Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου 2013

Διαρκές αδίκημα η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης της ΧΑ, λέει ο συνταγματολόγος Χρυσόγονος

Ο συνταγματολόγος κ. Κώστας Χρυσόγονος, ο οποίος εξήγησε τι ορίζει ο νόμος και υπό ποιες περιπτώσεις δεν απαιτείται άρση της βουλευτικής ασυλίας για τους συλληφθέντες
«Άρση της ασυλίας δεν απαιτείται, σύμφωνα με το Σύνταγμα, για αυτόφωρα κακουργήματα... Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, εφόσον το κακούργημα το οποίο αποδίδεται στους συλληφθέντες είναι η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, σύμφωνα με το άρθρο 187 του ποινικού κώδικα, το οποίο χαρακτηρίζεται ως διαρκές αδίκημα, έχουμε μία διαστολή της έννοιας του αυτοφώρου σχεδόν στο άπειρο.

Πρόκειται για μια μεθοδολογία, η οποία κινείται στα όρια της νομιμότητας δημιουργεί περαιτέρω ερωτηματικά δεδομένου ότι αφενός είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Βουλή θα παρείχε την άδεια στην συγκεκριμένη περίπτωση και αφετέρου η όλη διαδικασία κινήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργείου δημόσιας τάξης στην οποία ανταποκρίθηκε με ταχύτητα η εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Σε κάθε περίπτωση η σύλληψη αρχηγού κόμματος και εν ενεργεία βουλευτή και μάλιστα χωρίς προηγούμενη άδεια της Βουλής αποτελεί γεγονός χωρίς προηγούμενο στην ελληνική ιστορία και όχι μόνο. Να προσθέσουμε επίσης, ότι, οι συλληφθέντες βουλευτές διατηρούν τη βουλευτική τους ιδιότητα, δεν μπορούν όμως να ψηφίζουν τις προτάσεις στη Βουλή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατα Σχόλια

Αρχειοθήκη ιστολογίου