Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Ταξίδι στον κόσμο του καφέ

Ταξίδι στον κόσμο του καφέ
Ένας από τους διασημότερους φωτογράφους, ο Sebastião Salgado, παρουσιάζει το μοναδικό φωτογραφικό του ταξίδι, με πρωταγωνιστές τους άνδρες και τις γυναίκες που εργάζονται σε φυτείες καφέ.
Γεννημένος στη Βραζιλία και πλέον κάτοικος Παρισιού και γεμάτος πάθος για την τεκμηρίωση του κόσμου μέσα από τις εικόνες, ο Salgado είναι καλά εξοικειωμένος με τις ζωές των καφεπαραγωγών, αφού τους παρατηρεί από τότε που ήταν παιδί: γεννήθηκε το 1944 σε μια μεγάλη οικογένεια στην πολιτεία Minas Gerais, μεγάλωσε βλέποντας τον πατέρα του να μεταφέρει καφέ προς τα λιμάνια κατά μήκος της ακτής, αργότερα οικονομολόγος του Διεθνούς Οργανισμού Καφέ, επέλεξε μέσα στην πάροδο των χρόνων να γίνει μάρτυρας της αειφόρου ανάπτυξης του πλανήτη.

Ξεκίνησε την καριέρα του ως επαγγελματίας φωτογράφος το 1973 στο Παρίσι, όπου εργάστηκε με τα φωτογραφικά πρακτορεία Sygma, Gamma και Magnum Photos, μέχρι το 1994, μαζί με την Lélia Wanick Salgado, ίδρυσε το Amazonas images, ένα πρακτορείο που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για το έργο του. Έχει ταξιδέψει σε πάνω από 100 χώρες για να δημιουργήσει τα φωτογραφικά του projects. Πέρα από τη εμφάνισή του σε διάφορες διεθνείς δημοσιεύσεις, πολλά από τα έργα του έχουν παρουσιαστεί σε βιβλία, όπως τα : “Other Americas” (1986), “Sahel: l’homme en détresse” (1986), “Sahel: el fin del camino” (1988), “Workers” (1993), “Terra” (1997), “Migrations and Portraits” (2000) και “Africa” (2007).




Όπως δηλώνει ο ίδιος «η φωτογραφία μου έχει δώσει την ευκαιρία να δω σε όλον τον κόσμο, όλα όσα επιθυμούσα μιας και είναι μια παγκόσμια γλώσσα. Εγώ γράφω την γλώσσα αυτή μέσα από φωτογραφίες, και εσύ μπορείς να την διαβάσεις στην Κίνα, τη Βραζιλία, την Ινδία».
Ο Salgado έχει λάβει πολλά, αναγνωρισμένου κύρους, βραβεία φωτογραφίας, σε αναγνώριση του έργου του. Επιπλέον, έχει ανακηρυχθεί Πρεσβευτής Καλής Θέλησης της UNICEF και επίτιμο μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών.



Το 2004 ξεκίνησε ένα έργο με τίτλο Genesis, το οποίο παρουσίασε μέσα από πολυάριθμες εκθέσεις σε όλο τον κόσμο. Η συλλογή των εικόνων σχεδιάστηκε ως μια πιθανή πορεία προς την ανακάλυψη της αληθινής ταυτότητας του ανθρώπου μέσα στη φύση. Από τις αρχές της δεκαετίας του ενενήντα, Lélia και Sebastião έχουν εργαστεί από κοινού για την αποκατάσταση ενός τμήματος του δάσους κατά μήκος της πλευράς του Ατλαντικού της Βραζιλίας. Το 1998 κατάφεραν να μετατρέψουν την περιοχή σε ένα φυσικό καταφύγιο και ίδρυσαν -με την υποστήριξη της illycaffѐ- επίσης το Ινστιτούτο Terra, με στόχο τη διατήρηση και την αποκατάσταση ενός τμήματος του δάσους που εκτείνεται κατά μήκος του Ατλαντικού (Μάτα), ένα από τα πιο σημαντικά οικοσυστήματα στον κόσμο.

O χαρισματικός φωτογράφος παρουσιάζει στη Βενετία, στην γκαλερί του Ιδρύματος Bevilacqua La Masa, από τις 6 Μαΐου έως τις 27 Σεπτεμβρίου, μια συλλογή των 75 πιο αντιπροσωπευτικών εικόνων από το φωτογραφικό ταξίδι, το οποίο πραγματοποίησε, με σκοπό να αποδώσει τιμή σε άνδρες και γυναίκες που εργάζονται στις φυτείες καφέ: ένα ταξίδι που περιλαμβάνει ανθρώπους, τοπία και την αρμονική σχέση με τη Γη, ενώ απεικονίζεται μέσα από ασπρόμαυρες άκρως εκφραστικές, υποβλητικές και συγκινητικές εικόνες. Μάλιστα, η τάση του να φωτογραφίζει εργάτες, προέρχεται από τις μαρξιστικές σπουδές του και όπως λέει « η βάση του μαρξισμού είναι η εργατική τάξη». «Την εργατική τάξη φωτογραφίζω και στη χώρα μου, την Βραζιλία. Παραδοσιακά, η Βραζιλία, ήταν μια αγροτική περιοχή που παρήγαγε ζάχαρη και καφέ και τώρα είναι μια βιομηχανική χώρα που παράγει αυτοκίνητα και αεροπλάνα», σημειώνει».



Ο Salgado ανέλαβε το δύσκολο έργο να συλλάβει αυτές τις αξίες στις εικόνες της καλλιέργειας, συγκομιδής, ξήρανσης και επιλογής των πολύτιμων κόκκων, με στόχο να πραγματοποιήσει το μεγαλύτερο ρεπορτάζ που δημιουργήθηκε ποτέ στον κόσμο του καφέ, με δέκα από τις εξής χώρες: Βραζιλία, Ινδία, Ινδονησία, Αιθιοπία, Γουατεμάλα, Κολομβία, Κίνα, Κόστα Ρίκα, Ελ Σαλβαδόρ και την Τανζανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου