Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

ΕΓΩ + ΕΣΥ + Ο ΥΠΕΡΜΕΤΡΟΣ ΕΓΩΙΣΜΟΣ ΜΑΣ= ΑΙΩΝΙΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΜΑΣ

Photo by: blindbeth67
Να μαι πάλι!
Ετοιμοπόλεμη να αντιμετωπίσω τον εγωισμό μου…τον εγωισμό σου….. ως το alter ego μου…σου!
Εγωισμός …8 γραμματάκια που κουβαλάνε αμέτρητα νοήματα… μην πανικοβάλλεσαι!!..
Γι αυτό είναι άλλωστε η Η θεία Μαρία από το Σικάγο -ΕΓΩ- (μιας και το σηκώνει το κλίμα της γραφής ας προβληθώ και ΕΓΩ η "δόλια") να σε εγκυκλομορφώσω…τώρα που πήρα φόρα!




Από πού θες να αρχίσω μάτια μου..? Από πού?
Ετυμολογική Ερμηνεία? Πες το έγινε!
Άλλο που δεν ήθελα…ψοφάω για γαλλικές λέξεις…
Η λέξη προέρχεται από τον Γαλλικό όρο egoisme…τυχαίο…δεν νομίζω, που ισοδυναμεί, με την άγνωστη στο λεξιλόγιο του κ.Μπαμπινιώτη,…"ψιλομυτισμός".
Υπερβολική λοιπόν αγάπη του ατόμου προς τον εαυτό του με την συνακόλουθη, αν μη τι άλλο, αδιαφορία για τους άλλους…και γι αυτό υπάρχει ορισμός κατά το λεξιλόγιο της Η θείας Μαρίας από το Σικάγο με την ίδια κατάληξη …"δ-ισμός"! Αλλά ας κρατήσουμε το επίπεδο που αρμόζει….!
Σας αφήνω λοιπόν το μυστήριο της πρώτης συλλαβής …δεν είναι δύσκολο άλλωστε…!
Για να σας στολίσω λίγο την λέξη, λέω, να σας βάλω δίπλα χρωματιστές κορδέλες από μετάξι, μερικά συνώνυμα:
  • εγωπάθεια, 
  • φιλαυτία,
  • εγωκεντρισμός, 
  • αυτοθαυμασμός, 
  • αλαζονεία, 
  • υπεροψία, 
  • έπαρση.  
Γιατί χλόμιασες καλέ?
Σου θύμισα κάτι από Εσένα? Μπορεί να μην θέλεις να το παραδεχτείς αλλά σε βλέπω, η "τσακιρoμάτα μαυρομάτα" Άλλαξες μορφή …!

Πρωτού «ανάψουν τα αίματα»…θα σε προλάβω λέγοντας σου... ότι ο εγωισμός είναι έμφυτος, αποτελεί βασικό γνώρισμα της ψυχικής ιδιοσυγκρασίας κάθε ατόμου και γενικότερα της προσωπικότητάς του, δεν είναι μόνο δικό σου προσόν…οπότε ξεθύμωσε για λίγο! Η άστο...μείνε έτσι...γιατί τώρα μεγάλωσες και με την πάροδο του χρόνου, ως άτομο, απέκτησες μια δυσανάλογη υπερτροφία του εγωισμού σου που αγγίζει τα όρια της ψυχικής διαστροφής....!

Ωχ!! Σαν να ακούω μέσα στο αυτί μου…την αείμνηστη...Σαμφώ Νοταρά «ΜΠΟΥΡΛΟΤΟ» …τι το θέλα Φανερωμένη μου! Σαν να σε βλέπω να μεταλλάσσεσαι …ιδέα μου είναι ή θέλεις μήπως ένα χαπάκι να ρυθμίσουμε την πίεση …?
Ουσιαστικά βέβαια, η δομή της προσωπικότητας κάθε ανθρώπου που καθορίζει την ποιότητα και τον βαθμό του Εγωισμού…είναι η υπέροχη οικογένεια….!

Βλέπεις εμένα δεν με γέννησε η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ αλλά η ταπεινή Κυρία ΚΩΣΤΟΥΛΑ…έχει διαφορά γιατί …εσύ που νομίζεις ότι από τα γεννοφάσκια σου ζεις στο Ανάκτορο του ΜΠΑΚΙΓΧΑΜ μεγαλώνοντας με χρυσοπήγητες κουδουνίστρες και κουβερνάντες …και μεγαλώνοντας νιώθεις ωσάν το Ηarry Poter με την μαγική σκούπα….πρόσεχε γιατί απλά σου λέω…δεν είναι μαγική σκούπα, είναι απλώς ένα καλάμι…και άμα σπάσει …?
Ποιος θα σε μαζέψει άραγε…. ιδού η ρητορική ερώτηση!
Καλά για εσένα άνδρα…ἄνδρα μοι ἔννεπε, μοῦσα, πολύτροπον…Πολυμήχανε Οδυσσέα …γνωρίζω!
Και το λέω αυτό …γιατί το καλάμι σου είναι εμφανές συναγωνίζεται σε μέγεθος …αρχικά το δισυπόστατο κεφάλι σου καθώς και των «προικισμένων» χαρισμάτων σου…(μην πάει ο νους σας στο πονηρό!)
 
ΧΑΡΙΣΜΑΤΑ= ΥΛΙΚΑ ΑΓΑΘΑ
Δεν ειρωνεύομαι και δεν παραλογίζομαι …γιατί κουκλίτσα μου αν δεν έχει ό άνδρας, ένα αυτοκινητάκι ..από 2000 κυβικά και πάνω, μια καλή δουλίτσα …μικροεπιχειριματίας ή μικροεισοδηματίας .. και άντε το πολύ να του ανήκει ένα «φτωχόσπιτο» με πισίνα..πως θα τον κοιτάξεις εσύ…?

Άλλη εσύ …από το απέναντι «μαχαλά» του ανακτόρου….!
Τι να πω για σένα Μadmazel μου, εσύ μεγάλωσες μέσα στα πούπουλα των ΒΕΡΣΑΛΛΙΩΝ με γαλλικά και πιάνο …οι πρώτες σου λέξεις ..πάντα ακολουθώντας το savoir vivre..Madame & Monsieur….γι’ αυτό άλλωστε έγινες κΙΟΥΡΙΑ …με κ μικρό.. η καλύτερα ας το σώσω…COLOURSTAR…(προσοχή στο spelling…γιατί θα ακουστεί η Σταρ των Οπισθίων…)!

Εσύ δεν θέλεις αυτό το πρότυπο άνδρα που περίμενε και η Αννούλα μας, γνωστή ως Βίσση, το τραγουδούσε και στις 7 Νότες του ΣΟΛ…μπας και σωφρονιστείς:

«Αυτός που περιμένω δε θα ‘ρθει από τα αστέρια θα ‘ναι τα δυο του χέρια γεμάτα χώματα
Αυτός που περιμένω δε θα ‘ναι ο ιππότης θα ‘ναι απλός στρατιώτης στα χαρακώματα»
Εσύ θέλεις τον Άλλον…τον παραπάνω … λεβέντη, της Καιτούλας…του Σχοινά που αν και κάνει την δύσκολη ..όλα τα ξέρει γι’αυτόν..δεν της έχει ξεφύγει τίποτα… Μα το Στίχο:
«Δε μ’ ενδιαφέρει αν έχεις Μερσεντές χλιδάτη ή σπορ διθέσια BWM,
Δεν μ’ ενδιαφέρει αν στο ποτό καπνίζεις πούρο,
αν είσαι γόνος ευγενών 
κι αν είν’ Αρμάνι το κουστούμι σου το σκούρο
κι έχεις και μπλοκ επιταγών….»
Βρε καλώς το μου! Αχουτο !
Σε σένα αναφερόμουν με όλα αυτά τα όμορφα υλικά αγαθά σου…που λανσάρεις για να με εντυπωσιάσεις..!
Ένα θα σου πω…έχω ξετρελαθεί σε βαθμό παράνοιας που θέλω να σου πω το πόσο……………… αδιάφορα μου είναι!!!!!!!!!!
Γιατί πολύ απλά όλα αυτά είναι το περιτύλιγμα! Ανοίγοντας το «κουτί της Πανδώρας» ξετυλίγεται η μυστηριώδης προσωπικότητά σου.

Ο εγωισμός σου χρυσέ μου, είναι τόσο μεγάλος, που η υφήλιος ολόκληρη δεν μπορεί να τον χωρέσει. Γιατί αν σου έθετα το δίλημμα να επιλέξεις ανάμεσα στην εκμηδένιση του σύμπαντος και στη δική σου προσωπική καταστροφή, δεν είναι ανάγκη να πω εγώ ποια θα ήταν η απάντηση σου...

Η μόνη σου παραδοχή, παρατηρώντας τον τρόπο που ζεις είτε μέσα από το Ανάκτορό σου αναφερόμενη σε σένα Μonsieur, είτε μέσα από το Παλάτι σου αναφερόμενη σε σένα Madame, είναι ότι τα υλικά –κοινωνικά αγαθά αποτελούν το καλύτερο θεμέλιο για την ανθρώπινη ευτυχία ή πιο realite«δήθεν ευτυχία»!

Υπάρχει βέβαια και η αντίπερα όχθη των «Ρομαντικών» ανθρώπων που στην εποχή που διανύουμε φέρουν το όνομα «Εξωγήινοι» αυτοί που θεωρούν πως τα ψυχοπνευματικά αγαθά είναι ανώτερα από τα υλικά και από αυτά καθορίζεται η προσωπική ευτυχία σου… !
Αναλογίσου, λοιπόν, τα υλικά αγαθά μπορεί να είναι πολύτιμα, δεν αντιλέγω, αλλά η αξία τους όμως εξαρτιέται από τον τρόπο χρήσης τους. Αλόγιστη χρήση περισσότερο βλάπτει παρά ωφελεί. Κυρίως όμως είναι πρόσκαιρα και παροδικά ..δεν θα τα κουβαλήσεις μαζί σου, ΕΚΕΙ…ΣΤΟ ΤΟΠΟ ΧΛΟΕΡΟ .. ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΠΑΥΘΕΊ Η ΨΥΧΗ ΣΟΥ..! ΦΤΟΥ ΦΤΟΥ..! (φτύσ’ τον κόρφο σου ή κατά την γλυκεία Μητέρα Κωστούλα Σταυροκοπήσου! Και Πες! : Γειαμ και Χαραμ)!

Πραγματικά δεν κουράζεσαι από τις αλλεπάλληλες συγκρούσεις με το υπόλοιπο ¨ποταπό κοινωνικό σύνολο¨ στην προσπάθεια σου να υπεραντισταθμίσεις τα συναισθήματα μειονεξίας κατά βάση και συμπλεγμάτων κατωτερότητας που σε διακατέχουν.. καμουφλάροντας τα με τα καλούδια σου… 
Δεν αντιλαμβάνεσαι ότι έχεις άγνοια για τις πραγματικές σου δυνατότητες και συνακόλουθα υπερεκτιμάς της ικανότητες σου…?
Αλλά αυτός είναι ό ρόλος της ύπαρξής σου!
Να διαιωνίζεις την προβολή σου ως «εγωιστικού τύπου» στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον…και να παλεύεις να προσαρμοστείς σε αυτό…ΤΙ ΕΥΤΥΧΙΑ!

Τα μαθηματικά της ζωής άλλωστε, έχουν ορίσει την ετυμηγορία, αυτές οι στοιχειώδεις αριθμητικές πράξεις, που προϋπάρχουν ήδη από το 2000 π.Χ. ότι ο κάθε άνθρωπος είναι σαν το αριθμητικό κλάσμα, όπου αριθμητής είναι ο αληθινός εαυτός του και παρανομαστής η εικόνα που έχει για τον εαυτό του. 
Όσο μεγαλώνει ο παρανομαστής, τόσο μικραίνει η αξία του κλάσματος. Κι όσο ο παρανομαστής τείνει προς το άπειρο, τόσο το κλάσμα τείνει προς το μηδέν. 
Για να ισοδυναμεί το κλάσμα αρκεί ο εγωισμός σου να ταυτίζεται με την υπεράσπιση της ιερότητας του προσώπου σου και των δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτή, δηλαδή το δικαίωμα ελευθερίας, αξιοπρέπειας και διασφάλιση της προσωπικής τιμή ΣΟΥ.
Η θεία Μαρία από το Σικάγο

4 σχόλια:

  1. Αγαπητη Μαρια κατα αρχη και κατα τελος συνχαρητηρια ...... Αγαπητοι αναγνοστες επιτρεψτε μου πριν σχολιασω τα της Μαριας να σας δηλωσω για πρωτη φορα οτι εχω ενα ιδιετερο η μεγαλο /μειονεκτημα, μικρου η΄μεγαλου δυσιλεκτησμου πραγμα που με κανει να μη πολυγραφο γιατι ντρεπομε για τα απιστευτα ορθογραφικα μου λαθη.Ειναι,αληθεια οτι το κειμενο σου με εντιποσιασε. Στην αρχει ΄΄΄τα πηρα΄΄ αλλα στην συνεχεια ομολογω με συνεπηρε μπραβο σου!εδειξες και απεδειξες οτι εχεις επιπεδο.Ετσι ειναι.! Ευχομαι ολους μας να μας αγγιξει να μην κολυσουμε στην λεπτομερια η΄στους τυπους αλλα μονο στην ουσια ....και παλι μπραβο΄. Σου ζητω συγνωμη που δεν θα αναφερω το ονομα μου αλλα ντρεπομε λογο της ιδιαιτερης και μεγαλης μου ανορθογραφιας. Οπως και να εχει εδειξες οτι εχεις ιδιετερο επιπεδο σε χαιρετω ενας ανωνυμος και ανορθογραφος θαυμαστης σου !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φιλτατε Ανωνυμε ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ,

    Αρχικα σε ευχαριστω θερμα η καλυτερα "τα μαλα" για τα ομορφα κ καλοσυνατα λογια που θελησες να μοιραστεις μαζι μας.

    Ομολογουμενως ευχομαι να εισαι "γουρλης" καθοτι εισαι ο Νο 1 αναγνωστης που απεστειλε σχολιο δημοσια τουλαχιστον..Η χαρα μου δεν περιγραφεται Αγαπητε!

    Για να σου ανταπωδωσω τα δεοντα του θαυμασμου..επετρεψε μου να σε εγκυκλομορφωσω με τις ταπεινες γνωσεις μου μπας κ καταφερω να σε παροτρυνω να μας χαρισεις το ονοματακι σου Monsieur... Σύμφωνα με πρόσφατες ανακαλύψεις, ο δυσλεκτικός εγκέφαλος «σκέπτεται» αποτελεσματικότερα με εικόνες και όχι με λέξεις και για το λόγο αυτό λειτουργεί συντριπτικά ταχύτερα από τον κοινό εγκέφαλο. Οι δυσλεκτικοί διαθέτουν υψηλές ικανότητες αντίληψης χώρου και δημιουργικής-εφευρετικής σκέψης. Αποτέλεσμα αυτής της βιολογικής ιδιαιτερότητας, είναι η ανάδειξη μεγάλων –δυσλεκτικών- εφευρετών, όπως οι Α. Αϊνστάιν, Τόμας Έντισον, Λεονάρντο Ντα Βίντσι, ηγετών όπως ο Τζων Κέννεντι και ο Ουϊνστον Τσώρτσιλ, αλλά και καλλιτεχνών όπως ο Πικάσσο, ο Τζον Λένον, ο Τομ Κρούζ και ο Γουόλτ Ντίσνεϊ.

    Πιστευω λοιπον να αντιληφθηκες ..οτι εισαι πιο ξεχωριστος απο εμας..εχεις κρυφα χαρισματα!

    Με εκτιμηση

    Η Θεια Μαρια απο το Σικαγο ή κατα τα εγκοσμια Μαρια Βεργινη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρια αν μου επιτρεπεις τον ενικο, αλλιως συγγνωμη. Περνω το θαρρος πιστευοντας οτι εισαι αρκετα μικροτερη μου.Εδω ειμαι σιγουρος οτι δεν πέφτω εξω. Διαισθηση ενος 55αρη. Καποια απο αυτα που λες τα γνωριζα.Περι Αινσταιν και Λεοναρντο Ντα Βιντσι,ανεφερες και αρκετους αλλους επωνυμους και σπουδαιους ανθρωπους.Σε ευχαριστω και παλι.Οπως και να χει ομως, η αναπηρια ειναι αναπηρία.Ασχετα αν πολλους "αναπηρους" δεν μπορουν πολλοι "αρτημελης" ουτε καν να τους αγγιξουν.Βλεπε Χακινς ποσοι αραγε φυσικοι καθηγητουληδες θα ηθελαν να χαν το μυαλο του.Περαν τουτων το πνευμα ειναι πνευμα και σιγουρα δεν αναφερομαι στο δικο μου,γιατι η υποκειμενικοτητα δεν το επιτρεπει, αλλα στο δικο σου.Προσωπικα η προθεση μου προς το αρθρο - προσωπικοτητα σου δεν ηταν ουτε κατα διάνοια προθεση κολακείας αλλα ενισχυσης ενος νεου ανθρωπου με παραγωγικη,δημηουργικη διαθεση προσφορας προς το ευρητερο κοινωνικο συνολο.Τελος ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ.!
      Υ.Γ 1 Αντιλαμβανεστε οτι ο ορθογραφισμος αυτου του κειμενου δεν ειναι δικης μου παραγωγης.!
      Υ.Γ 2 Το ονομα μου, δεν εχω το θαρρος ακομα να το αναφερω ευχομαι και απο πλευρας μου σιγα σιγα να γινει και αυτο.Σε πρωτη φαση, θολά φωτογραφιζοντας με εχω σπουδασει φυσικος.ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

      Διαγραφή

Αρχειοθήκη ιστολογίου