Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Αλεξανδρούπολη: Εκδήλωση για τα 12 χρόνια λειτουργίας του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας

Αλεξανδρούπολη: Εκδήλωση για τα 12 χρόνια λειτουργίας του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας
Αναφορικά με την ταυτότητα των εκπαιδευομένων η διευθύντρια του σχολείου τόνισε ότι τα 2/3 των εκπαιδευομένων είναι άνδρες και μόνο το 1/3 γυναίκες - Επίσης οι 10 στους 100 εκπαιδευόμενους είναι παλιννοστούντες και οι 7 στους 100 μετανάστες.
«Πριν έρθω στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ), δεν μπορούσα να διαβάσω, δεν μπορούσα να γράφω, δεν μπορούσα να κάνω υπολογισμούς. Σήμερα μπορώ να διαβάσω, μπορώ να γράφω, μπορώ να κάνω υπολογισμούς, μπορώ να βοηθάω τα παιδιά μου στα μαθήματα…»




Με λόγια καρδιάς, όπως χαρακτηριστικά είπαν, δύο από τους αποφοίτους του ΣΔΕ, ο Μαχμούτ Ογλού Μαχμούτ και η Δέσποινα Καραγεωργίου, περιέγραψαν, στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αλεξανδρούπολη με στόχο την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας στο θεσμό των ΣΔΕ, το ρόλο που διαδραμάτισε το ΣΔΕ στη ζωή τους.
«Για οικογενειακούς λόγους άφησα το σχολείο στην τρίτη τάξη του γυμνασίου χωρίς να έχω πάρει απολυτήριο. Σήμερα είμαι απόφοιτη του γυμνασίου και μαθήτρια γενικού λυκείου. Χάρη στο ΣΔΕ συνεχίζω την προσπάθεια να πραγματοποιήσω το όνειρο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Μου έδωσε τη δυνατότητα να γίνω πιο ολοκληρωμένος πολίτης, να βελτιώσω την εικόνα μου απέναντι στους άλλους, να μπορώ να κατανοώ και να συμμετέχω σε συζητήσεις, άρχισα να κερδίζω το σεβασμό…»

Τη 12χρονη διαδρομή του ΣΔΕ Αλεξανδρούπολης περιέγραψε στην έναρξη της εκδήλωσης η διευθύντρια, Χαρίκλεια Τσότσου: «Στα 12 χρόνια λειτουργίας του ΣΔΕ Αλεξανδρούπολης εγγράφηκαν σε αυτό συνολικά περίπου 500 άτομα και εξ αυτών οι 300 αποφοίτησαν. Αυτό δείχνει ότι σε ποσοστό 60%, οι εκπαιδευόμενοι ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους στο ΣΔΕ. Κάθε χρόνο το 60% των εκπαιδευομένων φτάνει στον Α΄ κύκλο και το 40% στο Β΄ κύκλο, κάτι που σημαίνει ότι συνήθως υπάρχει μια διαρροή απ' τη μία χρονιά στην άλλη, επιπέδου 20%. Από όσους φοιτούν στο Β΄ κύκλο το 80% αποφοιτά». Αναφορικά με την ταυτότητα των εκπαιδευομένων η διευθύντρια του σχολείου τόνισε ότι τα 2/3 των εκπαιδευομένων είναι άνδρες και μόνο το 1/3 γυναίκες. Επίσης οι 10 στους 100 εκπαιδευόμενους είναι παλιννοστούντες και οι 7 στους 100 μετανάστες από χώρες όπως η Αρμενία, η Ρωσία, η Ουκρανία, αλλά και το Αφγανιστάν, το Πακιστάν ακόμη και η Ινδία.

«Η προσπάθεια των εκπαιδευομένων είναι αξιέπαινη και απαιτεί θάρρος και δύναμη, μέσα στον αγώνα για τη βιοπάλη και τις καθημερινές αντιξοότητες, να πάρουν την απόφαση αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον και να στραφούν και πάλι προς την παιδεία» κατέληξε η διευθύντρια του ΣΔΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου