Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Yψηλοί τόνοι από ΝΔ - Διάθεση για καταψήφιση της συμφωνίας

Yψηλοί τόνοι από ΝΔ - Διάθεση για καταψήφιση της συμφωνίας
Ο τέως πρωθυπουργός στηλιτεύει τη στάση της κυβέρνησης που συνεχίζει, όπως λέει, να λέει «ψέμματα στο εσωτερικό», ενώ προβάλει στην Ευρώπη τα επιτεύγματα της προηγούμενης κυβέρνησης που αμφισβητεί.
Ανεβάζει αντιπολιτευτικές στροφές η Νέα Δημοκρατία όσο τρέχει αντίστροφα ο χρόνος που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. για να συμφωνήσει με τους εταίρους και δανειστές της χώρας.




Οι όλο και υψηλότεροι τόνοι που χρησιμοποιεί η Συγγρού προοιωνίζονται μάλλον την καταψήφιση της πιθανολογούμενης συμφωνίας από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, αν και δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις για τη στάση που θα τηρήσουν στη Βουλή θα αποτελέσει το βασικό αντικείμενο συζήτησης στο άτυπο Πολιτικό Συμβούλιο που συγκλήθηκε για την προσεχή Τρίτη.

Ενδεικτικό, ωστόσο, του κλίματος που διαμορφώνεται είναι ότι τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο πρόεδρος της Αντώνης Σαμαράς εντείνουν την πίεση προς την κυβέρνηση εστιάζοντας, αφενός, στο επιπρόσθετο κόστος που σωρεύεται από την ατέρμονη καθυστέρηση εφαρμογής της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου, και αναδεικνύοντας, αφετέρου, τη διαφορετική γλώσσα που χρησιμοποιούν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι εντός και εκτός της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σαμαράς με προσωπική δήλωσή του κάλεσε την κυβέρνηση να ζητήσει συγνώμη από τον ελληνικό λαό, καθώς, όπως επισημαίνει “στο “Πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων του 2015” που κατέθεσε στην Ευρώπη τον περασμένο Απρίλιο, αποδέχεται πλήρως τις επιτυχίες της προηγούμενης κυβέρνησης”, δηλαδή, όπως προσθέτει, “όλα αυτά που ως τώρα αμφισβητούσε και ακόμα αμφισβητεί μέσα στην Ελλάδα”.

Σύμφωνα με τον τέως πρωθυπουργό, το κείμενο αυτό που συντάχθηκε από το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών, σε συνεργασία με μια σειρά από υπουργεία της κυβέρνησης, παραδέχεται μεταξύ άλλων ότι:

*«Η πρόοδος που επετεύχθη τα τελευταία χρόνια αντικατοπτρίζεται στα θεμελιώδη μακροοικονομικά μεγέθη και είναι αποτέλεσμα των σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων»,

*«Η δημοσιονομική θέση της χώρας βελτιώθηκε σημαντικά, αλλά τέθηκαν και οι βάσεις ώστε η πρόοδος στα μακροοικονομικά μεγέθη να μην είναι μόνο κυκλικού χαρακτήρα, αλλά να έχει και σημαντικό διαρθρωτικό υπόβαθρο»,

*«Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης μειώθηκε από το 15,2% του ΑΕΠ το 2009 στο 3,5% του ΑΕΠ το 2014»,

*«Η στροφή προς ένα αναπτυξιακό υπόδειγμα με εξωστρέφεια, επιτυγχάνεται το 2013 και το 2014» και «η διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα βελτιώθηκε».

*«Ο δείκτης “doing business” της Διεθνούς Τράπεζας αντικατοπτρίζει την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στους τομείς για έναρξη επιχειρήσεων, της καταγραφής περιουσίας και της υλοποίησης συμβολαίων, με αποτέλεσμα τη συνολική βελτίωση στην κατάταξη της χώρας».

“Μ’ άλλα λόγια σήμερα παραδέχονται πλήρως, όλα αυτά που ως τώρα ειρωνεύονταν ως “success story””, υποστηρίζει ο κ. Σαμαράς, προσθέτοντας ότι “το κείμενο με τις παραδοχές αυτές της σημερινής κυβέρνησης έχει αναρτηθεί στην ηλεκτρονική σελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Στρατηγική Ευρώπη 2020”, την ίδια ώρα που “μέσα στη χώρα, συνεχίζουν τα ψέματα” και “συνεχίζουν να καταστρέφουν ό,τι ήδη παραδέχονται πως ήταν σωστό”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου