Κυριακή 24 Μαΐου 2015

Ποιοι μισθοί μειώνονται στο Δημόσιο -Ποια επιδόματα χάνονται

Έρχονται περικοπές και αλλαγές στο Μισθολόγιο του Δημοσίου. Τα σχέδια για περικοπή της προσωπικής διαφοράς. Ειδικό μισθολόγιο για υπαλλήλους οικονομικών υπηρεσιών.
Τη σταδιακή περικοπή της προσωπικής διαφοράς που λαμβάνουν 66.000 δημόσιοι υπάλληλοι, την κατάργηση των μη μισθολογικών παροχών που αποδίδεται σε ειδικές κατηγορίες εργαζομένων στο Δημόσιο, τη δημιουργία ειδικού μισθολογίου για τους υπαλλήλους των οικονομικών υπηρεσιών και την καταβολή υψηλότερων επιδομάτων στους κατόχους θέσεων ευθύνης, παρουσιάζει σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα η εφημερίδα «Έθνος», ως τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους η κυβέρνηση επεξεργάζεται τις παρεμβάσεις στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων οι οποίες αναμένεται να εφαρμοστούν από το 2016.




Σύμφωνα με το δημοσίευμα το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται τα στοιχεία του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων με στόχο να διαμορφώσει ολοκληρωμένη πρόταση για τις αλλαγές στο μισθολογικό καθεστώς που θα συζητηθεί με τους δανειστές.
Όλες οι σχεδιαζόμενες αλλαγές

Οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους θα χτιστεί το νέο μισθολόγιο στον δημόσιο τομέα αφορούν:

Το σύνολο του μισθολογικού κόστους θα παραμείνει αμετάβλητο και θα πραγματοποιηθούν εσωτερικές ανακατανομές κονδυλίων. Στόχος είναι η καταβολή ίσης αμοιβής για υπαλλήλους που ανήκουν στον ίδιο κλάδο, διαθέτουν την ίδια προϋπηρεσία και τα ίδια προσόντα. Σε αυτό το πλαίσιο εκτιμάται ότι θα συζητηθεί η σταδιακή περικοπή της προσωπικής διαφοράς που λαμβάνουν ακόμα 66.000 υπάλληλοι μεταξύ των οποίων οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, πολιτικοί μηχανικοί του πρώην υπουργείου Ανάπτυξης κ.α.
Υπενθυμίζεται ότι η προσωπική διαφορά αφορούσε τους υπάλληλους που με την θεσμοθέτηση του ενιαίου μισθολογίου δέχτηκαν μειώσεις πάνω από 25% του μισθού τους. Μετά την πρώτη περικοπή, πάγωσε η μείωση των επιπλέον ποσών (πέραν του 25%) τα οποία κράτησαν στην μισθοδοσία τους ως «προσωπική διαφορά». Η απομείωση της υπερβάλλουσας διαφοράς αναμένεται να γίνει σταδιακά και σε βάθος τριετίας ή πενταετίας.
Στο τραπέζι των κυβερνητικών συζητήσεων έχει πέσει και η πρόταση για δημιουργία ειδικού μισθολογίου για τους υπαλλήλους των οικονομικών υπηρεσιών όλων των υπουργείων και των εποπτευομένων οργανισμών.
Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι θα λαμβάνουν ένα επίδομα αντίστοιχο με το επίδομα ισολογισμού που λάμβαναν οι συνάδελφοί τους στον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση δέχεται ισχυρές πιέσεις από τους εργαζόμενους στο υπουργείο Οικονομικών για την διαμόρφωση ειδικού μισθολογίου μόνο στο συγκεκριμένο υπουργείο προκειμένου να διατηρήσουν ένα σημαντικό μέρος της προσωπικής διαφοράς.
Κυβερνητικοί κύκλοι σημειώνουν ότι είναι αντίθετοι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και για τον λόγο αυτό συζητούν την εναλλακτική λύση της δημιουργίας ειδικού μισθολογίου για τους εργαζόμενους των οικονομικών υπηρεσιών σε όλο τον δημόσιο τομέα.
Η κατάργηση ή ο περιορισμός μη μισθολογικών επιδομάτων που λαμβάνουν συγκεκριμένες κατηγορίες υπαλλήλων. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν παροχές για οδοιπορικά, κατασκηνώσεις και ασφαλιστικά προγράμματα ιδιωτικών εταιρειών που παρέχονται σε ομάδες υπαλλήλων στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Το άνοιγμα της ψαλίδας αποδοχών μεταξύ των νεοεισερχόμενων και των κατόχων θέσεων ευθύνης. Η κυβέρνηση δεν συμφωνεί στις μειώσεις μισθών στο δημόσιο αλλά είναι θετική στην αύξηση των επιδομάτων όσων καταλαμβάνουν θέσεις ευθύνης (τμηματάρχες, διευθυντές και γενικοί διευθυντές).

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου