Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Πασχαλινά έθιμα στο νησί των Φαιάκων

Πασχαλινά έθιμα στο νησί των Φαιάκων
Η Κέρκυρα είναι ένας από τους πιο ιδιαίτερους ελληνικούς προορισμούς για το Πάσχα, με τα πασχαλινά έθιμα να
αποτελούνται από ένα ξεχωριστό μωσαϊκό διαφορετικών παραδόσεων, που έχουν άμεση σχέση με την πλούσια ιστορία και τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα του νησιού.
Το κερκυραϊκό ταμπεραμέντο και οι μοναδικές παραδόσεις που τηρούνται ευλαβικά κάθε χρόνο, συνθέτουν ένα εντυπωσιακό σκηνικό, που πρέπει να ζήσει κανείς από κοντά τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του.




Τα κονσέρτα κλασικής μουσικής και η εκκλησιαστική μουσική στους ιερούς ναούς προσδίδουν έναν μοναδικό αέρα στην πόλη, που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο.



Το πρωί της Κυριακής των Βαΐων γίνεται η λιτάνευση του σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα. Πρόκειται για ένα έθιμο που κρατά από το 1630, ενώ στη λιτανεία συμμετέχουν οι φιλαρμονικές ορχήστρες του νησιού. Το μεσημέρι το μενού απαιτεί μπακαλιάρο σκορδαλιά.



Η Μεγάλη Δευτέρα είναι η μέρα που οι νοικοκυρές ψήνουν την παραδοσιακή φογάτσα, ένα είδος τσουρεκιού στολισμένου με ένα κόκκινο αβγό. Το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης οι πιστοί συνέρχονται στο χώρο του Δημοτικού Θεάτρου για τη συναυλία Εκκλησιαστικής Μουσικής και Μεγαλοβδομαδιάτικων Μελωδιών από τη Δημοτική Χορωδία.

Το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης γίνεται η Ακολουθία των Αγίων Παθών με την ανάγνωση των Δώδεκα Ευαγγελίων. Στην καθολική μητρόπολη της πλατείας του Δημαρχείου συντελείται μια μικρή ιεροτελεστία, με τους πιστούς να ανάβουν 12 κεριά, σβήνοντάς τα ένα ένα μετά από την ανάγνωση κάθε Ευαγγελίου.

Την Μεγάλη Παρασκευή η περιφορά των επιταφίων ξεκινά νωρίς σύμφωνα με αυστηρό πρόγραμμα και παλιά πρωτόκολλα. Κορυφαία στιγμή είναι η συνάντηση των επιταφίων σε διάφορα σημεία της πόλης. Το βράδυ αρχίζει η περιφορά του τελευταίου και πιο επιβλητικού επιταφίου, αυτού της Μητρόπολης, τον οποίο κρατούν στους ώμους τους ναύτες και ακολουθούν όλοι οι ιερείς της πόλης, καθώς και τρεις φιλαρμονικές ορχήστρες παίζοντας πένθιμα εμβατήρια.



Νωρίς το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου (στις 6 το πρωί) στην Παναγία των Ξένων, μετά την πρώτη Ανάσταση γίνεται αναπαράσταση του σεισμού που την ακολούθησε, με τα βροντερά χτυπήματα να εντείνουν το κλίμα κατάνυξης αλλά και θριάμβου, τη νίκη της ζωής επί του θανάτου. Στις 11 το πρωί οι καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα και δίνεται το «σύνθημα» για το πιο δημοφιλές πασχαλινό έθιμο της Κέρκυρας: το πέταγμα των «μπότηδων».

Τεράστια κανάτια με κόκκινες κορδέλες και γεμάτα νερό –οι περίφημοι «μπότηδες»– εκτοξεύονται από τα στολισμένα μπαλκόνια του περίφημου κτιρίου Λιστόν, στην πλατεία Σπιανάδα, προκαλώντας εκκωφαντικό κρότο και κύματα ενθουσιασμού στο συγκεντρωμένο πλήθος.

Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου γίνεται η Ανάσταση στην Άνω Πλατεία.

Η Κυριακή του Πάσχα ξεκινάει με την περιφορά της εικόνας της Αναστάσεως στην Πόλη και τα χωριά και ακολουθεί γλέντι, με ψητά αρνιά, κόκκινα αυγά, άφθονο κρασί, τραγούδι, μουσική και χορό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου