Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Άρτεμις - κοπή δενδρίλιων στον παραλικό δρόμο

Κατόπιν καταγγελίας αναγνώστη μας πήγαμε στο σημείο και αποτυπώσαμε και σας δείχνουμε
το θέαμα. Αυτό έγινε το πρωί της Τρίτης (17.06.2014). Τα δένδρα κείτονται στο έδαφος και το τοπίο "άνοιξε".

«H αυθαίρετη κοπή δέντρων, είναι ένα 'σπορ' στο οποίο δυστυχώς επιδίδονται πολίτες και πολιτεία.
Και όσον αφορά τους πρώτους, αν ενδιαφερθεί κάποιος να αντιδράσει, είτε 'τα βρίσκουν' με τις αρμόδιες αρχές, με το συνήθη και γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων τρόπο....., είτε τους επιβάλλονται κάποια πρόστιμα (στις ελάχιστες των περιπτώσεων), δυσανάλογα του μεγέθους της καταστροφής που προκαλούν, είτε...υποχρεώνονται να φυτέψουν ένα θάμνο στη θέση του δέντρου και τελειώνει εκεί η ιστορία!
Όταν όμως η  αυθαιρεσία προκαλείται απο την  πολιτεία, εκεί τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ, όσον αφορά την ευθύνη και την άκρη του νήματος που καλείσαι να βρείς, ξεμπλέκοντας το γραφειοκρατικό κουβάρι, μέσα στο λαβύρινθο της απύθμενης νομοθεσίας, νομολογίας και των κανονιστικών διατάξεων...

Όταν όμως η αυθαιρεσία αφορά λίγα δέντρα κάθε φορά όπως πχ. κάποια σε μια πλατεία ή 7-8 σε μια παιδική χαρά ή 2-3 δέντρα στο απέναντι από το σπίτι σου πεζοδρόμιο (το οποίο στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι μπροστά από τη βιτρίνα εμπορικής επιχείρησης!) και προσπαθήσεις να τα υπερασπιστείς, κατ' αρχήν είναι πολύ δύσκολο να βρεις σύμμαχο. Η συνήθης απάντηση των συμπολιτών σου είναι "που να τρέχουμε τώρα για πέντε δέντρα;", ή "άντε βρες άκρη με το δήμο", ή "εδώ καίγονται δάση κι εσύ φωνάζεις για δύο δέντρα;''.
Βέβαια ίσως δε σκέφτηκε κανείς μέχρι τώρα να αθροίσει τα κομμένα δέντρα της τελευταίας πενταετίας στην πόλη του. Είναι σίγουρο ότι σε πάρα πολλές πόλεις μας περιμένουν εκπλήξεις!

Αν παρ' όλα ταύτα, προσπαθήσεις μόνος σου να βρεις, ποιος πήρε τη απόφαση να κοπούν τα δέντρα αυτά, αν η απόφαση ήταν νόμιμη, ποια είναι η από το νόμο προβλεπόμενη διαδικασία και αν την ακολούθησε, εκεί τα πράγματα μπλέκουν πάρα πολύ ...

Κοπή δέντρων σε κοινόχρηστους χώρους του δήμου
Σύμφωνα με την Πολεοδομία και την διεύθυνση Κεντρικού Τομέα, για την κοπή δέντρου σε κοινόχρηστους χώρους σε περιοχή εντός του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου του δήμου, απαιτείται έγκριση της Επιτροπής Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ) και του Δημοτικού Συμβουλίου. Αν δεν υπάρχει τέτοια έγκριση, τότε αρμόδιο είναι το τμήμα αυθαιρέτων (ΤΕΚ), το οποίο κατόπιν αυτοψίας επιβάλλει πρόστιμο (βλέπε έγγραφο 25ης Μαίου 10).Αυτό σημαίνει οτι, ζητάμε απο το δήμο την έγκριση της ΕΠΑΕ και εφόσον δεν υπάρχει, απευθυνόμαστε στην ΕΠΑΕ της αρμόδιας πολεοδομίας για να βεβαιωθούμε οτι δεν έχει δοθεί άδεια, οπότε ζητάμε απο το τμήμα αυθαιρέτων να γίνει αυτοψία και να επιβληθούν πρόστιμα.

Όσο και αν ψάξαμε στην «Διαύγεια» δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ καταχώρηση για αντίστοιχη απόφαση που να νομιμοποιεί αυτή την πράξη.

Περιμένουμε απαντήσεις από τους αρμοδίους...

3 σχόλια:

  1. Παπαστεφάνου Γιώργος18 Ιουνίου 2014 στις 6:10 μ.μ.

    το συγκεκριμένο δάσος δεν είναι κοινόχρηστος χώρος ...είναι χαρακτηρισμένο ως παραλιακό δάσος και οποιαδήποτε επέμβαση εκεί γίνετε μετά από άδεια του δασαρχείου και όχι οποιασδήποτε υπηρεσίας του δήμου !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. με κράζεις??? με θαυμάζεις!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αρχειοθήκη ιστολογίου