Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Χρυσαυγίτες στο Channel 4: «Μη δείχνετε τα πρόσωπά μας, θα έρθουν οι αριστεριστές»

Την εμπειρία του από την χθεσινή επίσκεψή του στα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής περιγράφει ρεπόρτερ του καναλιού Channel 4, κάνοντας λόγο για αποπροσανατολισμένο
κόμμα και για θυμωμένες αντιδράσεις των μελών που δεν θέλουν να καταγραφούν τα πρόσωπά τους στην κάμερα γιατί «οι αριστεριστές θα πάνε στα σπίτια τους» όπως φέρεται να δηλώνουν.
Χρυσαυγίτες στο Channel 4: «Μη δείχνετε τα πρόσωπά μας, θα έρθουν οι αριστεριστές»

«Ο ήλιος λάμπει και για τους τύπους της Χρυσής Αυγής, που συνωστίζονται στην πόρτα των κεντρικών γραφείων, αυτός είναι (κατάλληλος) καιρός για να βγάλεις τα...μούσκουλα. Φοράνε όλοι μαύρα γιλέκα ή μπλουζάκια. Μερικά με το σήμα του κόμματος, που μοιάζει με σβάστικα, άλλα με μια δημοφιλή- μεταξύ των μελών- αθλητική μάρκα. Αυτή όμως δεν είναι μια συνηθισμένη Κυριακή. Χθες βράδυ, κορυφαία στελέχη του κόμματος συνελήφθησαν και διώκονται για σύσταση εγκληματικής συμμορίας» λέει ο ρεπόρτερ του καναλιού, Πολ Μέισον, κάνοντας λόγο για «αποκεφαλισμένη παράταξη» που μοιάζει πλέον ασυντόνιστη και δίχως προσανατολισμό.

Ο Μέισον διηγείται ότι μετέβη χθες στα γραφεία για να μιλήσει με κάποιο από τα μέλη για τις ραγδαίες εξελίξεις:

«Στο εσωτερικό, τέσσερις ή πέντε άνδρες με μαύρα μπλουζάκια: υπάρχουν κράνη πρόχειρα, βαριά κοντάρια. Τα μέλη δεν θέλουν να μας μιλήσουν. Εν τέλει ένας μου είπε εκτός κάμερας: ''Αυτή η καταστολή γίνεται επειδή ανεβαίνουμε τόσο γρήγορα. Έχουμε 20% στις δημοσκοπήσεις και συνεπώς έπρεπε να μας σταματήσουν. Δεν έχει να κάνει με τον φόνο''» αναφέρει στο ρεπορτάζ του, το Channel 4 που έχει ασχοληθεί ουκ ολίγες φορές με την Χρυσή Αυγή.

«Οι μαύρες στολές, τα ξυρισμένα κεφάλια, τα aviator γυαλιά ηλίου και τα γκόθικ τατουάζ συνιστούν μια ξεχωριστή ταυτότητα για τους Χρυσαυγίτες», λέει ο ρεπόρτερ, σημειώνοντας ότι παρόλα αυτά, στους τελευταίους δεν αρέσει να καταγράφονται τα πρόσωπά τους.

«Μην τραβάς πρόσωπα» φωνάζουν. «Τους ρωτώ γιατί. Κάποιος χτυπά με το κράνος τον φακό της κάμερας και άλλοι προσπαθούν να τον ηρεμήσουν».

«Οι αριστεριστές θα έρθουν στα σπίτια μας, αν δείξεις τα πρόσωπά μας» φωνάζουν. Ωστόσο οι εν λόγω δηλώσεις και το επίμαχο στιγμιότυπο δεν αποτυπώνονται στο βίντεο που συνοδεύει το ρεπορτάζ, στο οποίο ο δημοσιογράφος κάνει και μια εκτίμηση για το κλίμα που διαμορφώνεται, μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Ένα μεγάλο κομμάτι της έντασης του τελευταίου χρόνου προήλθε από την «ανεπίσημη κυριαρχία της Χρυσής Αυγής σε ορισμένες πλατείες και περιοχές και την στάση της αστυνομίας που φέρεται να έκανε τα στραβά μάτια…Το κλίμα αλλάζει» λέει ο Πολ Μέισον, σημειώνοντας πως αν τα σημαντικά θέματα της ελληνικής πολιτικής που είναι κυρίως η έξοδος από την λιτότητα, «μπορούν να απαντηθούν χωρίς την διαρκή απειλή των ανδρών με τα μούσκουλα, τότε σίγουρα μπαίνουμε σε μια καινούργια πολιτική φάση εδώ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου