Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

Ανοιχτή σύσκεψη στα Σπάτα για την τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης του «Ελ. Βενιζέλος»

Με πρωτοβουλία των Οργανώσεων Μελών Σπάτων – Αρτέμιδος και Παιανίας – Γλυκών Νερών του ΣΥΡΙΖΑ, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου στο Δημαρχείο Σπάτων ανοιχτή
σύσκεψη σχετικά με την τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» και την επέκταση ισχύος της.




Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα προβλήματα και τις επιπτώσεις από τη λειτουργία του Αεροδρομίου για την περιοχή της Ανατολικής Αττικής και τις βελτιωτικές κινήσεις που θα μπορούσαν να γίνουν ενόψει της ανανέωσης της σύμβασης μεταξύ του «Ελ. Βενιζέλος» και του Ελληνικού Δημοσίου.
Με μια εμπεριστατωμένη εισήγηση, ο Δημοτικός Σύμβουλος Σπάτων – Αρτέμιδος Χρήστος Τσαντίλας αναφέρθηκε σε όλες τις παραμέτρους – επιπτώσεις από τη λειτουργία του Αεροδρομίου Αθηνών εστιάζοντας στο θέμα των χρήσεων γης και των δεσμευμένων εκτάσεων γύρω από αυτό, καθώς και στην απαλλαγή του Αεροδρομίου από την καταβολή των νόμιμων δημοτικών τελών και των αντισταθμιστικών οφελών προς τους όμορους δήμους.
Μετά από διαλογική συζήτηση που ακολούθησε, οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη κατέληξαν ότι ενόψει της ανανέωσης της σύμβασης του «Ελ. Βενιζέλος» με το Ελληνικό Δημόσιο για την περίοδο 2025 – 2055, για την οποία έχει ανοίξει συζήτηση αυτή την περίοδο από την ελληνική κυβέρνηση, θα πρέπει να επανεξεταστούν μια σειρά από ζητήματα, όπως είναι:
α). ο επανακαθορισμός των χρήσεων γης αλλά και η τροποποίηση των ζωνών περιορισμένης ανάπτυξης γύρω από το Αεροδρόμιο.
β). η αναπροσαρμογή του δημοτικού φόρου που πληρώνει το «Ελ. Βενιζέλος» από 0,5% σε 1,5% , όπως ισχύει για όλα τα υπόλοιπα αεροδρόμια της Ευρώπης. Επίσης θα πρέπει να επανέλθουν όλα τα νόμιμα δημοτικά τέλη που έχουν καταργηθεί με νόμους.
γ). ο καθορισμός αντισταθμιστικών οφελών από την επιβάρυνση (ηχορύπανση, περιβαλλοντική ρύπανση κ.α.) που θα διατεθούν για την ανάπτυξη της περιοχής.
δ). η επαναφορά της παροχής αντισταθμιστικών οφελών από την αξιοποίηση του Αεροδρομίου του Ελληνικού, όπως προέβλεπε η αρχική σύμβαση του Αεροδρομίου.
Παράλληλα, επισημάνθηκε ότι θα πρέπει τα δημοτικά συμβούλια των δήμων αλλά και το περιφερειακό συμβούλιο Αττικής να πάρουν θέση σχετικά με τα παραπάνω θέματα – αιτήματα και να προχωρήσουν στη λήψη αντίστοιχων αποφάσεων.
Αποφασίσθηκε δε η διοργάνωση ενημερωτικής ημερίδας για το κοινό όπου θα παρουσιαστούν οι παραπάνω απόψεις – προτάσεις και στην οποία θα κληθούν οι αρμόδιοι υπουργοί, οι βουλευτές Περιφέρειας Αττικής, η Περιφέρεια Αττικής, οι Δημοτικές Αρχές των δήμων που εμπλέκονται, η Διοίκηση του «Ελ. Βενιζέλος» και όλοι οι φορείς της περιοχής.
Επίσης, θα επιδιωχθεί η συζήτηση του θέματος στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι παραπάνω θέσεις στην υπογραφή της νέας σύμβασης και να ζητηθεί από τους βουλευτές να παραταθεί ο χρόνος για την υπογραφή αυτής ώστε να προηγηθούν όλες οι απαραίτητες διαβουλεύσεις.
Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν οι βουλευτές Περιφέρειας Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Αθανασίου, Γιάννης Δέδες, Γιώργος Πάντζας και Πάνος Σκουρολιάκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Νάσος Αναγνωστόπουλος, Σπύρος Πάντζας, Ιωάννα Τσούπρα και Μαρία Γιαννακάκη, ο Συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Ανατολικής Αττικής Πάνος Ροδάκης, μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων του ΣΥΡΙΖΑ Λία Ντελάκη (Σπάτα – Αρτέμιδα), Αθηνά Κιούση (Κορωπί), Αλέκος Καποδίστριας (Παιανία) και Θάλεια Μπέη (Μαρκόπουλο), καθώς και πολίτες και κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής.

www.irafina.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου