Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Η ΑΛΑΖΟΝΕΙΑ είναι επικίνδυνη … στη λήψη αποφάσεων ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ




Το θέμα που αφορά την γνωμοδότηση επί της μελέτης ΜΠΕ του έργου «Οριστική Οριοθέτηση Τμημάτων Ρέματος Βαλανάρη» τέθηκε στην συνεδρίαση του πρόσφατου Τοπικού Δημοτικού Συμβουλίου Πικερμίου, την Δευτέρα 27/4 /15, ήταν προγραμματισμένο να τεθεί την επομένη ημέρα στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και την Τετάρτη στο Δημοτικό Συμβούλιο. Κατόπιν όμως σοβαρής παρέμβασης των παρευρισκόμενων  ενεργών  πολιτών, η διοίκηση του Δήμου αναγκάστηκε να το αναβάλλει  και τελικά να πραγματοποιήσει την σύγκληση   της επιτροπή διαβούλευσης την ερχόμενη Τρίτη 12/5/15.  
 





Ένα τόσο σοβαρό θέμα, το οποίο είναι ιδιαίτερης περιβαλλοντικής σημασίας, χρήζει ιδιαίτερης προσοχής  διότι   η διαδικασία οριοθέτησης αποτελεί μια σύνθετη και πολύπλευρη διαδικασία που επιβάλλει "διεπιστημονική" αντιμετώπιση, τόσο σε επίπεδο εκπόνησης των μελετών, όσο και σε επίπεδο ελέγχων. Δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζεται με τόση ελαφρότητα και «ταχύτητα», χρειάζεται την συμμετοχή  εξειδικευμένου και έμπειρου  προσωπικού  για την βοήθεια τόσο  των αιρετών όσο και των  υπηρεσιών  του Δήμου.  
Η Περιφέρεια η οποία εκπόνησε την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) την «έθεσε» σε δημόσια διαβούλευση έως και τις 3/6/15 , επομένως υπήρχε χρόνος έτσι ώστε και ο Δήμος μας, αφού διαβουλευθεί με αρμόδιους  επιστημονικούς  και  κοινωνικούς φορείς   να λάβει   την σωστή απόφαση για την ζητούμενη γνωμοδότηση. 
 Αντ΄ αυτού, εκ μέρους της Διοίκησης εκδηλώθηκε μια απίστευτη βιασύνη περί της λήψης απόφασης στα θεσμικά όργανα, παραλείποντας  το πιο σημαντικό κομμάτι την απαιτούμενη και νομίμως κατοχυρωμένη ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ . 
Στην  εν λόγω συνεδρίαση ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος ( ο οποίος μάλιστα εκλέχθηκε  στη Δ.Ε. Πικερμίου),  διάβασε μια  θετική γνωμοδότηση της Τεχνικής Υπηρεσίας υπέρ της οριοθέτησης του Ρέματος Βαλανάρη, στην οποία    υπερθεμάτισε και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών .
ΠΟΙΟ ΗΤΑΝ,  ΤΟ ΤΡΑΓΙΚΟ ΛΑΘΟΣ;; !!!  Η ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ  ΤΟΥΣ , ΑΦΟΡΟΥΣΕ ΑΛΛΟ ΡΕΜΑ !!!!  
Δυστυχώς αυτό το  λάθος, οι δύο Αντιδήμαρχοι το « αντιλήφθηκαν» μετά από ώρα , αφού πρώτα προκάλεσαν ένα απίστευτο «μπάχαλο» από την επιμονή τους περί της πλήρους γνώσης του θέματος  …..προκαλώντας και υποτιμώντας τον κάθε τεκμηριωμένο ομιλούντα . Από την υπογράφουσα τέθηκε επιτακτικά ότι είναι απαιτητή η διαδικασία της διαβούλευσης, ..η αλαζονεία τους δεν είχε όρια…. 
Επειδή τα υδατορέματα αποτελούν εκτός από φυσικούς απαγωγείς των επιφανειακών υδάτων του χερσαίου χώρου και ευαίσθητα οικοσυστήματα,  πρέπει να τύχουν ειδικής προστασίας. Για τους λόγους αυτούς, η οριοθέτησή τους είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον πολεοδομικό σχεδιασμό. Η εν λόγω οριοθέτηση, πρέπει να βασίζεται σε ένα πλήθος "τεχνικού χαρακτήρα" παραγόντων όπως είναι οι τοπογραφικοί, γεωλογικοί, περιβαλλοντικοί, υδρολογικοί κ.λ.π. Μια επιτυχής και πρόσφορη οριοθέτηση, επηρεάζεται εκτός από τους παραπάνω παράγοντες, από τη νομοθεσία, τη νομολογία αλλά και από τον τρόπο οργάνωσης των υπηρεσιών που άμεσα ή έμμεσα σχετίζονται με αυτή.
  Το υδατόρεμα Βαλανάρης  είναι χαρακτηρισμένο ιδιαίτερου φυσικού περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος σύμφωνα με το Π.Δ ΦΕΚ 281 Δ/23-3-1993,  θεωρείται ένας από τους κύριους  κλάδους παροχής νερού του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας. Πηγάζει από την Πεντέλη από τα υψώματα της Μαυρηνόρας ,διασχίζει την Δημοτική Ενότητα Πικερμίου δημιουργώντας  πανέμορφους καταρράκτες στο Ντράφι, είναι το φυσικό όριο με τη δασική , καμένη αλλά εντόνως  φυσικά αναγεννώμενη  και κηρυχθείσα ως αναδασωτέα έκταση Δασαμάρι, συνεχίζει  στη Διώνη, στο Πικέρμι (όπου στις όχθες του ανακαλύφθηκαν τα πρώτα παλαιοντολογικά ευρήματα , η γνωστή παγκοσμίως «πικερμική πανίδα») και καταλήγει στη θάλασσα μέσω του  Μεγάλου  Ρέματος  Ραφήνας. 
  Το Ρέμα είναι  γνωστό και με τις ονομασίες Βαθύρεμα , Λυκόρεμα ,Μεγάλο Ρέμα. Η επικρατέστερη όμως είναι Βαλανάρης .Έχει νερό όλο το χρόνο ,με  αρκετές φυσικές πηγές που τροφοδοτούν το ρέμα , λιμνούλες , καταρράκτες επιφάνειες βράχων με πλούσιο σταλαγμιτικό υλικό, πλούσια χλωρίδα και πανίδα , ένα ειδυλλιακό μέρος  ακόμη  και μετά τις φωτιές που αξίζει και οφείλουμε να το προστατεύσουμε από τις παράνομες ανθρώπινες παρεμβάσεις, να το αξιοποιήσουμε σωστά με γνώση και ευαισθησία έτσι ώστε να καταστεί πόλος αναψυχής και ήπιας ανάπτυξης για την περιοχή μας .
Στην επερχόμενη συνεδρίαση της επιτροπής διαβούλευσης με θέμα: «λήψη απόφασης για τη γνωμοδότηση  της οριοθέτηση του Ρέματος Βαλανάρη», θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας , τις οποίες και θα  γνωστοποιήσουμε .
Εκ μέρους της Δημοτικής Κίνησης «Μέτωπο Ψηλά»
Η Δημοτική Σύμβουλος 
Αμαλία Τόκα 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου