Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Τι είναι 600 χρόνων και μυρίζει υπέροχα;

Σε ένα λιτό κτίριο σε έναν ήσυχο δρόμο, όχι μακριά από τη φασαρία του σταθμού Santa Maria Novella της Φλωρεντίας, βρίσκεται το πιθανώς παλαιότερο φαρμακείο του κόσμου και κατάστημα καλλυντικών.
Η μάλλον απλή είσοδος δεν δίνει καμία υποψία των αρωματικών θησαυρών που κρύβει αυτή η παλιά εγκατάσταση 600 ετών, η οποία ακόμη χρησιμοποιεί αρχαίες συνταγές για να φτιάχνει σύγχρονα αρώματα και προϊόντα φροντίδας του δέρματος.




Γυαλισμένα ράφια, μπουκάλια με αρωματικά φίλτρα, πολύχρωμα λικέρ, κολόνιες, σαπούνια και κρέμες και πίσω από τον πάγκο, μια καλοντυμένη πωλήτρια βοηθούσε ένα ηλικιωμένο ζευγάρι Αμερικανών να επιλέξει σαπούνια.



Η ιστορία του διάσημου φαρμακείου ξεκινάει από τότε που Δομινικανοί μοναχοί έφτασαν στη Φλωρεντία, στις αρχές του 13ου αιώνα και μετέτρεψαν την εκκλησία της Santa Maria Novella (έπειτα γνωστός ως Santa Maria delle Vigne) σε ένα μοναστήρι.

Όταν ο Μαύρος Θάνατος έφτασε στην Ευρώπη στα μέσα του 14ου αιώνα και αφανίστηκε το 70% του πληθυσμού της Φλωρεντίας, οι μοναχοί άρχισαν να κάνουν ένα απόσταγμα από τριαντάφυλλα και το χρησιμοποιούσαν ως αντισηπτικό για την απολύμανση των σπιτιών.

«Το Acqua di Rose είναι ακόμα ένα από τα best-seller προϊόντα μας. Βέβαια τώρα χρησιμοποιείται ως τονωτικό και άρωμα παρά ως απολυμαντικό», λέει ο ιδιοκτήτης.



Η ιστορία του φαρμακείου έχει συντηρηθεί άψογα. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές όταν περπατήσει κάποιος στη βιβλιοθήκη του φαρμακείου, η οποία ήταν κάποτε το σκευοφυλάκιο της εκκλησίας και εξακολουθεί να φέρει τοιχογραφίες που δημιουργήθηκαν το 1380 από τον ζωγράφο της πρώιμης Αναγέννησης, Mariotto di Nardo.



Διάσημο άρωμα είναι το Alkermes, το οποίο έχει κατακόκκινο χρώμα και αποπνέει πικάντικο άρωμα γαρίφαλο και κανέλα και φρουτώδεις νότες ανθών πορτοκαλιάς.

Οι μοναχοί έφτιαχναν αυτά τα ελιξίρια από βότανα και μπαχαρικά και τα χρησιμοποιούσαν ως φάρμακα.

Το Alkermes δινόταν σε νέες μητέρες για να συνέλθουν από τους πόνους της γέννας. Σήμερα χρησιμοποιείται ως χρωστική τροφίμων σε ένα τυπικό ιταλικό επιδόρπιο που ονομάζεται Zuppa Inglese.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου