Κυριακή 3 Μαΐου 2015

Σε Κουβέντα να… Βρισκόμαστε

Κάποιοι αδιόρθωτοι, αδιόρθωτα συνεχίζουν το «βιολί» της Ψυτάλλειας. 
Παρόλο που το ενδεχόμενο μεταφοράς των λυμάτων της Ανατολικής Αττικής και δη των Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδος, έχει αποκλειστεί για πολλούς και από πολλές πλευρές λόγους, αυτοί επιμένουν. Όλοι αυτοί, με την υποτιθέμενη «μαγκιά» τους, δεν κάνουν τίποτε λιγότερο από το να θυσιάζουν την ανάπτυξη και τον πολιτισμό της περιοχής στο βωμό της δήθεν επαναστατικής τους αδιαλλαξίας. Ουσιαστικά και μη έχοντες άλλη πρόταση εκτός της πεπερασμένης και ανεδαφικής «τα σκουπίδια και τα λύματά μας στην αυλή του άλλου», προσπαθούν να διατηρηθούν στην πολιτική επικαιρότητα με κενά και παραπλανητικά συνθήματα, όπως: «όχι λύματα στη θάλασσα της Αρτέμιδος», από τους Αρτεμίσιους, «δεν μπορούμε να ανοίγουμε το παράθυρο μας και να βλέπουμε το ΚΕΛ», από τους νεόπλουτους και δήθεν μανδαρίνους της Καλλιτεχνούπολης και άλλων περιοχών που μπορεί να έχουν οπτική επαφή με το ΚΕΛ, ή, «δεν μπορεί να φτιαχτεί σύγχρονο ΚΕΛ μέσα σε μια αραιοκατοικημένη περιοχή». Άσχετα αν οι «κουτόφραγκοι» Ευρωπαίοι και όχι μόνο, κατασκευάζουν Βιολογικούς Καθαρισμούς κάτω από γήπεδα, κάτω από κεντρικές πλατείες, κοντά σε κατοικημένες περιοχές κ.λ.π.
Για τους Αρτεμισίους που υποστηρίζουν «όχι λύματα στη θάλασσα μας», καλά θα ήταν αυτό το παραπλανητικό τροπάριο να το αλλάξουν. Αν ποτέ γίνει και όπου γίνει Βιολογικός Καθαρισμός, το Γ’ βαθμού επεξεργασμένο νερό που θα πέφτει στη θάλασσα και θα πηγαίνει χαμένο, θα είναι πολύ καθαρότερο, από το σημερινό θαλάσσιο νερό που είναι γεμάτο με πραγματικά βοθρολύματα, από την απορροή των βόθρων και των ασυνείδητων δημοτών που ασύστολα αδειάζουν, χειμώνα καλοκαίρι, τους βόθρους τους στις κατηφοριές των δρόμων.
Δυστυχώς, οι σημερινές οικονομικές συνθήκες της χώρας έχουν μεταθέσει σε μεγάλο βάθος χρόνου την κατασκευή παρόμοιων έργων. Έτσι, ίσως, να ματαιοπονούν όσοι υποστηρίζουν την κατασκευή του εργοστασίου Βιολογικού Καθαρισμού, στην περιοχή του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος, ή το δίκτυο μεταφοράς λυμάτων στην Ψυτάλλεια. Το μόνο σίγουρο, -αν η πορεία της χώρας συνεχιστεί να είναι μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση-,  είναι η επιβολή προστίμων, που για κάποιους ανεγκέφαλους θα τα πληρώσει το κράτος και όχι οι υπεύθυνοι Δήμοι.
Στο προηγούμενο σημείωμά μας αναφέραμε ότι κατά πλειοψηφία το ΔΣ ψήφισε να δοθούν προς μελέτη από το ΕΜΠ θέματα προς ανάπτυξη του Δήμου. Μεταξύ αυτών και πρώτο, περιλαμβάνεται: «Η διαχείριση των λυμάτων του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος και η σύνδεση του αποχετευτικού δικτύου με τις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) «Ψυττάλειας» της ΕΥΔΑΠ ΑΕ», με τη διευκρίνιση ότι «στην παρούσα φάση το “πρώτο θέμα”, δηλαδή το αποχετευτικό πρόβλημα, είναι άμεσης προτεραιότητας για το Δήμο Σπάτων – Αρτέμιδος, ο οποίος αναζητά την εξεύρεση της πλέον εφικτής, επιλέξιμης και περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά αποδεκτής λύσης για την οριστική επίλυση του αποχετευτικού προβλήματος του Δήμου μας».
Αυτή η διευκρίνιση, ξεσήκωσε διαμαρτυρίες και «τσαχπινιές» από τους λίγους/ες «αλαλάζοντες/ζουσες» κατά του ΚΕΛ στο «Πλατύ Χωράφι», οι οποίοι/ες ζητούσαν η μελέτη να γίνει κατά παραγγελία και μόνο για σύνδεση με την Ψυτάλλεια. Δηλαδή, κατευθυνόμενη. Ευτυχώς, ο δήμαρχος και τα περισσότερα μέλη του ΔΣ, δεν δέχθηκαν να δώσουν κατά παραγγελία μελέτη σε ένα ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Αν δινόταν μια τέτοια «παραγγελιά» έχουμε την άποψη ότι δεν θα υποβάθμιζε μόνο το Πολυτεχνείο, αλλά και τον Δήμο.
Τα υπόλοιπα θέματα που θα μελετήσει του ΕΜΠ είναι: Η διαχείριση των αποβλήτων – απορριμμάτων. Η ανάπτυξη – αξιοποίηση και προστασία της παραλιακής ζώνης 14 χλμ, της Αρτέμιδος. Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη λειτουργία του αεροδρομίου.  Ανάπτυξη σχεδίου για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. Υποστήριξη υλοποίησης του συμφώνου των Δημάρχων. Θέματα προστασίας πολιτιστικής κληρονομιάς (αρχαιολογικών χώρων). Θέματα αρχιτεκτονικής, πολεοδομικά και χωροταξικά. Άλλα θέματα που μπορούν να προκύψουν στο Δήμο και μπορούν να επιλυθούν με τη στήριξη του Ε.Μ.Π.
Κάποιοι/ες, αμετανόητα παραμένουν εγκλωβισμένοι/ες στις λαϊκίστικες απόψεις τους. Μια αναθεώρηση της τακτικής τους για ένα τόσο σοβαρό θέμα, ίσως να τους προσέδιδε περισσότερο πολιτικό κύρος από αυτό που σήμερα διαθέτουν και η συμμετοχή τους στα κοινά να αποκτούσε ουσία και γιατί όχι και φαντασία. Η πολιτική δεν είναι ούτε στενοκεφαλιά ούτε αδιαλλαξία. Πολύ δε περισσότερο δεν είναι παραπληροφόρηση.
 
Δημήτρης Πνευματικάτος.

4 σχόλια:

  1. ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΝΑ ΔΕΧΘΟΥΜΕ ΤΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΗΣ ΑΡΤΕΜΙΔΑΣ.
    Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ ΣΕ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συνεχίζει ο κ. Πνευματικάτος , να έχει επιλεκτική πληροφόρηση - παραπληροφόρηση. Χωρίς να στηρίζεται σε καμία επιστημονική βάση , επιμένει "Κεφαλλονίτικα"! Νοοτροπίες είναι αυτές ..Δικαίωμα όμως και υποχρέωση αυτών που γνωρίζουν τις συνέπειες , με επιστημονική τεκμηρίωση, να εμποδίσουν την κατασκευή ΚΕΛ ανά 10 χ.λ.μ., πράγμα που ωφελεί "τσέπες " εργολάβων και να απαιτήσουν να λειτουργήσει η Ψυττάλεια για τα κυβικά λυμάτων , για τα οποία δημιουργήθηκε και πληρώθηκε.!!! Και αυτό θα γίνει.!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΣ ΜΑΣ ΠΕΙ Ο κ.ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑΤΟΣ .1]ΠΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥ Κ.Ε.Λ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΨΥΤΤΑΛΕΙΑ? 2]ΠΟΙΟΣ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο ΠΑΠΑΓΑΛΟΣ μίλησε πάλι....!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αρχειοθήκη ιστολογίου