Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου 2013

ΞΙΔΙ ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ

Πέρα από νοστιμιά στο μαγείρεμα και στις σαλάτες, θα γνωρίζετε ό,τι το ξύδι χρησιμεύει και ως εξαιρετικό οικολογικό καθαριστικό. Ξέρετε, όμως, όλους τους πιθανούς τρόπους με τους
οποίους μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε;

Καθαρισμός καφετιέρας
Σε δύο κούπες νερό ρίξτε μία κούπα λευκό ξύδι. Αφήστε το υγρό να περάσει μέσα από τον μηχανισμό της καφετιέρας σας και επαναλάβετε τη διαδικασία δύο-τρεις φορές πριν φτιάξετε καφέ. Προσοχή όμως: Ελέγξτε πρώτα τις οδηγίες καθαρισμού της καφετιέρας σας. Μην δοκιμάσετε το ξύδι αν αυτές σαφώς ορίζουν να χρησιμοποιείτε κάποιο συγκεκριμένο καθαριστικό.

Απολύμανση σφουγγαριών
Μουλιάστε όλα τα σφουγγάρια που χρησιμοποιείτε στο σπίτι σε μία λεκάνη με ξύδι και αφήστε τα εκεί ένα ολόκληρο βράδυ. Στη συνέχεια στραγγίξετε τα και αφήστε να στεγνώσουν εντελώς πριν τα χρησιμοποιήσετε ξανά.

Αφαίρεση αλάτων από τα βάζα
Ρίξτε λίγο λευκό ξύδι μέσα στο βάζο. Ανακαινίστε το βάζο για να πάει το ξύδι παντού και αφήστε το εκεί ένα ολόκληρο βράδυ. Την επόμενη μέρα αδειάστε το ξύδι και ξεπλύνετε όλο το βάζο με χλιαρό νερό.

Διώξτε τα μικρόβια από τους πάγκους της κουζίνας
Για να καθαρίζετε καλά τους πάγκους της κουζίνας μετά από κάθε χρήση μπορείτε να βρέχετε ένα πανάκι με λίγο λευκό ξύδι, το οποίο σκοτώνει τα μικρόβια.

Αφαίρεση τσίχλας
Ξύστε όσο κομμάτι τσίχλας μπορείτε από το ύφασμα στο οποίο έχει κολλήσει. Μετά, βάλτε σε ένα γυάλινο μπολ λίγο λευκό ξύδι και ζεστάνετέ το στον φούρνο μικροκυμάτων. Βουτήξτε την κεφαλή μιας οδοντόβουρτσας σε αυτό και τρίψτε καλά την τσίχλα που έχει απομείνει μέχρι να φύγει εντελώς.

Διώξτε σκουριά και άλατα από χρωμιωμένα είδη υγιεινής
Μουλιάστε λίγο ρολό χαρτί σε ξύδι. Τυλίξτε το γύρω από βρύσες, μπαταρίες μπάνιου και χερούλια για δέκα λεπτά. Αφαιρέστε το και αφήστε το να στεγνώσει. Η σκουριά και τα άλατα θα φύγουν αμέσως.

Αφαιρέστε το κερί που έχει «τρέξει» στα κηροπήγια
Αφαιρέστε όσα κομμάτια κεριού μπορείτε με το χέρι. Στη συνέχεια, βρέξτε λίγο ρολό χαρτί με λευκό ξύδι και τρίψτε το κηροπήγιο μέχρι το κερί να αφαιρεθεί εντελώς.

Αφαιρέστε τους λεκέδες από καψίματα στον πάτο του σίδερου
Εξυπακούεται ότι το σίδερο πρέπει να είναι κρύο. Βρέξτε ένα κομμάτι ύφασμα με λευκό ξύδι και αρχίστε να τρίβετε τον πάτο από το σίδερο μέχρι οι λεκέδες να αφαιρεθούν εντελώς.

Αποτρέψτε τον σχηματισμό μούχλας στις γωνίες του μπάνιου
Σε ένα μπουκάλι σπρέι ρίξτε ένα μέρος νερό και ένα μέρος λευκό ξύδι. Ψεκάζετε με το διάλυμα αυτό τις εσοχές στις γωνίες της ντουζιέρας ή της μπανιέρας κάθε φορά, μετά το μπάνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατα Σχόλια

Αρχειοθήκη ιστολογίου