της Ήριννας-Μαρίας Πετράκη
Σπάτα, ο αρχαίος Δήμος Ερχειάς. Πατρίδα του υπέροχου Ξενοφώντος! Στην περιοχή υπήρχαν 3 ναοί, ένα ιερό τέμενος του Ηρακλέους, ένας περικαλλής ναός της Ήρας και ένας
πολύ μεγάλος των Διονύσου και μητρός Σεμέλης. Γνωρίζω πού βρίσκεται το πρώτο και το τρίτο, υποπτεύομαι δυο πιθανά σημεία για το δεύτερο. Μίλησα στην αρχαιολογική υπηρεσία, μου είπαν, πως δεν είναι δουλειά μου, να ασχολούμαι. (τα σχόλια δικά σας).
Στο προαύλιο του ναού του Διονύσου και μητρός Σεμέλης, υπήρχε βωμός της Εκάτης (όπως και πίσω απ’ τον ναό της Απτέρου Νίκης στην Ακρόπολη). Κάθε τέσσερα χρόνια γινόταν ιερή πομπή γυναικών στον ναό της Ταυροπόλου, όπου θυσίαζαν ταύρο. Αν συνδυάσουμε, το ότι κατά την αρχαιότητα στην Εκάτη πρόσφεραν κρεμμύδια, βγάζουμε συμπέρασμα, πού ήταν ο ναός.
Διόνυσος, αμπέλια. Απ’ τα ερείπιά του χτίστηκε χριστιανικός ναός περίπου το 1500μ.χ., που πριν μερικά χρόνια μεταφέρθηκε σε άλλο σημείο.
Μετά την ήττα του Γεωργίου Καστριώτη, οι στρατιώτες του εγκατέλειψαν τα πάτρια εδάφη τους. Κατέβηκαν στην Αττική. Ο αρχηγός τους μπούα Σπάτας μοίρασε τις οικογένειες σε διάφορα σημεία, έτσι δημιουργήθηκαν τα λεγόμενα αρβανιτοχώρια της Μεσογαίας (και όχι μόνον)
Οι καινούριοι κάτοικοι βρήκαν παλιούς; Μιλώντας για την δική μας περιοχή και κρίνοντας απ’ την επιβίωση του εθίμου του ταύρου, είμαι σίγουρη πως ναι.
Οι καινούριοι κάτοικοι επέβαλαν τη γλώσσα τους. Οι Αλές Αραφηνίδες μετονομάστηκαν σε «Λούτσα».
Λούτσα=στάσιμα νερά όχι απαραίτητα βρώμικα. Το προσωνύμιο το συναντάμε και σε ορεινές περιοχές, ίσως να προέρχεται από «λούω», δεν είμαι γλωσσολόγος.
Όταν η Λούτσα έγινε δήμος άλλαξε όνομα. Δεν άρεσε η λέξη, σε κάποιους ξίνισε. Γιατί παρακαλώ; Επειδή είναι αρβανίτικο; Τότε να ακυρώσουμε τον Μπότσαρη, τον Καραϊσκάκη, το Κολοκοτρώνη, τον Κουντουριώτη, τον Ανδρούτσο.
Άρτεμις, «δήμος Αρτέμιδος», που κατέληξε στο κακόηχο "Αρτέμιδα".
ερώτηση: Πώς το λένε το μέρος εδώ;
απάντηση: Αρτέμιδα.
Η Αρτέμιδα! Ρεζίλι, ξεχάσαμε τα Ελληνικά εντελώς.
Το "Αλές Αραφηνίδες" σας χάλαγε και το αγνοήσατε; Το αρχαίο όνομα της Λούτσας, της περιοχής γύρω απ' τον ναό της θεάς Αρτέμιδας Ταυροπόλου, που στην αρχαιότητα γίνονταν πυροβασίες, σας χαλάει; Γιατί εμένα το "η Αρτέμιδα" με χαλάει πάρα πολύ.
Οι δήμοι Σπάτων και Αρτέμιδος πλέον ενοποιήθηκαν. Ο πρώτος παλαιότερος, ο δεύτερος με περισσότερους ψηφοφόρους. Πώς θα ονομαστεί ο καινούριος Δήμος;
Σέβομαι απόλυτα τους Αρβανίτες, αλλά όταν ήρθε ο μπούα Σπάθας στην περιοχή, ο τόπος είχε όνομα. Νομίζω, είναι ευκαιρία, να το επαναφέρουμε.
Έχω να προτείνω δυο ονομασίες.
Δήμος Ερχειών-Αλών Αραφηνίδων
Δήμος Ερχειών-Ταυροπόλου
Ελπίζοντας πως οι απόψεις μου δεν σας δυσαρέστησαν, να επισημάνω, πως η αλλαγή ονόματος πρέπει, να γίνει τώρα, πριν αλλάξει το λογότυπο του Δήμου.
Σε αυτούς δε, που δεν αρέσουν οι αλλαγές, θα προτείνω, να διαβάσουν τα σχετικά με τις αλλαγές ονομασίας που έγιναν κατά καιρούς στον Δήμο Κερατέας.
Ξεκολλήστε, επί τέλους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου