Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

Μαντέψτε σε ποια χώρα της Ευρώπης μειώνονται οι άστεγοι

Ένα πρότζεκτ με στόχο τον περιορισμό των άστεγων φροντίζει ώστε να βρίσκει φθηνά καταλύματα ή να κτίζει σπίτια για εκείνους που δεν μπορούν να έχουν την δική τους κατοικία
Υπάρχει μία και μόνο χώρα στην Ευρώπη που έχει καταφέρει να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των αστέγων και αυτό, όχι με προσωρινές λύσεις, όπως είναι οι ξενώνες, αλλά με μόνιμες λύσεις, που έχουν αποδειχθεί και πιο οικονομικές.




Ενώ σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως είναι η Βρετανία, ο αριθμός των ανθρώπων που κοιμούνται στον δρόμο αυξάνεται κάθε χρόνο, στην Φινλανδία συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Σύμφωνα με τον Juha Kaakinen, διευθύνοντα σύμβουλο του οργανισμού Y-Foundation, στόχος του σχετικού προγράμματος είναι όλοι οι πολίτες να έχουν μόνιμη στέγη αλλά και δουλειά.

Ο ίδιος, δήλωσε στην βρετανική ιστοσελίδα Independent: «Το κύριο πράγμα είναι να έχεις επιλογές στέγασης και μετά να τις υποστηρίξεις, αν υπάρχει ανάγκη. Βοηθάμε με το να προσφέρουμε καταλύματα με προσιτό ενοίκιο και με το να ενθαρρύνουμε τον δημόσιο διάλογο σε θέματα που σχετίζονται με τους άστεγους».



Σύμφωνα με τον οργανισμό Y-Foundation και το πρότζεκτ Housing First (η στέγαση πρώτα) ο στόχος είναι να βρίσκονται για τους άστεγους κατοικίες με ενοίκιο που έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν ή να τους δοθούν κατοικίες σε κτήρια που κατασκευάζει ή ανακαινίζει ο ίδιος ο οργανισμός σε όλη την Φινλανδία. Αλλά το πρότζεκτ δεν σταματά μόνο στην στέγαση των ανθρώπων αυτών, αφού διαθέτει το κατάλληλο προσωπικό που θα τους βοηθήσει να βρουν εργασία και να αντιμετωπίσουν τυχόν προβλήματα εθισμού.

«Ο καθένας από εμάς έχει το δικαίωμα να έχει το δικό του σπίτι και ιδιωτική ζωή», υποστηρίζει ο Kaakinen και αναφέρει ότι το πρόγραμμα στέγασης που φροντίζει να βρουν μόνιμη κατοικία οι άστεγοι είναι πιο οικονομικό για την κυβέρνηση από τις προσωρινές λύσεις, όπως η διαμονή τους σε ξενώνες αστέγων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου