διαμέρισμά του βρέθηκε ένα πορτραίτο του Φίλιππου που είχε ζωγραφίσει ο Γουόρντ. Στα χέρι της Ελισάβετ έφτασε και ένας δεύτερος φάκελος. Αυτή την φορά από το FBI. Και οι Αμερικανοί συμφωνούν πως ο Φίλιππος εμπλέκεται στο σκάνδαλο Προφιούμο, δεν αποκάλυπταν, όμως, πόσο βαθιά.

Μέσα σε ένα φωτογραφικό άλμπουμ, που βρισκόταν στο γραφείο του Γουόρντ, υπήρχαν φωτογραφίες του Φιλίππου με τον εξάδελφό του Ντέιβιντ, Μαρκήσιο του Μίφορντ Χέβεν, μέσα σε ένα κλαμπ με γυναίκες. Αντίγραφα των φωτογραφιών είχε κλέψει ο Γιβγένι Ιβανόφ και είχε στείλει στην Μόσχα. Σύμφωνα με την MI5 οι Σοβιετικοί είχαν πολλές φωτογραφίες του Φίλιππου με διάφορες γυναίκες. Είχε πέσει ο πρίγκιπας θύμα εκβιασμού;

Μέσω του Γουόρντ, ο Φίλιππος γνώρισε τον Τοπόλσκι, ένα ταλαντούχο ζωγράφο που είχε αναλάβει να ζωγραφίσει το πορτραίτο της Ελισάβετ αλλά και τον Αντονι Μπλαντ, τον ιστορικό τέχνης που εμπιστεύθηκε η Ελισάβετ για τους βασιλικούς θησαυρούς του στέμματος. Και ο Τοπόλσκι και ο Μπλαντ αποδείχθηκαν Ρώσοι κατάσκοποι. Ο Μπλαντ άνηκε στον κύκλο των «κατασκόπων του Κέμπριτζ».

Ο Φίλιππος εν αγνοία του (;) είχε βάλει μέσα στο παλάτι ρώσους κατασκόπους σε μια εποχή που ο μαίνονταν ο ψυχρός πόλεμος. Οι σοσιαλιστικές του ιδέες αλλά και αδυναμία του στις όμορφες χορεύτριες τον είχε μετατρέψει σε πιόνι των Σοβιετιών. Η Ελισάβετ με μια μονοκονδυλιά έσβησε το όνομά του από την λίστα του Προφιούμο. Λίγες μέρες αργότερα ο Προφιούμο οδηγείται σε παραίτηση και η κυβέρνηση του συντηρητικού Χάρολντ ΜακΜίλαν καταρρέει υπό του βάρος του σκανδάλου.

Ολα αυτά περιέχονται στο νέο αποκαλυπτικό βιβλίο με συνεντεύξεις από πρώην σωματοφύλακες των μελών της βασιλικής οικογένειας που θα κυκλοφορήσει στο τέλος της εβδομάδας «ΤHE SECRET ROYALS: SPYING AND THE CROWN, FROM VICTORIA TO DIANA» των Richard Aldrich και Rory Cormac.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου