Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2013

Σπάνιο φωτογραφικό ντοκουμέντο του 1952 - Ο Μεντερές στην Ελλάδα

Εμφανίζεται εν πλω στο στενό του ΠόρουΣτα σκονισμένα αρχεία της τουρκικής Διεύθυνσης Τύπου και Πληροφοριών ανακαλύφθηκε πρόσφατα σπάνιο φωτογραφικό υλικό, που αφορούσε την περίοδο των κυβερνήσεων
Μεντερές. Το πολύπαθο αρχείο κατάφερε έπειτα από πολλές περιπέτειες να διασωθεί από την καταστροφή κατά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 27ης Μαΐου 1960 και πρόσφατα ψηφιοποιήθηκε.

Μεταξύ των σπάνιων φωτογραφιών που διασώθηκαν είναι και εκείνη από την επίσκεψη του Αντνάν Μεντερές στην Ελλάδα, τον Μάιο του 1952. Στη φωτογραφία ο Μεντερές εμφανίζεται εν πλω στο στενό του Πόρου. Δίπλα του (πρώτος αριστερά) εμφανίζεται ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Σοφοκλής Βενιζέλος, ενώ στην άκρη δεξιά διακρίνεται ο Τούρκος ομόλογός του Μεχμέτ Φουάτ Κιοπρουλού. Ήταν η εποχή που η Αθήνα δήλωνε ότι «Το Αιγαίο δεν μας χωρίζει, μας ενώνει» , το Κυπριακό μόλις άρχισε να προβάλλει ως πρόβλημα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και το πογκρόμ των Σεπτεμβριανών ενάντια των Ελλήνων της Πόλης δεν σκίαζε ακόμη τις σχέσεις των δύο χωρών. Περίπου ένα μήνα μετά το στιγμιότυπο αυτό ακολούθησε η επίσκεψη του βασιλιά Παύλου και της Φρειδερίκης στην Τουρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατα Σχόλια

Αρχειοθήκη ιστολογίου