Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Μαρινόπουλος: “Κούρεμα” 50% προς όλους τους προμηθευτές

Οριζόντιο “κούρεμα” 50%, ανεξαρτήτως του ύψους των οφειλών, θα προβλέπεται για όλους τους προμηθευτές στη τελική συμφωνία εξυγίανσης της Μαρινόπουλος. Αρμόδιες πηγές με γνώση των
διαπραγματεύσεων επιβεβαιώνουν το παραπάνω, υποστηρίζοντας ότι η επιλογή αυτή υπαγορεύεται από νομικούς και τεχνικούς λόγους. 




Με άλλα λόγια, είτε πρόκειται για “μεγάλους” είτε πρόκειται για “μικρούς” προμηθευτές, είτε πρόκειται για απαίτηση ύψους 80.000 ευρώ είτε για 8 εκατ. ευρώ θα εφαρμοστεί το ίδιο ποσοστό διαγραφής.
Υπενθυμίζεται ότι στο μνημόνιο για τους όρους της συμφωνίας εξυγίανσης που υπεγράφη στις 2 Σεπτεμβρίου ανάμεσα στην οικογένεια Μαρινόπουλου, στην Σκλαβενίτης και τις τέσσερις πιστώτριες τράπεζες προβλεπόταν το ενδεχόμενο μιας ευνοϊκότερης μεταχείρισης προς όσους έχουν απαιτήσεις από τη Μαρινόπουλος έως 100.000 ευρώ, με άλλα λόγια ότι θα γινόταν προσπάθεια να μην υποστούν “κούρεμα” και ότι οι διαγραφές οφειλών κατά 50% θα αφορούσε αυτές που ήταν από 100.000 ευρώ και άνω. Συγκεκριμένα στο μνημόνιο αναφερόταν: «Θα καταβληθεί προσπάθεια ούτως ώστε στην νέα εταιρεία να μεταφερθεί το σύνολο των πιστωτικών υπολοίπων προμηθευτών με υπόλοιπα μικρότερα των 100.000 ευρώ ανά προμηθευτή για το σύνολο των τεσσάρων υπό εξυγίανση εταιρειών δηλαδή Μαρινόπουλος, Express M, Ξυνός, Πειραϊκό».
Οι ίδιες πηγές, πάντως, σπεύδουν να καθησυχάσουν τους μικρούς προμηθευτές τονίζοντας με νόημα ότι θα επιδειχθεί ιδιαίτερη ευαισθησία προς αυτούς την επόμενη ημέρα. Μετά το «κούρεμα» πάντως, το Μνημόνιο προβλέπει πολύ γρήγορη εξόφληση των οφειλών της Μαρινόπουλος προς τους προμηθευτές, καθώς αναφέρει ότι οι οικονομικές υποχρεώσεις μετά την απομείωσή τους μεταφέρονται στην νέα εταιρεία και θα εξοφληθούν από αυτή μετά την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής και εντός 30 ημερών χωρίς την επιβολή τόκων, προστίμων, προσαυξήσεων και τυχόν λοιπών επιβαρύνσεων και σύμφωνα πάντα με όσα θα προβλέπονται στην συμφωνία εξυγίανσης.
Αν και το νομικό κείμενο της συμφωνίας δεν έχει ακόμη δοθεί στους προμηθευτές, ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ήδη συγκεντρωθεί το 40% των ενέγγυων πιστωτών και πάνω από το 50% του συνόλου. Στους πιστωτές που έχουν συναινέσει φέρεται να συμπεριλαμβάνεται και ο γαλλικός όμιλος Carrefour ενώ σε καλό δρόμο φέρεται να βρίσκεται και η συμφωνία με την Helens Re που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμφωνία εξυγίανσης.
Την 21η Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία έχει ορισθεί δικάσιμος για τη συζήτηση της κύριας αίτησης υπαγωγής της Μαρινόπουλος στο άρθρο 99 θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα ζητηθεί αναβολή. Όλα τα εμπλεκόμενα μέρη κάνουν αγώνα δρόμου για να κατατεθεί η συμφωνία εξυγίανσης έως τις 30 Σεπτεμβρίου, όχι μόνο για να μην χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος, αλλά και για έναν τεχνικό πλην όμως σημαντικό λόγο: η συμφωνία εξυγίανσης πρέπει να βασίζεται στην οικονομική κατάσταση της Μαρινόπουλος όπως αυτή απεικονίζεται μέχρι και τρεις μήνες πριν, δηλαδή στις 30 Ιουνίου 2016. Κατάθεση της συμφωνίας μετά την 30ή Σεπτεμβρίου 2016 σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνουν νέοι υπολογισμοί και να ληφθούν υπόψη και μεταγενέστερα στοιχεία. Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η απόφαση του δικαστηρίου θα εκδοθεί σε λιγότερο από ένα μήνα, ενώ η όποια τριτανακοπή πρέπει να ασκηθεί εντός ενός μηνός από την καθαρογραφή της απόφασης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου